Griffier Jeroen Mimpen vertrekt van Goeree-Overflakkee naar de gemeente Vlaardingen. Foto: Wim van Vossen
Griffier Jeroen Mimpen vertrekt van Goeree-Overflakkee naar de gemeente Vlaardingen. Foto: Wim van Vossen Foto: Wim van Vossen

Jeroen Mimpen kiest voor nieuwe uitdaging als griffier in Vlaardingen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Donderdagavond benoemde de gemeenteraad van Vlaardingen op voorstel van de selectiecommissie, met ingang van 1 maart 2019, drs. Jeroen Mimpen (38) tot zijn nieuwe griffier. Hij volgt, na een korte inwerkperiode, mevrouw Will van der Vlies op. Dat betekent dat Jeroen Mimpen, nu nog griffier in de gemeente Goeree-Overflakkee, deze maand vertrekt van het eiland. In de raadsvergadering van 14 februari zal hij voor het laatst zijn werkzaamheden op de zo bekende stoel in de raadzaal, naast burgemeester Grootenboer, uitvoeren. Een week later eindigt zijn werk op de griffie definitief.

Door Jaap Ruizeveld

Voordat Mimpen in 2012 op het eiland begon, was hij o.a. plaatsvervangend griffier, raadsadviseur en secretaris Rekenkamercommissie in de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Die functie combineerde hij toen tijdelijk met het fractievoorzitterschap voor D'66 in de deelraad van Kralingen Crooswijk in Rotterdam. Jeroen Mimpen is blij dat hij mee kon werken aan de voorbereiding tot - en de beginjaren van - de fusiegemeente. Eerst vanaf 2012 als beoogd griffier en vanaf 2013, in de eerste vergadering van de nieuwe gemeente, na zijn benoeming als griffier. "Aanvankelijk pionierswerk. Er moest van alles worden opgezet en worden ingevuld. Op digitaal terrein. De werkwijze van de raad, samenstelling van de griffie en hoe de volksvertegenwoordiging het best zou kunnen functioneren. Ook moest er een raadzaal worden ingericht. Als beoogd griffier werkte je toen in een soort vacuüm. Er was immers nog geen nieuwe raad. Vanaf 2013 werden de vervolgstappen gezet. Een flinke ontwikkeling. Aanvankelijk met een waarnemend burgemeester en met de komst van een nieuwe gemeentesecretaris. Wij moesten zorgen dat alles goed zou verlopen. Overleg voeren, het houden van evaluaties van raadsvergaderingen. Positiebepaling van het Presidium. Wat ging er goed? Wat kon er worden verbeterd? Kwamen dossiers en collegevoorstellen op tijd bij Presidium en raad? Waar was ondersteuning nodig?"

Blik naar buiten

"Er volgden al snel diverse aanpassingen. De raad wilde elementen uitbreiden en toevoegen", vertelt Jeroen Mimpen. Informatieve presentatiebijeenkomsten, klankbordgroepen, hoorzittingen en onder andere bezoeken aan dorpskernen en bedrijven. Op die wijze werd de blik meer naar buiten gericht. Er kwam meer gerichte informatie binnen. Het fenomeen Gast van de Raad werd geïntroduceerd. Er werd steeds meer gebruik gemaakt van de mogelijkheid om in raadsvergaderingen in te spreken. Voor onze griffie kwamen er vragen om technische details toe te lichten. Er werd ondersteuning verleend bij het opstellen van moties. Het is een onvolledige opsomming. Maar het geeft een inkijk in de activiteiten van de griffier".

Prikkels behouden

"In de loop van de tijd ontwikkelde er zich steeds meer harmonie. College en raad zitten er constructief in. Met uiteraard een eigen politieke insteek bij de fracties. Er is een gedragen coalitieakkoord. Inzet op samenwerking. Zoeken naar uniforme besluitvorming. Een flinke verbetering ten aanzien van de beginjaren. Je zou kunnen stellen dat het stof van de herindeling is neergedaald. Het is allemaal genormaliseerd. Dat is prettig voor een ieder. Men zit dan comfortabel in zijn werk". "Maar", vervolgt Jeroen lachend: "Meer spanning is en blijft ook wel een uitdaging. Om daar elke dag vol energie mee aan de slag te gaan". Daarom keek hij eind vorig jaar, wonend in Rotterdam, naar de vacature die de middelgrote stad Vlaardingen openstelde voor griffier. "Ik ben iemand die wil voorkomen dat je na een aantal jaren actief te zijn op een zelfde locatie, prikkels in je werk gaat missen. Dan zoek je naar een nieuwe uitdaging."

Turbulent

Het werd Vlaardingen. Een turbulente gemeente met meer dan 72.000 inwoners. Waar ook op politiek gebied heel veel gebeurt. Met 13 fracties en 35 raadsleden. Daar zal, zo verwacht ik, flink aan de griffie getrokken worden. En ja, als de overstap ook past in het kader van duurzaamheid, dan is dat extra mee genomen. Hopelijk rijdt over enkele maanden de metro over de Hoekse lijn. Dan ben ik in 20 minuten van huis naar werk. Op de fiets is het bepaalde perioden van het jaar ook best te doen en op de laatste plaats komt dan de auto en die rit is korter dan naar Goeree-Overflakkee. De nieuwe uitdaging, Jeroen ziet er naar uit. Spannend. Veel verschillen. Zo is er in Vlaardingen een raadsakkoord dat niet door alle fracties is ondersteund. Op dit moment met een college waar recent het SP-lid is opgestapt en met fracties die een wethouder leveren, maar geen meerderheid hebben in de raad. Een unieke situatie, waarbij het nog niet duidelijk is hoe het verdere verloop zal zijn.

Terugblik

Terug naar Goeree-Overflakkee. "Wat een mooi eiland," zegt Mimpen. "Met ruimte. Al maak ik me wel zorgen over de bedreigingen van het schaarser wordende Zuid-Hollandse landschap. Mijn werk als griffier heb ik als een prachtige periode ervaren. Met veel hoogtepunten. Momenten om trots op te zijn. Ook met vervelende zaken. Zoals het incident met het aanhouden van een raadslid in het gemeentehuis. Dit had niet op die manier mogen gebeuren. Maar dit feit zinkt geheel in het niet bij de droefheid, het verdriet bij het overlijden van wethouder Piet Koningswoud en van oud-fractievoorzitter en raadslid Rein Osinga. Het gemeentebestuur - college en raad - zet zich ambitieus, positief en constructief in om de belangen van het eiland en haar bewoners te behartigen en uit te dragen. Blik gericht op de toekomst, daar gaat het om. Ik heb met onze teamleden op de griffie, allen afkomstig uit voormalige zelfstandige gemeenten, bijzonder plezierig mogen samenwerken. Dat zal ik missen. Ik moet dat op de nieuwe plek opbouwen."

Ondersteunend

De raadsfracties zijn voor wat de griffie betref niet veeleisend geweest. Hun vragen lagen vooral op het vlak van ondersteuning. Dat is te verklaren, omdat veel raadsleden vanuit hun functies in de voormalige gemeenten veel lokale kennis inbrachten. Dat geldt ook voor de collegeleden. Zo gezien was het wellicht voor mij werken in een luxe positie. Jeroen voegt er aan toe dat hij zich altijd heeft en zal verdiepen in de gemeente waar hij werkt. Daarom was er ruime interesse in het wel en wee van de eilandgemeente Goeree-Overflakkee. Een verrijking. En nu voor zijn aanstaande nieuwe standplaats Vlaardingen. Hoe kan je dat beter doen dan aan de bron te beginnen met het lezen van een boek over De Slag bij Vlaardingen (West-Frisia) in 1018 met Graaf Dirk 111. Nu de ontslagbrief van Mimpen is ontvangen, kan de werkgeverscommissie de vacature griffier openstellen. Het solliciteren kan dan beginnen.

Raadsleden overleggen met de griffier over een aan te passen          tekst van een in te dienen motie.