De pulskotter OD-1 'Maarten Jacob' gaat nog een lastige reis naar de visgronden tegemoet. (Foto W.M. den Heijer)
De pulskotter OD-1 'Maarten Jacob' gaat nog een lastige reis naar de visgronden tegemoet. (Foto W.M. den Heijer) Foto:

Onzinverhalen gaan eigen leven leiden: Pulsvissers straks dupe van foutieve interpretatie visserijactiviteiten

STELLENDAM - In de strijd tegen het pulsverbod van het Europees Parlement lijkt het erop dat de Nederlandse kottersector het slachtoffer is geworden van buitenlandse manipulatie en foutieve interpretatie van vlootomvang en visserijdruk. De Nederlandse pulsvissers hopen dat, wanneer het erop aankomt, de wijze heren in Brussel zich niet laten leiden door beweringen van tegenstanders die niet hard gemaakt kunnen worden.

Door W.M. den Heijer

De luidruchtige Franse milieuorganisatie BLOOM stelt glashard dat op grote schaal elektrocutie van vis en andere bodemdieren plaatsvindt. Daarnaast beweert diezelfde organisatie dat er in het Doggersbankgebied Nederlandse kotters met de puls gevist hebben waar dat ten strengste verboden is. BLOOM plaatst deze 'uiterst belangrijke' informatie op haar Facebookpagina en twittert dit vol overgave de wereld in. De in Londen gevestigde Britse milieuorganisatie Blue Marine Foundation pikt het op en draagt bij aan verdere verspreiding van het nieuws. Vervolgens verschijnen er artikelen en ingezonden brieven in The Times en het visserijvakblad Fishing News. Daarin nemen Britse sectorvertegenwoordigers geen blad voor de mond. Niet geplaagd door een gebrek aan kennis halen ze de Nederlandse kottervloot door het slijk.

Overtuigd

In een interview in The Times laat directeur Richard Stansfield van platvisfabriek Flatfish Ltd in Grimsby zich uit over de superkrachtige Nederlandse boomkorvloot van 385 schepen. Hij heeft er geen goed woord voor over. In Engeland zijn ze ervan overtuigd dat de pulstechniek tot overbevissing en destructie van de zeebodem leidt. Stansfield komt weliswaar uit de vissector, maar heeft toch een verkeerd beeld van de huidige omvang van de Nederlandse kottervloot, laat staan dat ie, net als andere tegenstanders en sceptici, bewijzen heeft dat vis geƫlektrocuteerd wordt. In totaal heeft Nederland 84 pulsvergunningen, daaronder bevinden zich Eurokotters en garnalenkotters. De vloot grote kotters bestaat uit ongeveer 74 eenheden. Dat aantal is aanzienlijk minder dan wat de visgroothandelaar uit Grimsby in zijn commentaar in The Times meldt.

Onzinverhalen

Ondertussen neemt de bemoeienis toe en gaan al die onzinverhalen een eigen leven leiden. In sommige berichtgevingen verschijnt er een foto van de pulskotter SCH-63 van rederij Jaczon/Vrolijk. Een medewerker van Blue Marine Foundation bestudeert een door internationale wetenschappers geproduceerd EU-rapport over de pulsvisserij, waar op kaartjes te zien is dat Nederlandse pulskotters op de Doggersbank gevist hebben. Het betreft een gearceerd gebied, waar kotters met een pulsvergunning weliswaar gevist hebben, maar met een ander vistuig. De SCH-63 vist 's zomers namelijk met de twinrigmethode, zonder puls. Zo zijn er nog meer kotters met pulsvergunning die 's zomers twinriggen of met de traditionele boomkor vissen, zoals de KW-34, KW-36, OD-6, UK-1, UK-2 en de UK-172. Niet om tong, maar om schol te vangen.

Meeslepen

Hoewel de Nederlandse kottervissers hopen op een doorstart, ziet het er somber uit. Het Franse BLOOM is meester in het manipuleren en verspreiden van berichten via sociale media en schroomt niet om andere organisaties te betrekken bij de strijd tegen de Nederlandse pulsvisserij. Als zelfs vertegenwoordigers uit de vissector, in dit geval de Britse, zich laten meeslepen door de beweringen van BLOOM en een redelijk gerenommeerde marine milieubeschermingsorganisatie als Blue Marine Foundation vindt dat er overtredingen begaan zijn, dan wordt het voor de heren van de Europese Commissie en de Ministerraad bijzonder lastig om het hoofd koel te houden als ze straks een besluit moeten nemen. De Nederlandse visserijorganisaties staan voor een bijna onmogelijke opgave om betrokkenen erop te wijzen hoe belangrijk de pulstechniek voor de vloot is. Voor de gemeente Goeree-Overflakkee zijn dat zestien vaartuigen. Zie kader.

Vaartuig Type

SL-42 Pulskotter
OD-1 Pulskotter
OD-3 Eurokotter/garnalenkotter
OD-6 Pulskotter
OD-17 Pulskotter
GO-5 Pulskotter
GO-9 Pulskotter
GO-20 Pulskotter
GO-22 Pulskotter
GO-23 Pulskotter
GO-26 Pulskotter
GO-37 Pulskotter
GO-38 Pulskotter
GO-44 Pulskotter
GO-48 Pulskotter
GO-57 Eurokotter/garnalenkotter

Willem Ment den Heijer schrijft regelmatig artikelen over vis en visserij. In dit artikel geeft hij zijn mening over de perikelen rondom de pulsvisserij.