Afbeelding
Foto:

Obs D'n Tuun wordt opgeheven

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het college adviseerde donderdagavond de gemeenteraad om op grond van de statuten in te stemmen met het opheffen van de obs D'n Tuun en niet over te gaan tot instandhouding van deze school. De fracties konden zich met de inhoud van het voorstel verenigen. Er kunnen nu, met het raadsbesluit, door het schoolbestuur vervolgstappen worden gezet bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) en het ministerie om ook in te stemmen met de beoogde opheffing, gepland in augustus van dit jaar.

Door Jaap Ruizeveld

In juli vorig jaar deed de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Goeree-Overflakkee melding tot een voorgenomen opheffing van obs D'n Tuun per 01.08. 2019 met daarbij de vraag of de gemeente kan instemmen met de voorgenomen opheffing of dat de gemeente zelf obs D'n Tuun in stand wil houden. Aanleiding tot het verzoek is dat Sopogo, gelet op de prognoses - gebrek aan groei van het leerlingenaantal - een oplossing ziet in een fusie tussen D'n Tuun en de J.C. van Gent-school. Voor een opheffing van genoemde school is altijd een uitspraak van de gemeenteraad nodig. Het college heeft een toezichthoudende functie op het openbaar onderwijs.

Goed onderwijs

Middelharnis/Sommelsdijk kent meerdere scholen, waaronder drie openbare scholen, waarvan één school voor speciaal onderwijs. Op grond van de WPO worden openbare scholen niet opgeheven wanneer er binnen 10 kilometer geen andere openbare scholen zijn. De dichtstbijzijnde openbare school ligt op 2 kilometer afstand van obs D'n Tuun. Dat is de obs J.C van Gent. Er is dus voldoende openbaar onderwijs binnen de wettelijke afstand. De school biedt voldoende en kwalitatief goed openbaar onderwijs. Daarom is het niet nodig de instandhouding van d'n Tuun over te dragen van het schoolbestuur aan de gemeente.

Argumenten

Bovendien zou instandhouding van D'n Tuun niet alleen financiële maar ook organisatorische consequenties met zich brengen. De gemeente zou personeel van D'n Tuun zelf moeten aanstellen, ontslaan en een personeelsbeleid moeten voeren. De gemeente wordt als schoolbestuur zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van het onderwijs, maar heeft geen personeel in dienst om een dergelijk takenpakket te kunnen uitvoeren. Deze ambitie heeft de gemeente niet. Op grond van artikel 22 van de statuten van Sopogo moet de gemeenteraad wel voorafgaand aan de opheffing goedkeuring verlenen. Met geopperde argumenten werd aan de gemeenteraad daarom geadviseerd in te stemmen met de opheffing. Dat werd dus overgenomen.