Met raad en daad

Alzheimer uit de pan?

Mijn man kreeg de ziekte van Alzheimer en nu horen we van buren: "Eigen schuld, dat komt doordat je in aluminium pannen kookt". Komt die dementie werkelijk door aluminiumdeeltjes in het eten?

Dat is wel eens verondersteld, omdat bij onderzoek na de dood van patiƫnten met die ziekte een iets hoger aluminiumgehalte in de hersenen werd aangetroffen en de hersenbeschadigingen na een ernstige vergiftiging door aluminium enigszins leken op die door dementie. Maar vele andere medici wijzen erop dat er te weinig van dgl. gevallen bekend zijn en er geen sprake is geweest van gericht onderzoek. Wij nemen allerlei nietige metaaldeeltjes op met ons voedsel en met het water, maar dat metaal kan niet door onze darmwanden heen dringen en zal vrijwel allemaal weer door de nieren met de urine worden geloosd. Microscopisch kleine partikeltjes achtergebleven aluminium zijn hoofdzakelijk in het beendergestel opgenomen. Alleen als de nieren hun werk niet goed uitvoeren, kunnen er elders metaaldeeltjes terechtkomen. Er is nagemeten hoeveel metaaldeeltjes het voedsel bevat dat in aluminium pannen gekookt is en dat bleef altijd onder de 0,2 milligram per 100 gram spijs en was vaak veel minder. Alleen moet men geen rabarber of appelmoes en andere zure spijzen, waaronder sommige soepen, in aluminium pannen bereiden, want dan zetten zich meer metaaldeeltjes in het voedsel af. Daar kunt u beter een andere pan voor kiezen. Al met al is het heus niet nodig alle aluminium pannen door een roestvrijstalen set te vervangen, zoals u wilde doen.

Kristal kan in vaatwasser?

Kan kristal in een vaatwasser afgewassen worden? Ik heb me laten vertellen dat er dan een blauwe gloed over het glas kan komen.

Dit is inderdaad mogelijk, mede afhankelijk van het soort wasmiddel. Wij raden u echter aan om uw kostbare kristal gewoon met de hand af te wassen en wel met een niet al te agressief afwasmiddel. Is de blauwe gloed al ontstaan, dan zal die alleen verdwijnen na het kristal een aantal malen met de hand afgewassen te hebben.

Gifdamp-hok

Ik ga een hondenhok timmeren voor onze waakhond. Wat is beter voor het hout: carbolineum of creosootolie?

Gebruik maar liever gifvrije verf, als uw hond u lief is, want beide stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid van mens en dier! Het is al gevaarlijk de dampen ervan in te ademen, maar bovendien kan er, onder invloed van de zonnestralen, daarmee verbranding van de huid optreden. Het ergst als u deze uit antraceenolie gewonnen teerproducten aanbrengt, maar ook als ze reeds in het hout verwerkt zijn. Onder invloed van zon en warmte verdampt de vloeistof. Uw hond zou die gifdampen dag en nacht inademen.

Zeem scheurt

Geregeld overkomt het mij, dat een duurbetaalde zeemlap kort na aanschaf inscheurt en waardeloos wordt. De eerste keer kreeg ik hem na veel gezeur vergoed, maar later lukte dat niet meer. Op de verpakking staat dat de zeem bestand is tegen synthetische wasmiddelen, maar bij mij scheuren ze zelfs als ik niets door het water doe.

Zeemlappen kunnen mee- en tegenvallen en het is (nog) niet uitgemaakt, waar dat aan ligt. U moet dus eens een ander adres proberen, waar men misschien een betere (en duurdere) kwaliteit zemen verkoopt. Overigens kunt u de levensduur op verschillende manieren verlengen, bijvoorbeeld door ze niet te laten opdrogen, maar vaak te gebruiken, zodat ze vochtig blijven; uw zeem uit te spoelen in regenwater voor u haar weghangt; de zeem slecht losjes met de handen uit te knijpen en nooit te wringen en tenslotte zorg te dragen dat geen vouwen en kreukels ontstaan als een zeem droog blijft liggen.