Afbeelding
Foto:

Concept Handreiking Windfonds moet in raad nog enkele debathobbels nemen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het belangrijkste onderwerp in de raad betrof donderdag in de beeldvormende fase het collegevoorstel tot wijziging van de concept-handreiking Windfonds Goeree-Overflakkee.

Door Jaap Ruizeveld

Het onderwerp was op verzoek van de fractie Vitale Kernen op de agenda geplaatst. Willy Heintjes was de woordvoerder. Hij stelde een reeks inhoudelijke vragen die al snel tot politieke - voor de toeschouwer toch wat rommelige - debatten leidden en dat is in genoemde fase niet de bedoeling. In het Presidium was, volgens de burgemeester, de regie voor behandeling van het item afgesproken. Alleen vragen stellen. Doordat het anders verliep kwam er op onderdelen verheldering en gaven fracties eigenlijk al hun standpunt over het onderwerp. Het lijkt niet uitgesloten dat er in de vergadering van 31 januari (dan officieel oordeelvormend ) VKGO nog een motie indient. Een vervolg dus richting besluit.
Waar gaat het nu over?. Handreiking vloeit voort uit de besluitvorming rond windlocatie Battenoord. De raad gaf toen aan dat men een ruimhartige compensatie wenste voor omwonenden voor mogelijke overlast door windparken en of hen te laten meeprofiteren van de opbrengsten daarvan. Dit zou tot uiting moeten komen in een definitieve handreiking, waarvoor stappen gezet moeten worden. Op dit moment is er nog geen zicht hoe het Windfonds gevuld zal worden omdat betrokken windparken nog ontwikkeld moeten worden. Maar de eerste activiteiten kunnen op niet al te lange tijd starten op de locaties waarvan de vergunningen onherroepelijk zijn. Dat betreft Haringvliet GO en Oostflakkee. De eerste storting in het fonds gebeurt als een park een jaar productie heeft geleverd. Men verwacht dat dit in 2021 zal plaatsvinden.

Harde eis

Het bijdragen aan het Windfonds is een harde eis van de gemeente bij het afsluiten van anterieure overeenkomsten voor de invulling van de windlocaties. Het Windfonds wordt gevoed vanuit de exploitatie van de windparken en zal worden beheerd door een stichting, op te richten door de drie daarin deelnemende partijen. Dat zijn Windgroep, Kroningswind bv en de gemeente. De stichting ziet toe op het vullen van het fonds en de verdeling van de gelden die bestemd zijn voor de doelen (zoals de handreiking) waarvoor het Windfonds in het leven is geroepen. Basisafspraak is dat per geproduceerde WWh 50 eurocent wordt gestort in het Windfonds gedurende een periode van 20 jaar.

Vergoedingen

Was oorspronkelijk uitgegaan van een handreiking van een maximale vergoeding van € 1.500,= voor omwonenden op 450 m van de dichtstbijzijnde turbine en vervolgens afbouwend in afstand, is in onderhandelingen over windlocatie Battenoord dat opgetrokken naar € 2.000 voor alle omwonenden binnen een afstand tussen 450 en 900 m. In het overleg over de handreiking heeft Kroningswind B.V. verzocht de 900 m op te rekken naar 1.000 m, waardoor nog een aantal mensen extra in de nabijheid van het windpark van de regeling zou kunnen profiteren. Het zou ook een gang naar de rechter voorkomen. Tegen het oprekken van de afstand bestaat geen bezwaar vanuit de Windgroep en bij het college van b. en w. Er zijn nog meer bepalingen opgenomen. Die hebben betrekking op o.a. het uitsluiten van bedrijfswoningen voor het bewonersfonds en het terugbrengen van de afstand van 5 naar 3,5 km waar het gaat om dorpen / bewoners die niet voor bijdragen uit het betrokkenen-fonds in aanmerking komen.

Maidenspeech

Was er nu veel inhoudelijk verschil ten aanzien van de al eerder besproken handreikingspunten?. Heintjes vindt dat er maatwerk moet worden geleverd. Binnen de aangegeven afstanden is de overlast niet gelijk maar wel de vergoeding. Om hoeveel huishoudens / personen gaat het?. Zoals gemeld mengden nagenoeg alle fracties zich in het debat. Portefeuillehouder Tea Both kon puntsgewijs in haar maidenspeech al een aantal vragen helder invullen. De gemeenteraad wil duidelijk de woorden ruimhartige vergoeding / handreiking onderbouwen. Maar Zwerus (eigen fractie) sprak zijn verbazing uit over de inhoud van het document. Wees op waardedaling tot 30 procent bij verkoop panden en vond de financiële verhouding tussen initiatiefnemers en betrokken bewoners verre van acceptabel. Van Alphen (EVV) vond het belangrijk om een goede balans te vinden. Herweijer (SGP) zag weinig verschil met de inhoud van het eerste document en kon zich evenals Addy Rijerkerk (VVD) in het concept vinden. Wij staan altijd open voor verbeteringen voegde ze er aan toe. Wordt vervolgd op 31 januari.