Vergoeding leden Culturele Raad

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het budget van de Culturele Raad wordt verruimd tot 11.500 euro. Hiertoe besloot de gemeenteraad donderdagavond op voorstel van het college.

Door Jaap Ruizeveld

Tot nu toe is er 2500 euro beschikbaar voor vergaderkosten, scholing enz. De Culturele Raad (ingesteld in 2011) is een adviesorgaan voor het dagelijks gemeentebestuur en geeft gevraagd en ongevraagd adviezen. Met deze aanpassing kan een legitieme vergoeding voor de werkzaamheden van de leden worden bereikt. In het raadsvoorstel geeft het college aan dat er geen sprake kan zijn van een vrijwilligersvergoeding omdat de Culturele Raad een commissie zoals vermeld in de Gemeentewet. Bovendien is de gemeente gebonden aan de regels van de vennootschapsbelasting.
Op grond van genoemde verordening in de Gemeentewet kunnen leden van de CR aanspraak maken op presentiegeld ter hoogte van € 79,91 per vergadering. Een dergelijke vergoeding doet volgens het college geen of onvoldoende recht aan het niveau en de aard van de werkzaamheden waarmee de leden van de CR zijn belast. Voorgesteld werd daarom voor wat betreft de hoogte van de vergoeding aan te sluiten bij die voor commissies zoals die voor bezwaarschriften, klachtencommissie en bezwarencommissie personele aangelegenheden. De voorzitter en de (overige) leden van deze commissies ontvangen bruto respectievelijk € 212,95 en € 159,71 per vergadering. Om aansluiting te verkrijgen, was aanpassing van de verordening gewenst.