Afbeelding
Foto:

Neem en lees: Voorbeeld of struikelblok?

Bent u een voorbeeld of struikelblok? Een boek over Christelijk opvoeden met hart voor jongeren, door ds. G.J. Capellen.

Op de cover staat een zin die alle opvoeders geldt: 'Een christelijk opvoeder is zelf leerling van Christus.'

Wie hebben er allemaal te maken met het opvoeden van jongeren? Docenten, jeugdwerkers en ambtsdragers. Deze taak is slechts uit te oefenen met een goede Bijbelse toerusting. Ds. Capellen geeft in dit lijvige boek (291 blz.) weer in welke tijd onze jongeren nu opgroeien. Hij stelt de vraag, hoe je als christelijk opvoeder omgaat met jongeren die beïnvloed worden door de geest van deze tijd. Hij voert een pleidooi om als opvoeder een voorbeeld te zijn en geen struikelblok, vandaar deze titel. Wanneer vorm je een struikelblok? Als je zelf niet gericht bent op Christus. Het begrip identificatiefiguur komt hier om de hoek kijken. Wanneer zijn we dat? Als we als opvoeders dicht bij de Heere leven en dat ook uitstralen naar de jongeren. Dit boek geeft vanuit Gods Woord handvatten om opvoeders ertoe aan te sporen om Christus na te volgen en zo lichtende voorbeelden te zijn met hart voor jongeren.

De schrijver is emeritus predikant van de Christelijke Gereformeerde Kerken en woont in Damwoude. Voordat hij predikant werd, is hij jarenlang leerkracht geweest; eerst op de basisschool, daarna in het voortgezet onderwijs.

In het Voorwoord legt de auteur de beide begrippen kort uit en in het vervolg komt hij daar uitvoerig op terug. Een citaat in verband met een goed voorbeeld: 'Willen opvoeders een goed voorbeeld voor jongeren zijn, dan dienen ze dagelijks uit de Rotssteen Christus te drinken en dicht bij Hem te leven.'

Behalve een goed voorbeeld, kan het ook zijn dat je als opvoeder een struikelblok bent in de opvoeding. Het Griekse woord skandalon betekent in de eerste plaat val of (val)strik en in de tweede plaats hindernis of struikelblok.

Denk aan de geschiedenis uit het Nieuwe Testament, als de discipelen de moeders met de kinderen willen wegsturen. En dan de nodiging van de Heere Jezus Zelf: 'Laat de kinderkens tot Mij komen en verhindert hen, want dezulken is het Koninkrijk der hemelen.'

Het is een grondige studie geworden, met een praktische toepassing en een Bijbelse grondslag. Het eerste hoofdstuk geeft een tijdspiegel van de westerse cultuur. Ds. W. Visscher noemt de secularisatie het opmerkelijkste verschijnsel van de achterliggende zeventig jaar: de verwereldlijking houdt niet halt bij de voordeur. Hoeveel kerkmensen weten nauwelijks een relatie te leggen tussen hun levensvragen en hun godsdienst? Ze hebben God niet nodig.' Vervolgens gaat hij in hoofdstuk 2 in op de typering van de generatie jongeren. Dan zien we verder de persoonlijke vorming van jongeren. Bijbelse voorbeelden en struikelblokken uit de Bijbel treffen we aan in hoofdstuk 4 en 5. Daarna een hoofdstuk over gezagsdragers in het gezin, kerk en op school. Hoofdstuk 7 laat Paulus zien als een voorbeeldig navolger van Christus. Hoofdstuk 8 geeft een profiel van een aanstotende goddeloze. Het boek eindigt met Christus als Voorbeeld voor een christen in de eindtijd.

Het boek is goed gedocumenteerd en in voetnoten worden de aangehaalde werken vermeld. In verschillende kaders worden citaten aangehaald van diverse oudvaders, maar ook praktijkvoorbeelden uit onze hedendaagse tijd. Dit leerzame, bewogen en praktische boek eindigt met het volgende citaat:

Ja, de rechtvaardigen zullen stralen als de zon! Ze zullen in de hemel zijn, waar geen nacht zal zijn en Gods heerlijk de stad verlicht. De Vader der lichten zetelt er. Zijn vriendelijk aangezicht verspreidt vrolijkheid en licht voor alle oprechte harten. Dat licht zal de ware gelovigen geheel doorstralen. Wat een heerlijke uitstraling zullen ze dan hebben. Op aarde ware er weleens momenten dat deze Koningskinderen een lichtend licht waren. Maar er waren ook dagen dat er niets van hen uitging, omdat zij in het donker liepen, of zichzelf op de voorgrond plaatsten. Dat is in de hemel voorgoed voorbij! Daar zullen ze nooit meer de eer van de Heere roven! Zij zullen de Vader, de Zoon en de Heilige Geest alle lof toebrengen tot in der eeuwigheid.

Van harte aanbevolen voor opvoeders in de brede zin van het woord, maar het is ook bijzonder leerzaam voor jong en oud: neem en lees.

Voorbeeld of struikelblok, Christelijk opvoeden met hart voor jongeren, door ds. G.J. Capellen, is een uitgave van De Banier, onder ISBN nr. 9.789.087.180.904; prijs € 19,95.