Afbeelding
Foto:

Vakkanjers maken tafelkleed van spijkerbroeken

MIDDELHARNIS – Zo'n tachtig leerlingen uit mavo 3 van de CSG Prins Maurits deden mee aan Vakkanjer Explorer, een praktisch techniekprogramma in wedstrijdvorm. Op 22 januari presenteerden zij hun ideeën aan ouders en belangstellenden. Veel van de uitvindingen hadden betrekking op recycling.

Tekst en foto: Erwin Guijt

In de aula is een kleine markt ingericht waar de leerlingen hun idee kunnen presenteren. Een kleine greep: een pet gemaakt van plastic, een plastic bagagedrager voor op de fiets, een fruitschaal van bestek, een tafellaken van spijkerbroeken en een kleren- en schoenrek van berken en boeken. De ideeën zijn uitgewerkt in groepjes van drie of vier. Een heuse jury is aangesteld en stelt zich kort voor. Zij zullen de ideeën onder andere beoordelen op haalbaarheid, creativiteit en enthousiasme. Aan de uitwerkingen is te zien dat sommigen er beduidend meer tijd in hebben gestoken dan anderen, maar dat mag de pret niet drukken.

Naaimachine

Het publiek mag, door middel van rode stembiljetten, meestemmen voor de publieksprijs. Een ouderpaar probeert een weloverwogen beslissing te maken en eerst eens wat kritische vragen te stellen over het product van hun telg. Zoonlief heeft echter andere ideeën. "Ma, kom nou maar hier met uw stem'', terwijl hij reikhalzend zijn arm uitstrekt naar het rode briefje. Toch wint zijn groepje niet de publieksprijs. Die gaat naar het kledingrek gemaakt van berkentakken. Onderaan is met boeken een schoenenplank gemaakt en er is ruimte voor klerenhangers aan een dwarse tak.

De uiteindelijke winnaar wordt door de jury bepaald. De prijs gaat naar het tafelkleed van spijkerbroeken. De bedenkers van het ontwerp (allemaal jongens) hebben er zelfs voor achter het naaimachine gezeten. Zij mogen nu meedoen aan de landelijke wedstrijd. Vakkanjer Explorer. Het doel hiervan is op een speelse manier kennis maken met techniek en ze te stimuleren om een baan te zoeken in die sector.