Afbeelding
Foto:

Gemeenteraad is zorgvuldig bij niet gewenste Regenbooggemeente-motie

GOEREE-OVERFLAKKEE - Namens de PvdA-fractie diende Jaap Willem Eijkenduijn donderdag in de raadsvergadering een motie in waarin hij het college opriep een impuls te geven aan de sociale acceptatie, veiligheid en zichtbaarheid van LHBTI-ers op het eiland. Dit door het uitroepen van Goeree-Overflakkee tot regenbooggemeente en aansluiting te zoeken bij het landelijke project Regenboogsteden.

Door Jaap Ruizeveld

Ook om met het antidiscriminatiebureau (ADB) van de veiligheidsregio na te gaan wat de aard en omvang van discriminatie van LHBTI - ers op Goeree-Overflakkee is. De motie lag al maanden op de plank zei Eijkenduijn als antwoord op vragen waarom nu dit gekozen moment, kort na de roering over de Nashvillepapers. Het had eerder ook gekund.
Over het gekozen tijdstip van indienen hadden meerdere fracties hun bedenkingen. Het gaat om een actieve inzet om veiligheid te garanderen, gaf de PvdA- woordvoerder aan. Wij willen niet polariseren. Maar zijn toelichting bij het waarom van het indienen van de motie, in reactie op opmerkingen vanuit nagenoeg alle fracties over dit onderwerp, kwam niet sterk over. Bert Tuk (CU) zei dat het niet toevallig is dat deze motie nu komt als reactie op de Nashville verklaring. Wij hebben kennisgenomen van burgerlijk correcte verontwaardiging tegenover de ondertekenaars, soms ook gericht tegen deze criticasters zelf, die relatief veilig de orthodox christenen bekritiseren, maar dit in een aantal andere gevallen nalaten. Voor ons staat de liefde voor God en de liefde voor de naaste voorop. De artikelen 1 en 6 van de grondwet bieden genoeg basis om iedereen, ook op ons eiland, voldoende ruimte te geven op een gelijkwaardige behandeling.

Reacties

Van der Meer (EVV): Ieder is gelijkwaardig, maak er geen politiek statement van. Van Dam (SGP) : We hebben elkaar nodig. Polariseer niet. Wij staan voor bescherming van iedereen. Haal uit een regenboog niet één kleur. Eenheid. Rijerkerk (VVD): Wij zetten ons in voor allen. Iedereen is gelijkwaardig. Deze motie hebben we niet nodig. Vreugde (VKGO): Geen steun voor de motie, vrijheden zijn geborgd. Iedereen doet mee en telt. Wij zijn eilanders met elkaar. Huising (CDA) Wij staan er voor dat ieder gelijkwaardig is en gelijk wordt behandeld. Volwaardig meetellen. Wethouder Bruggeman gaf aan dat Gay Goeree-Overflakkee met een eigen ruimte is gefaciliteerd. Wij geloven in dialoog en zoeken elkaar op. Hanteren gelijke behandeling van al onze inwoners. Toch bleef Eijkenduijn (PvdA) aandringen op een actieve inzet van het college. Burgemeester Grootenboer pakte de afronding van dit ongemakkelijk debat. We laten het onderwerp even bezinken en komen in de volgende vergadering hierop terug met een discussiestuk uit het college. Als dat dan maar tot een aanjagende rol leidt verzuchtte Eijkenduijn en niet een leuk verhaaltje is. Voor Van Dam (SGP) ging die opmerking te ver, waarop de PvdA inbond.