Typisch kwakkelweer

Tot en met half januari was deze louwmaand zo'n 3 graden te zacht. Door het koude interbellum van de afgelopen tijd is het temperatuuroverschot afgenomen tot ruim een halve graad. De verwachting is dat januari 2019 nog steeds als iets te zacht in de boeken kan worden bijgeschreven als we de balans opmaken op 1 februari. Met een milde decembermaand reeds in de tas is deze winter nog steeds te zacht. Langetermijnprognoses gaven al min of meer aan dat februari waarschijnlijk relatief koud gaat verlopen.

Meer noordelijke hoge druk enerzijds in combinatie met lagedrukactiviteiten in onze omgeving anderzijds zouden voor een meer noordelijk georiƫnteerde luchtstroming kunnen gaan zorgen. In feite voldoen we al aan dit geschetste beeld de komende dagen. Het kwakkelweer houdt namelijk aan met overdag veelal temperaturen enige graden in de plus, terwijl 't gedurende de nachten net 0 graden wordt op de Eilanden.

Na de sneeuwerige situatie afgelopen woensdag, is er ook het eerste dagdeel van vrijdag nog even kans op wat winterse neerslag. Met name de ijskoude bovenluchten tot -37 graden op vijf kilometer boven onze hoofden, zorgen ervoor dat de neerslag nog in vaste vorm kan vallen. Wanneer de depressie later op vrijdag en in het komende weekend wat noordelijker gaat uitkomen, kan weer wat minder koude lucht via de Noordzee aangevoerd worden. Later op vrijdagmiddag kan het alweer bijna 6 graden zijn op Flakkee.

Die lichte wisselvalligheid blijft de komende tijd. Het weekend verloopt meest droog. Er is niet veel zon. Op wat langere termijn is de onzekerheid uiteraard tamelijk groot. Laatste ontwikkelingen volgens het Europese weermodel komen voorzichtig met de opbouw van een hogedrukgebied boven Scandinaviƫ. Die barometrische ontwikkeling (inclusief kou) zou pas rond 10 februari uit de verf kunnen gaan komen.

Dit zou nog een winterse impuls kunnen geven aan ons weerbeeld met een naar oost draaiende wind. Een droger maar ook kouder weertype zou dan meer voor de hand moeten kunnen liggen. Het past ook wel in het typische weerpatroon rond half februari. Doorgaans ontstaat dan juist hoge druk boven Noord-Europa.
Zelfs tijdens zachte winters in het verleden bracht deze fase niet zelden het koudste weer van het seizoen.