Gemeenteraad zet belangrijke stappen op onderwijsgebied

GOEREE-OVERFLAKKEE – Twee belangrijke onderwijs-onderwerpen waren donderdag geagendeerd in de raadsvergadering. Enerzijds het collegevoorstel om het bestemmingsplan Beroepscampus Langeweg Sommelsdijk gewijzigd vast te stellen en in te stemmen met de nota van zienswijzen. Dit om te komen tot een planologisch kader waardoor de Beroepscampus in het bestemmingsplan mogelijk wordt gemaakt.

Door Jaap Ruizeveld

Anderzijds was er het voorstel om een krediet te verstrekken van 651.500 euro voor de strategische verwerving van gronden met opstallen van Edudelta aan de Groene Zoom in Sommelsdijk. Alsmede goedkeuring verlenen dat jaarlijkse rentelasten vanaf 2020 in totaal 9.800 euro worden gedekt uit de algemene reserve. De gronden zijn gewenst voor het onderwijsbelang. Beide punten kregen unanieme steun van de fracties.

Goed onderbouwde stukken vond De Vos (VKGO) en met hem de andere fracties. Zienswijzen zijn duidelijk beantwoord. De ChristenUnie (Pipping) vroeg evenals P.C. Grinwis( SGP), D. Huising (CDA) en C. Grinwis (PvdA) extra aandacht voor verkeersveiligheid en goede verkeerscirculatie. Daarbij werd gericht gewezen op het gebruik door de leerlingen van de bushalte. Wethouder Markwat zei dat er brede aandacht is voor de totale mobiliteit Langeweg en gaf aan dat er ten behoeve van de school een nieuwe ingang wordt gerealiseerd. En op de vraag van Pipping (CU) om hoeveel m2 het nu gaat voor het onderwijsproject komt nog een exact college-antwoord. Want het genoemde getal 10.000 m2 werd vermoedelijk wel wat al te hoog ingeschat door de wethouder.

Toelichting

Zoals bekend worden er op de locatie Langeweg 107-111 in Sommelsdijk plannen ontwikkeld voor een beroepscampus. Die plannen passen niet in het huidige bestemmingsplan. Er is daarom een ont-werpbestemmingsplan ter inzage gelegd om de ontwikkeling mogelijk te maken. Dit leverde drie zienswijzen op, gericht op de veranderende verkeerssituatie rond de beoogde campus en mogelijke veranderingen voor de omgeving. In het bestemmingsplan is ook een perceeldeel Langeweg 113 meegenomen. Dit heeft betrekking om een schadeherstelbedrijf uit het plan te halen. Hierover is er overeenstemming met de eigenaar. Er was echter een onjuistheid ontstaan rond een wijzigingsbevoegdheid. Met het gewijzigd vaststellen van het bestemmingsplan is deze omissie hersteld.

Kredietvotering

Voor wat betreft de kredietvotering strategische verwerving gronden aan de Groene Zoom onderbouwde het college het voorstel dat de locatie ruimtelijk geschikt is voor de bouw van een school. Het bestemmingsplan heeft al een maatschappelijke bestemming. Het college bracht eind 2018 een bod van 650.000 euro k.k. uit. De Raad van Toezicht Edudelta accepteerde begin deze maand dit aanbod. Het is de bedoeling de grond in portefeuille te houden totdat er een definitief besluit over een brede school aan de orde zal zijn. Bij het bepalen van de hoogte van de koopsom is er rekening mee gehouden dat de gronden nog bouwrijp gemaakt moeten worden.