Afbeelding
Foto:

M.K. de Wilde is de nieuwe dominee van Hervormd Sommelsdijk

SOMMELSDIJK - Als we op de afgesproken tijd ons melden op het adres Koninginnelaan 24, worden we hartelijk ontvangen door een vitaliteit uitstralende ds. De Wilde. Het is hem niet aan te zien dat hij en zijn vrouw met de twee kinderen Lisa en Jared de hectische dagen van verhuizing en inrichting van de pastorie nauwelijks achter de rug hebben. Om dan nog maar niet te spreken van de emoties die het afscheid van de geliefde gemeente Nijkerk voor het predikantsgezin met zich meebracht. Er volgde een geanimeerd gesprek, waarbij we meerdere keren vergaten de pen te gebruiken...

Tekst: A.J. Nelis/foto: Mirjam Nelis.

Jeugd, studie en gezin

Zijn eerste vier levensjaren bracht Marco de Wilde door in St. Maartensdijk op het eiland Tholen. Daarna verhuisde het gezin naar Ridderkerk. Hier volgde hij na het basisonderwijs het vwo, met de bedoeling economie te gaan studeren, met als doel: registeraccountant worden. Maar in het laatste jaar van de vwo-opleiding raakte deze beroepswens steeds meer op de achtergrond. Hij besloot dan ook rechten te gaan studeren. Na een half jaar wisselde hij deze studie echter in voor de theologiestudie aan de Universiteit Utrecht. Er was namelijk wel het een en ander gebeurd in zijn jonge leven. Opgroeiend in een kerkelijk gezin met gelovige ouders, kwam hij door genade tot de geloofszekerheid in Jezus Christus. Hierna volgde het afleggen van belijdenis des geloofs, waarna de vraag hem bezighield op welke wijze hij de Heere het best zou kunnen dienen. Tijdens zijn studie werd meer en meer voor hem duidelijk dat zijn weg leidde naar het predikantschap. Ondertussen had hij in het kerkelijk verenigingsleven van zijn woonplaats Ridderkerk kennis gekregen met de uit Rotterdam afkomstige Marleen Antes. Zij trouwden in 2003. De Wilde studeerde af op de Engelse puritein John Owen.

Ambtelijke loopbaan

Tijdens en na zijn theologiestudie was proponent De Wilde vier jaar als pastoraal medewerker verbonden aan de Hervormde Gemeente te Groot Ammers in de Alblasserwaard. Daar had hij ook zijn leervicariaat vervuld bij ds. A.J. Kunz, zoon van ds. G.C. Kunz, die van 1998 tot 2003 de Hervormde Gemeente te Sommelsdijk diende. Begin 2014 werd proponent De Wilde beroepen door de Hervormde Gemeente te Nijkerk, wijk 3. Dit beroep werd door hem aangenomen, waarop zijn bevestiging en intrede plaatsvond op zondag 29 juni van dat jaar. Na vierenhalf jaar kwam een eind aan zijn bediening in Nijkerk vanwege het aannemen van het beroep dat op hem werd uitgebracht door de Hervormde Gemeente te Sommelsdijk. Op zondag 20 januari nam ds. De Wilde onder grote belangstelling afscheid van zijn eerste gemeente.

Nijkerk-Sommelsdijk

Kende ds. De Wilde de Hervormde Gemeente van Sommelsdijk? Niet echt. In het verre verleden heeft hij er enkele keren gepreekt als kandidaat. Zijn er grote verschillen tussen beide gemeenten? Ja en nee. Nijkerk is een stad van ruim 42.500 inwoners, Sommelsdijk een dorp met ruim 7.200 inwoners. Hervormd Nijkerk is verdeeld in drie wijken, elk met een eigen predikant en kerkenraad. Sommelsdijk heeft één predikant. Ds. De Wilde: 'In de Hervormde Gemeente van Nijkerk ben je altijd een dominee, in de Hervormde Gemeente van Sommelsdijk ben je de dominee. Daar zal ik best aan moeten wennen.' Hervormd Nijkerk: veel commissies, veel werkgroepen, intensieve samenwerken tussen kerkenraden. Hervormd Sommelsdijk: meer overzichtelijk, de onderlinge lijnen zijn kort.

Naast de verschillen, die nog uit te breiden zijn, kan ook gewezen worden op de overeenkomsten. Beide gemeenten zijn gemeenten buiten het paradijs. Binnen de PKN hebben deze gemeenten wel zo ongeveer dezelfde kerkelijke ligging. Ds. De Wilde ziet zichzelf in de lijn van bijv. de Sommelsdijkse oud-predikanten De Lange, Beens, Kunz, Breugem e.a.. In beide gemeenten ligt in de prediking de focus op de ene Naam Jezus Christus en Die gekruisigd en opgestaan.

Typering en specialisme

Wanneer krijg je veel informatie over een predikant? In afscheidsdiensten! Door verschillende sprekers worden dan eigenschappen en ervaringen van en met de vertrekkende dominee te berde gebracht. We noemen er enkele uit de afscheidsdienst van ds. De Wilde: "Betrokken op mens en maatschappij. Warm pleitbezorger voor zijn gemeente. Groot voorstander van samenwerking waar mogelijk. Doordachte prediking. Voorstander en kenner van het zgn. nieuwe calvinisme."

Dat laatste blijkt uit het actief zijn van de Sommelsdijks predikant voor geloofstoerusting.nl. Ook valt in zijn studeerkamer het grote aantal hedendaagse Engelstalige werken op, die zijn boekenkasten vullen. Sommelsdijk krijgt een predikant wiens kennis ver over de vaderlandse grenzen gaat en tegelijk betrokken is op de wereld om hem heen. Dat alles vanuit het verlangen om dienstbaar te zijn in Gods Koninkrijk en in het besef dit onmogelijk in eigen kracht te kunnen, maar daarin zich afhankelijk te weten van Gods Geest. Zo ziet ds. De Wilde met vertrouwen de toekomst in zijn tweede gemeente tegemoet.

Bevestiging en intrede

D.V. aanstaande zondag 3 februari zal 's morgens om 10.00 uur de bevestiging van ds. De Wilde plaatsvinden in de Hervormde Kerk van Sommelsdijk, Marktveld 13. Bevestiger is ds. M. Messemaker uit Nijkerk. In de middagdienst, die aanvangt om 14.30 uur, doet ds. De Wilde intrede.