Ds. Husar staat klaar om in Taureni  in de openlucht een kerkdienst te houden.
Ds. Husar staat klaar om in Taureni in de openlucht een kerkdienst te houden. Foto:

Jaarverslag van de stichting Oost-Europa Werkgroep Middelharnis: Acht grote transporten van het eiland naar Roemenië

De stichting Oost-Europa Werkgroep Middelharnis biedt praktische hulp aan een regio met veel armoede in Roemenië. De heer Baan doet verslag van de werkzaamheden in 2018.

Door M.H. Baan

"In dit jaarverslag wil ik de dankbaarheid centraal zetten. Dankbaarheid is een groot goed. Het is nergens te koop. Dankbaarheid staat niet op zichzelf. Het is al bijzonder als je dank of dankbaarheid gevoelt. Het komt helaas voor dat er mensen zijn die redenen te over hebben om dankbaar te zijn, maar aan de zegeningen voorbij leven of de zegeningen als een vanzelfsprekend iets vinden waar men recht op heeft.

De werkgroep uit Middelharnis kan terugzien op 2018 als een jaar waarin het God was Die de zegeningen gaf, waar we met dank aan Hem op mogen terug zien. Ja, dan komen we nog vaak dankbaarheid tekort. Graag noem ik in dit verslag enkele dingen, in het besef dat het onmogelijk is alles te noemen, maar zodat de lezers toch een indruk krijgen van het mooie werk dat voor Roemenië mag worden verricht."

Werk in de loods

In de loods aan de Industrieweg 17 in Middelharnis is vorig jaar veel werk verzet. De hoeveelheid aangevoerde goederen steeg tot een recordhoogte, waardoor de stichting heeft besloten nauwkeuriger toe te zien welke spullen wel en welke spullen we niet meer zullen accepteren in 2019. Via een pamflet zal dat o.a. in de loods worden bekendgemaakt en ook via de krant zal dit worden gecommuniceerd. Alles wat in de loods werd gebracht, moest natuurlijk verwerkt worden en een tijdelijk plaatsje in de loods krijgen, totdat alles via grote transporten naar Roemenië vervoerd werd. Acht grote vrachten met meubels, huishoudelijke spullen, kleding, schoeisel, voedsel, fietsen, enz. verlieten de loods. Daarnaast waren er ook een tweetal kleinere transporten met uitsluitend kleding. Niet alleen in de loods werd veel werk verzet. Wat te denken van al die spullen die bij de mensen aan huis werden opgehaald, als daar geen mogelijkheid was dat men de spullen naar de loods kon brengen.

Collecten in 2018

Niet onvermeld mag blijven dat zo'n tweehonderd collectanten erop uit zijn gegaan om in alle dorpen te collecteren. Hulde aan al die mensen, waaronder veel jongelui. Ook dat is een reden tot grote dank. We zijn voor dit jaar 2019 weer op zoek naar nieuwe collectanten. Wilt u ons helpen? Heel graag! Mensen die tijdens de collecte geen contant geld in huis hebben, kunnen eventueel een gift overmaken. In 2018 zijn de volgende bedragen ingezameld: Ooltgensplaat € 500,-; Achthuizen € 233,49; Oude-Tonge € 769,10; Den Bommel € 500,65; Langstraat € 119,81; Zuidzijde € 157,49; Middelharnis/Sommelsdijk € 3316,97; Nieuwe-Tonge € 807,77; Stad aan 't Haringvliet € 357,93; Dirksland € 1422,15; Herkingen € 460,88; Melissant € 583,44; Stellendam € 727,47; Goedereede € 583,55; Havenhoofd € 252,21; Ouddorp € 2509,42. De totale opbrengst is het prachtige bedrag van € 13.302,33.

Steun van buiten ons eiland

Gelukkig kan ook gemeld worden dat er heel wat mensen zijn die buiten ons eiland wonen en wel van ons werk op de hoogte zijn en onze stichting financieel en materieel van harte steunen. Een voorbeeld is dat de stichting vanuit Hellevoetsluis jaarlijks dozen vol met warme gebreide kleding voor jong en oud ontvangt.

Appelflappen en sinaasappelsap

Dit jaar zijn er bij de Plus in Middelharnis honderden warme appelflappen aan de man gebracht. Tijdens de Diekdagen in de zomer zijn er allerlei producten verkocht, in de herfst was er een sinaasappelsapactie gehouden, in totaal is er 300 liter sap geperst en verkocht. De stichting is André Slingerland van de Plus in Middelharnis dankbaar, omdat hier ook de voedselpakkettenactie plaats mocht vinden. Voor Sinterklaas doneerde hij dozen met snoep om uit de delen aan de kinderen in Roemenië. Er waren ook andere personen en bedrijven die spullen hebben gedoneerd, bijvoorbeeld duizenden potjes met groenten, honderden kilo's bloem en bijna drieduizend pakjes tomatenpuree. Achter al die donaties klopt een warm hart voor onze naasten in Roemenië. De dank van de arme gezinnen is groot. Ze erkennen de Heere voor wat ze ontvangen. Ze zeggen niet te begrijpen dat de Heere mensen die ruim 2000 kilometer bij hen vandaan wonen naar hen toestuurt om voedsel en kleding te brengen waar ze zo om verlegen zitten…

Dank aan de Prins Maurits

Diverse jongelui van de Prins Maurits in Middelharnis hebben meegeholpen met collecteren, wat hen burgerschapstagepunten opleverde. Weer anderen hebben nuttig werk verricht door mee te helpen sjouwen bij het laden van de transporten in de loods. Mavo 1 en 2-leerlingen vulden schoenendozen met diverse nuttige producten voor arme kinderen in de dorpjes waar we onze projecten hebben. Het jaar 2018 werd met deze leerlingen in de aula van de PM tijdens de Kerstbijeenkomst afgesloten. De leerlingen plaatsten een zestigtal gevulde en veelal fraai versierde schoenendozen op de tafels, waarna de officiële overhandiging plaatsvond.

Kerkbouw in Roemenië

Het hoofdproject van de stichting is in Uioara, een plek in de meest arme streek van Roemenië. We werken daar onder de Roma's. In Uioara is een tiental jaren geleden een kerkje gebouwd waar een zigeunerpredikant, ds. Husar, werkzaam is. De Heere heeft hem met veel liefde voor de arme bevolking bedeeld en heeft hem met zijn gemeente ook in het afgelopen jaar rijk willen zegenen. Bestond de gemeente een vijftiental jaren geleden uit zo'n zestig personen, nu telt de gemeente 175 gezinnen met driehonderd kinderen. Alle kinderen krijgen onderwijs via de scholen en Bijbels onderwijs via de zondagse erediensten en zondagsschool. Alle gezinnen hebben we kunnen voorzien van Bijbels en kinderbijbels. Onlangs schonk het GBS ons opnieuw veel dozen met Bijbels voor de zigeuners, met daarbij eenvoudige lectuur, bestemd voor evangelisatiedoeleinden. Het goede gerucht wat van de zigeunergemeente van Uioara uitgaat, breidt zich uit naar omliggende dorpjes, waar het aantal mensen die komen luisteren als Gods Woord wordt verkondigd dusdanig aan het uitbreiden is, dat serieus nagedacht wordt om in die dorpjes tot kerkbouw over te gaan. In twee dorpjes is inmiddels al een stuk grond gekocht waarop gebouwd mag worden. Dat hier heel veel besprekingen aan vooraf zijn gegaan, moge duidelijk zijn. In biddend opzien tot de Heere wil de werkgroep zien hoe het een en ander kan worden gerealiseerd.

Eén ding is duidelijk. Aan al deze plannen zijn veel kosten verbonden. We zijn op zoek naar mensen die ons willen sponsoren om de benodigde gelden bijeen te krijgen. Het werk in Roemenië is prachtig, maar zonder financiële middelen beginnen we niets. Zo is er geld nodig voor de kosten van de transporten. De onkosten van de stichting zijn gelukkig minimaal. We doen al ons werk pro Deo. Als we naar Roemenië gaan voor vergaderingen, bezoeken, toezicht en overleg met kerkenraad en burgemeesters, dan worden de reis- en verblijfkosten grotendeels zelf betaald. En als gemeenteleden uit diverse kerken met ons mee gaan, dan betalen die zelf voor hun reis. Mensen die belangstelling hebben om mee te reizen naar Roemenië, kunnen contact opnemen met voorzitter Van der Made, zijn telefoonnummer is 0187-484228.

Dagelijks een kerkdienst

Inmiddels worden er door ds. Husar en enkele kerkenraadsleden dagelijks kerkdiensten gehouden in de omliggende dorpjes en kampen, waar de zigeuners leven. Die diensten worden soms in de open lucht gehouden, soms in kleine huiskamertjes en in een enkel dorp in een kerkje. Mooi om te zien dat deze zigeuners, die vroeger ook zo arm waren dat vaak om een stuk brood moest worden gebedeld, nu de armen opzoeken en eten en kleding gaan brengen en overal vertellen wie de Heere is. Ze kunnen over de liefde van de Heere niet zwijgen. Een enkel jaar geleden schreef een aantal zigeuners op een grote schoorsteen van een oude fabriek met grote zwarte letters de tekst van Joh. 3:16. De schoorsteen is zo hoog, dat alle mensen uit Uioara kunnen lezen van de liefde Gods. Vroeg in de morgen op de Eerste Kerstdag, nog voordat de kerkdienst begint, trekt een grote groep zigeuners al zingend door de straatjes van Uioara. Wat opmerkelijk toch. Dat waren een aantal jaren geleden mensen die midden in de wereld leefden en gevangen zaten in de greep van Satan en zich thuis voelden in drugs, alcohol en criminaliteit. Nu vertellen ze al zingend over de grote wonderen van Gods liefde!

Op Eerste Kerstdag is er een Kerstmeditatie voorgelezen, afkomstig uit Middelharnis. Ieder jaar wordt zo'n meditatie van één van de predikanten uit Middelharnis of Sommelsdijk in de erediensten op de christelijke feestdagen door ds. Husar voorgelezen, wat door de gemeente in Uioara erg wordt gewaardeerd.

Onlangs schreef ds. Husar een bedankbrief aan de samenwerkende gemeenten in Middelharnis en Sommelsdijk voor het werk dat de stichting in 2018 in zijn gemeente mocht verrichten. Ik citeer enkele regels uit die brief: "Wij, de mensen van Uioara, maar ook van de andere kerken met wie we samenwerken, danken God voor de banden met de broeders en zusters van Nederland. We denken aan allen met veel respect en dankbaarheid. Ook in 2018 hebben jullie enorm veel geïnvesteerd - zowel materieel als geestelijk - in de relaties met de gemeenschap van Uioara. De woorden kunnen onze dank niet diep genoeg uitdrukken voor alle werk, voor de donaties, voor uw tijd en inspanning! Voor iedereen die betrokken is bij de werkgroep, maar ook verder, onze dank aan alle mensen die de werkgroep steunen en helpen het hele jaar door. Maar los van de materiële ondersteuning: ons hoofddoel is meer mensen bekend te maken met de liefde van Christus. Wij zijn blij te zien dat mensen zich aansluiten bij onze gemeente en dat ze naar het Evangelie komen luisteren. We hebben in 2018 29 nieuwe mensen verwelkomd als lid van onze gemeente. Wat een dankbaarheid!"

Tot zover enkele regels uit de brief van ds. Husar. Wordt het kerkbezoek in Holland steeds minder en moeten kerken gesloten worden, in de zigeunerdorpjes in Roemenië kunnen kerken gebouwd worden en is er honger naar het Levende Woord."


Informatie

Kijk voor actuele informatie op de website www.oosteuropa-werkgroep.nl.

Of bel naar de voorzitter, de heer J. van der Made te Middelharnis. Tel.: 484228. Ook voor het geven van een Powerpointpresentatie over de werkzaamheden kan er contact worden opgenomen. Giften zijn van harte welkom op IBAN NL 97 RABO 0342007408. De stichting heeft het ANBI-keurmerk, daardoor zijn giften aftrekbaar.

Twee nieuwe leden worden bevestigd in de kerk in Uioara.
Nieuwe leden, vlak voor dat ze gedoopt zullen worden in Uioara.
Uitdelen van warme kleding, knuffels, fruit en een evangelisatieboekje.
De zigeuners leven in armoede.
Een zigeunervrouw  met het evangelie van Markus.
Veel vrijwilligers zetten zich in om kleding te maken, deze mensen hebben zojuist warme kleding gekregen.
De schoorsteen met daarop de tekst uit Joh. 3:16.
Het gekochte perceel in Taureni waar dit jaar een kerkje op gebouwd zal worden.