Met raad en daad

Gluutgevoelig

Na een onderzoek kreeg ik te horen dat ik een glutenvrij dieet moet volgen. Dat beperkt me in de keuze van brood en meelspijzen. Maar krijg ik door die gluutgevoeligheid niet te weinig eiwit binnen?

Gluten is feitelijk een mengsel van eiwitachtige kleefstoffen die we in de meeste granen als gerst, haver, mais, tarwe, rogge en ook in diverse rijstsoorten vinden. Ze bestaan uit twee groepen plantaardige eiwitten (gluteline en prolaminen) die voorkomen in het reserve-eiwit van de zaden en bij het ontkiemen daarvan worden aangesproken. Wie overgevoelig is voor gluten, hetgeen o.m. bij coeliakiepatiënten het geval is, zal een glutenarm of glutenvrij dieet moeten volgen. In dat geval zal men vrijwel geen graaneiwitten meer naar binnen krijgen, want bij het wegslopen van de zaadhuid of vruchtwand verdwijnt immers dat eiwit. Maar dat wil nog niet zeggen dat er dan in het lichaam een tekort aan eiwit ontstaat. Dat graaneiwit is namelijk helemaal niet onmisbaar. Eiwit komt ook in voldoende mate voor in peulvruchten, noten en in vrijwel alle dierlijke producten als melk, kaas en eieren, enz. Ook bij het slijpen van rijst verdwijnt eiwit met de gluten, maar er is een praktisch glutenvrije soort, nl. de zgn. kleefrijst (Oryza sativa var. glutinosa), die in vele reform- en dieetzaken te koop is. Doch wie glutenvrij brood eet, of beslist aangewezen is op fijn wit tarwebrood zonder de zemelen die de darmen prikkelen, hoeft echt niet voor aanvulling van het graaneiwit te zorgen. Bij een dagelijks gevarieerde voeding krijgt men heus voldoende eiwitten naar binnen.

Examenvraag

Zijn padden, kikkers en salamanders geen reptielen? Bij mijn examen werd mijn antwoord fout gerekend!

Kijk het maar na in uw studieboeken: tot de reptielen (van het Latijnse 'reptilia' = kruipende dieren) behoren de schildpadden, krokodilachtigen, schubreptielen (squamata) met brughagedissen en de hagedisachtigen en de slangen. De padden worden gerekend tot de kikvorsachtigen en deze horen precies als de salamanders thuis in de klasse amfibieën.

Asbestplaatjes

Wij hebben altijd asbestplaatjes onder onze pannen gebruikt. Die waren aan slijtage onderhevig, maar werden door ons toch lang gebruikt. Bestaan er redenen om er ongerust over te worden, is bekend of er door het gebruik van deze plaatjes slachtoffers zijn gevallen?

Asbest is geen stof die zomaar stof of dampen afgeeft. Het is pas gevaarlijk als het verwerkt wordt of als producten waarin asbest verwerkt zit beschadigd of gesloopt worden. Bij het normale gebruik als pannenonderzetters is er geen sprake van een beschadiging waardoor asbestdeeltjes zouden kunnen vrijkomen. Uit de ter beschikking staande gegevens is het niet bekend of er ooit door dit gebruik slachtoffers zijn gevallen. U hoeft zich dus niet ongerust te maken.

Sterke corsage

Aanvulling op de vraag: Mijn zoon trouwt in de koude februarimaand. Wat is dan de sterkste bloem om als corsage te gebruiken?

In ons antwoord raadden wij orchideeën aan. Maar lezeres Bianca – ex-bloemist – raadt orchideeën echter af, omdat ze toch niet zo goed tegen kou zouden kunnen en vrij fragiel zijn. Zij zou voor een mooie kleur roos gaan.