Afbeelding
Foto:

Bidden staat centraal tijdens intrededienst ds. Bakker

NIEUWE-TONGE – Afgelopen woensdag 23 januari werd ds. Bakker bevestigd in de Hersteld Hervormde Gemeente. Hij treedt in de voetsporen van ds. De Greef, die vorig jaar januari vertrok. Tijdens zijn intrededienst preekte Bakker over Efeze 6 vers 18 t/m 20, met als thema 'Altijd bidden'.

Tekst en foto: Erwin Guijt

De predikant begint met zijn toehoor een beeld te schetsen van een soldaat. Deze is goed uitgerust en volledig bewapend. Maar voor hij de strijd ingaat valt hij op z'n knieën en bidt hij tot God. Hoewel hij nog zo sterk kan zijn, is hij weerloos voor Gods aangezicht. Hij mag dan wel goed uitgerust zijn, maar zonder God redt hij het niet. "Zo roept God op tot voortdurend gebed, niet enkel voor jezelf, maar ook voor anderen.'' Centraal staat deze dienst het belang van bidden.

Burgemeester en dominee

Na de preek van Bakker is het woord aan een drietal sprekers. De eerste daarvan is burgemeester Grootenboer. Zij feliciteert de kersverse dominee met zijn bevestiging. "De kerkelijke gemeente hier zal blij zijn om weer een vaste voorganger te hebben.'' Zoals wel vaker trekt ze lijnen tussen een dominee en een burgemeester. "Beiden hebben een verbindende rol en een grote verantwoordelijkheid. Deze functie kent zowel vele mooie, maar ook moeilijke momenten.'' Zij sluit af met het belang van de verbinding te zoeken te benadrukken.

Wijzen op Christus

Vervolgens komt ds. Kos aan het woord, die de tijd waarin de gemeente vacant was consulent is geweest. Hij heeft een mooie tijd gehad in de gemeente, met goede gesprekken. Hij bedankte dan ook gemeente en kerkenraad van Nieuwe-Tonge, en verwelkomde Bakker. "En onthoud dat u niet gekomen bent om uzelf te preken, maar te wijzen op Christus. Dat kunnen we niet vaak genoeg doen.'' Nadat Kos heeft afgesloten met een citaat van Spurgeon, is het woord aan ouderling Knöps.

Psalm 134

Ook deze heet het predikantsechtpaar hartelijk welkom. "De Heere is goed dat Hij ons een nieuwe predikant heeft gegeven. Te midden van de onrustige wereld om ons heen schenkt God ons een rustige plek, een veilige haven.'' Na zijn woorden wordt het predikantsechtpaar toegezongen met de woorden van Psalm 134 vers 3. Het galmt het door de volle kerk: "Dat 's Heeren zegen op uw daal.'' Na het dankwoord van de kant van Bakker is de intrededienst beëindigd en heeft de gemeente na een jaar vacant te zijn geweest weer een nieuwe predikant.