Patrick Polie en Mirna Bogert in de nu nog lege ruimten.
Patrick Polie en Mirna Bogert in de nu nog lege ruimten. Foto:

Inspiratiepunt het Blaeuwe Huus opent 8 maart: Storytelling, interactiviteit en beleving zijn speerpunten VVV-Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE - Vrijdagmiddag 8 maart vindt de opening plaats van het dan intern geheel verbouwde en hernieuwd ingerichte VVV-Inspiratiepunt het Blaeuwe Huus in Ouddorp. Een metamorfose van formaat. VVV Goeree-Overflakkee manifesteert zich, in afstemming op de gemeentelijke eilandmarketing, in huis- en werkstijl, als 'the place to be' voor informatie, presentatie en begeleiding aan bezoekers/gasten en bewoners op het eiland. Beleving op toeristisch en recreatief gebied. Dat niet alleen. Ook op de locaties A Seal in Stellendam en Winkelcentrum Oude-Tonge komen inspiratiepunten (wanden) waar men zich visueel en digitaal kan oriënteren op hetgeen het eiland aan attracties te bieden heeft. Desgewenst is er van daaruit een directe verbinding met een medewerker in het centrale VVV-kantoor in Ouddorp.

Door Jaap Ruizeveld

Projectleider Patrick Polie van het bedrijf Destinatie X, voor digitale marketingstrategie, innovatieve items en toeristische beleidsvorming en Mirna Bogert, manager VVV-Goeree-Overflakkee, zien reikhalzend uit naar de opening. Een omslag van informatie naar inspiratie. Vanaf midden vorig jaar is het project voorbereid. Zijn er ideetjes uitgewerkt. Dit samen met het landelijk bedrijf Bruns (ontwikkeling en realiseren van belevingsprojecten) en met support van de gemeente met snelle besluitvorming, vergunningverlening en bij de subsidieregeling. De raad nam het collegevoorstel voor de vernieuwende insteek van de eilandelijke VVV over. In het document zijn de kosten begroot op 480.000 euro. Dekking is voorzien door inbreng van VVV/Stichting Blaeuwe Huus 215.000 euro; gemeente Goeree-Overflakkee 215.000 euro en steun van derden, waaronder Rabobank en United Fish Auctions.

Sleutelbegrippen

Patrick Polie stelt dat genoemde omslag van informatie naar inspiratie de basis is voor het grootschalige project. "Digitalisering in onze snel veranderende wereld zorgt ervoor dat fysieke VVV-locaties een nieuwe opdracht krijgen. Ook de wensen van onze klanten veranderen. Storytelling, interactiviteit en beleving zijn sleutelbegrippen en speerpunten. Dat vereist van de VVV ambitie en gerichte invulling van de wijze waarop gastheerschap en inspiratie wordt aangeboden. Inzet op een hoger niveau en streven naar hogere belevingswaarde bij onze gasten".

Digitale tijdperk

Immers, zij zijn in ons digitale tijdperk gewend geraakt aan allerlei beelden. Vluchtige informatie. Liever geen uitgebreide brochures raadplegen. Men wil verandering. Er is minder vrije tijd en toch zoeken recreanten en toeristen in die kortere tijd naar mogelijkheden om meer te kunnen beleven dan voorheen. Dat vraagt iets van de VVV. Hoe zij is ingericht en hoe zij interactief informatie kan overbrengen. Met minder tekst en meer beeld. VVV Goeree-Overflakkee biedt dat. Het is een voorproefje van onderwerpen en activiteiten die men op het hele eiland en in de directe omgeving kan beleven." Mirna Bogert vervolgt: "Wij hanteren marketing in goede afstemming op gemeente en betrokken partijen. Inzetten op uitstraling die kan worden opgepakt. Het Blaeuwe Huus in Ouddorp is het centrale inspiratiepunt. Het kloppend hart. Logisch toch deze locatie? Wij zitten hier op korte afstand van vele toeristische mogelijkheden en activiteiten waarvoor - in eerste instantie - jaarlijks tienduizenden recreanten, weekeindbezoekers en dagjesmensen naar (de Kop van) het eiland komen voor - en ik noem maar enkele van de vele toppers - de stranden, hotspot surfcentrum Brouwersdam en Grevelingenmeer, Stellendamse vissershaven, stad Goedereede of A Seal".

Motiveren en inspireren

"Het is fantastisch als die toeristen en recreanten naar VVV-Blaeuwe Huus komen of de eilandelijke inspiratiepunten aandoen. Wij kunnen hen motiveren om ook eilandbreed zich te laten verrassen en attractieve plekjes op te zoeken. Bijvoorbeeld op de fiets langs de vele knooppunten. Een bezoek aan het Fort of een kijkje nemen in een museum. Wandelen langs een havenkanaal. Wij hopen hen te inspireren tot beleving van al het fraais dat het eiland te bieden heeft. Met een druk op de knop (touchscreen) beelden presenteren die meer zeggen dan woorden".

Openingstijden

De openingstijden van de VVV Goeree-Overflakkee worden gericht op de nieuwe situatie. Met indeling in laag- en hoogseizoen. Van oktober tot en met maart geopend op maandag, woensdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 16.30 uur en in het hoogseizoen april tot en met september dagelijks (inclusief de zaterdag) van 09.30 tot 17.30 uur. Ook op tweede feestdagen (Pasen/Pinksteren) en Hemelvaartsdag zijn wij dan open. De service gaat verder. Er wordt een pilot gehouden om toeristen op bepaalde locaties te kunnen bezoeken. Op een aantal zaterdagochtenden wordt een Gastenontmoeting georganiseerd bij de Houten Kaap (Ouddorp-Duin). Het is de bedoeling daar met inzet van vrijwilligers een leuke presentatie te geven over alles wat in de omgeving te beleven is. Je zou het kunnen noemen: 'De VVV komt naar u toe'", zegt Mirna lachend.

Service

VVV-Goeree-Overflakkee heeft 6 personen in dienst. In fulltime- en parttime functies, inclusief de manager. In de nieuwe presentatie blijft een aantal taken onveranderd. Zoals het organiseren van excursies en rondleidingen, Men kan daarvoor in groepen of individueel boeken. Bij de VVV worden ook dagkaartjes voor het openbaar vervoer verkocht. Wij proberen het de mensen zo gemakkelijk mogelijk te maken, vertelt de manager. Er worden leuke souvenirs met lokaal/eilandelijk kenmerk aangeboden en de VVV- geschenkkaart blijft bij de balie in tact. Een nieuw element wordt de openstelling van de tuin rondom het Blaeuwe Huus. Daar is het dan goed toeven. Er komt ook een bord met informatie over de historie van het rijksmonument. En de karakteristieke mendeuren blijven voortaan geopend. Mirna is daar blij mee.

Inrichting

Het Blaeuwe Huus met brede looppaden is rolstoeltoegankelijk. In talrijke vitrines worden informatieve thema's gepresenteerd. Bij de kleine balie wacht de bezoeker een gastvrije ontvangst. Maar het is de insteek om de bezoeker meer te begeleiden naar de aansprekende thema-uitingen en daar inspirerende uitleg te geven. Patrick Polie vertelt enthousiast over de verschillende presentatieonderwerpen in de nieuwe ruimte. De eilandtafel wordt één van de trekkers. Hier kan men zelf keuzes maken. Wil men fietsen, dan komen routes in beeld. Dat alles met een druk op de knop. Herkenningspunten, zoals de vuurtoren, om zich te kunnen oriënteren. Informatie over restaurants. Vogelliefhebbers kunnen hun vogel spotten. Pop Up-info over musea. Meer weten over visgerechten? Toets in op de Stellendamse garnaal.

Toppers

Of surfen op het Grevelingenmeer bij de Brouwersdam, met gegevens over windkracht en golfhoogte. Aan alles lijkt gedacht. Want - en dat dient zeker extra aandacht - dankzij het RTM trammuseum kan men plaatsnemen op bankjes en met de ogen dicht de rit langs het Grevelingenmeer beleven. Een trilplaats zorgt er voor dat je je echt over de rails voelt rijden.

Wil je luisteren naar wat bekende eilanders zoals Richard Groenendijk, Dave von Raven of Pau Heerschap te vertellen hebben? Allemaal in beeld en woord. "Wij hopen dat niet alleen zij, maar ook onze eilandbewoners onze ambassadeurs willen zijn", zeggen Patrick en Mirna. Immers, wij zijn allen trots op Goeree-Overflakkee. Kunt u niet wachten tot begin maart? Ook tijdens de verbouwing bent u welkom om een kijkje te komen nemen in de oude duinboerderij, waar zelfs de oude bedstee er nog is. De entree van de boerderij is tijdelijk aan de zijde Bosweg. Precies zoals vroeger.

Impressie van de nieuwe inrichting van VVV Blaeuwe Huus in Ouddorp.