Turbulent en verwarrende discussie Concept Handreiking Windfonds

GOEREE-OVERFLAKKEE – Turbulent. Onoverzichtelijk. Verwarrend. Met een onjuiste telling van stemmen over een geamendeerde motie die aanvankelijk als verworpen werd bestempeld maar vervolgens met handopsteken moest worden gecorrigeerd als aangenomen.

Door Jaap Ruizeveld

Het was het eind van een debat waar overigens de juiste tekst van de motie pas na afloop op schrift kwam te staan. Een schorsing, tijd om zorgvuldig het document op te stellen, was niet aan de orde. Wat was er allemaal aan de hand met drie amendementen op een motie van VKGO (Heintjes) over het collegevoorstel tot wijziging van de concept-handreiking Windfonds Goeree-Overflakkee.
Een debat eerst in de oordeelfase. De tweede ronde, nadat veertien dagen geleden al uitvoerig het dossier beeldvormend aan de orde was geweest. Ter herinnering het ging om een dossier dat op verzoek van de fractie Vitale Kernen op de agenda was geplaatst. Dit als reactie op de informatieve raadsbrief van het college met gegevens over de stand van zaken. Willy Heintjes had in de eerste fase gemeld dat er een motie zou worden ingediend en die kwam er dus nu.

Inhoud

In die motie werd het college gevraagd een uiterste inspanning te leveren om opbrengsten uit het windfonds zo te verdelen dat er bij huishoudens binnen de 1000 meter grens een evenredigheid is tussen hoogte van de compensatie en mate van overlast. Dit met een minimaal jaarlijks uit te keren bedrag van € 2000,- per huishouden. Daarnaast het transitiefonds alleen binnen een afstand van 3.5 kilometer aan te bieden. En een exploitant van een windpark te vragen maatwerk te leveren bij woningen van huishoudens binnen de 1000 meter grens waardoor overlast van windmolens voor het woongenot wordt beperkt.

Ruimhartig

Zoals eerder is gepubliceerd vloeit Handreiking voort uit de besluitvorming rond windlocatie Battenoord. De raad wil een ruimhartige compensatie voor omwonenden voor mogelijke overlast door windparken en/of hen te laten meeprofiteren van de opbrengsten daarvan. Dit zou tot uiting moeten komen in een definitieve handreiking, waarvoor stappen gezet moeten worden. Op dit moment is er nog geen zicht hoe het Windfonds gevuld zal worden omdat betrokken windparken nog ontwikkeld moeten worden. De eerste activiteiten kunnen op niet al te lange tijd beginnen op de locaties waarvan de vergunningen onherroepelijk zijn. Dat betreft Haringvliet GO en Oostflakkee. De eerste storting in het fonds gebeurt als een park een jaar productie heeft geleverd. Men verwacht dat dit in 2021 zal plaatsvinden.

Amendementen

Alle fracties deden stevig mee aan het debat en beoordeelden de tekst van de VKGO-motie. Partij v.d. Arbeid (Eijkenduijn) en ChristenUnie(Tuk) konden zich voor een deel wel vinden in de tekst maar wilden ieder toch een eigen insteek daarbij leveren en amendeerden op onderdelen. Moet je nu binnen de 1000 meter verdelingen maken?. Het transitiefonds is toch voor het hele eiland? Zijn de cijfers correct?. Gaat het om 35 huishoudens binnen de straal van 1 kilometer?. Volgens wethouder Markwat is dat getal overigens 48. Komen ook kernen buiten de 3,5 km mogelijk nog in aanmerking voor (compensatie) geld?. En wat als de gemeente nu wijzigingen aanbrengt in gemaakte afspraken. Want dat was voor ieder duidelijk wat de raad ook besliste deze avond, de gemeente is één van de drie deelnemende partijen in dit veld: Windgroep, Kroningswind bv en de gemeente. Dus het college moet op stap met de motie die geamendeerd door de ChristenUnie de uiteindelijke meerderheidssteun kreeg. Er werd in de tekst geschrapt en wat overbleef was: "De opbrengsten van het Windfonds zodanig te verdelen dat 1000 euro per extra windmolen binnen de 1000 meter grens aanvullend op de bestaande regeling van 2000 euro jaarlijks worden verdeeld".