Lachgasverkoop in horeca is heftig en verontrustend

GOEREE-OVERFLAKKEE – Fractieleider Jan Zwerus (Groep Zwerus) diende donderdagavond in de raad een motie in over het onderwerp Lachgas in De Kreek in Ouddorp. Dit na een incident dat hem gemeld was over een 18-jarige jongen die na gebruik van lachgas zou zijn gevallen en daarbij schedelletsel opliep. Er was door het raadslid al contact gelegd met de burgemeester over het voorval.

Door Jaap Ruizeveld

In de motie wordt de burgemeester gevraagd met de exploitant van de Kreek contact op te nemen en te vragen direct met verkoop van lachgas te stoppen. Mocht dit niet tot resultaat leiden dan maatregelen te treffen om dit te bereiken. Los van dit eilandelijk onderwerp vroeg Zwerus of de burgemeester en de raadsfracties invloed willen uitoefenen om gebruik van lachgas via hun landelijke partijen op de politieke agenda(s) te krijgen. De motie leidde tot algemene ondersteuning. Heftig, verontrustend en niet acceptabel. Er kwam wel een tekstaanpassing van de motie.

Breder uitrollen

Men wilde niet alleen zich richten op de Kreek maar de inzet horeca-eiland breed maken. Bovendien zal er, op verzoek van Eijkenduijn (PvdA), en ook hier weer met support vanuit andere partijen, in het in ontwikkeling zijnde preventiebeleid aandacht worden besteed aan het opzetten van een goede voorlichtingscampagne. Portefeuillehouder Grootenboer gaf aan dat verkoop van lachgas valt onder de warenwet en niet verboden is. Zij zal vervolggesprekken voeren met de Kreek-eigenaar en overige horecaondernemers op het eiland.