Afbeelding
Foto:

Voor u gelezen: 'Een goed gesprek is één van de voornaamste sleutels tot respect.'

Pubers krijgen van (oudere) volwassenen vaak het verwijt dat ze te weinig respect voor hen hebben. Is deze klacht terecht?

In de puberleeftijd is het gebruikelijk om een eigen mening te ontwikkelen en anders over dingen te denken dan je ouders. Er verandert veel in het brein van een tiener, ook op emotioneel gebied.

Deze en nog een aantal andere redenen voor het al dan niet vermeende gebrek aan respect bij adolescenten voor ouderen worden besproken in de inleiding.

Waar je wellicht niet snel bij stil staat is dat tieners ook zelf te maken (kunnen) krijgen met een gebrek aan respect in hun directe omgeving.

Deze gids speciaal voor tieners (maar ook heel leerzaam en praktisch toepasbaar voor ouders en andere opvoeders) doet stap voor stap uit de doeken gedaan hoe het versterken van het zelfrespect automatisch ook respect krijgen voor de ander betekent. Respect geven en krijgen is makkelijker dan je denkt. 'Iemand respecteren betekent allereerst dat je hem beschouwt als mens en dus als gelijke.' De daarbij horende conclusie lijkt even simpel als doeltreffend: als je respect wilt, respecteer dan eerst jezelf.

Veel praktische tips rondom het krijgen en houden van zelfrespect komen aan de orde. Denk aan het eerlijk en oprecht zijn, trouw blijven aan waar je voor staat, jezelf beschermen, 'nee' leren zeggen, luisteren naar de ander, jezelf goed verzorgen, complimentjes geven aan jezelf en het elke dag opschrijven wat er goed ging.

'Nee' zeggen op een goede manier

Een belangrijke tip is het volgen van goede voorbeelden van respect.

Er zijn jammer genoeg ouders die geen respect geven aan hun kind. De tip van psychiater Stéphane Clerget aan tieners is om in dat geval andere volwassenen (zij die zich goed hebben gedragen tegenover jou) als moreel kompas voor ogen te houden. (p.23)

De auteur betoogt dat zelfrespect ook inhoudt niet bang te zijn voor conflicten en op een goede manier 'nee' te leren zeggen.

Respect afdwingen betekent overigens niet dat je alles moet weigeren. Leren onderhandelen op een goede manier versterkt het zelfvertrouwen.

Hoe kun je respect afdwingen in een nieuwe groep?

En wat als het misgaat en je wordt de zondebok? Advies van de auteur: ga zo snel mogelijk met een volwassene praten en zoek hulp. 'Om respect te krijgen is het niet verboden hulp te vragen als dat nodig is.'

Respect afdwingen betekent tenslotte ook dat je bent zoals je bent en jezelf durft en kunt zijn.

Respect geven en krijgen, hoe doe je dat?
(serie Tienergidsen)
Dr. Stéphane Clerget
2018, Uitgave Deltas, Belgie-Nederland
72 blz., € 9,95
ISBN 9789044751345

+ veel praktische tips voor tieners én ouderen
+ goede prijs-kwaliteit verhouding