Vooral in het weekend weer neerslag

Het korte, iets verlate midjanuariwintertje ruimt naar verwachting vrijdagnamiddag het veld op Flakkee. De afgelopen week was licht winters te noemen zonder dat de echte 'noorderkou' ons overspoelde. Lange tijd werden ons flink winterse opties voorgeschoteld door de diverse weermodellen en eigenlijk zouden we op dit moment al in een ronduit winterse setting moeten geraken, maar het gebeurt niet.

Telkens werd aangegeven dat het immense koubastion boven het noorden van Europa zou afzakken naar de Lage Landen en daarna helemaal uit zou stromen naar het zuiden van Europa. Aanvankelijk zou de kou vanuit het hoge noorden arriveren en medio vorige week werden opties getoond dat de winter ons via het noordoosten zou gaan aandoen. Uiteindelijk blijft er weinig tot niets over van deze in aanleg zeer winterse evoluties. Doordat ijskoude lucht via Canada de oceaan gaat opstromen, ontwikkelen zich in die regio en nabij IJsland heel diepe depressies die vervolgens naar het oosten koersen en het net genoemde koudereservoir als het ware frustreren om ongeremd uit te stromen richting de Benelux. Zo wordt een in aanleg beslist winterse fase dus om zeep geholpen. Enfin. Tot en met vrijdag bleef het wel aan de koude kant en na de sneeuwerige condities van dinsdag verbleven we afgelopen dagen in een soort 'zadelgebied': een zone met geringe luchtdrukverschillen precies tussen twee hoge - en lagedrukgebieden in. De nacht gaf nog wel wat vorst en ook vrijdag overdag was het vrij kil met enkele graden boven nul. Veel wind stond er niet en we zagen de januarizon weinig schijnen. Vrijdagochtend bereikte neerslag de contreien. De instroom van aanmerkelijk zachtere lucht kwam hiermee al op gang (in de namiddag was het 7 graden).

In het weekend komt de zachtere lucht nog beter door en stijgt de temperatuur naar maximaal 8 graden. De zuidwestenwind blijft stevig doorstaan en er komt ook regen. Zowel op zaterdag als zondag houden we het niet droog op de Eilanden. Het verdere weersverloop is niet bepaald winters te noemen, maar meer kwakkelend. Echt zacht wordt het niet met bijvoorbeeld 10-12 graden, maar de echte kou komt evenmin. We houden een licht wisselvallig weerbeeld met overdag 2 tot 5 graden en in de nachten soms kans op (wat) vorst.