Aanmerkelijk lagere temperaturen

Een overgang naar onvervalst winterweer is er nog even niet bij in deze tot op heden lauwe louwmaand. Januari 2019 bouwde in de eerste week al een temperatuurplus op van 3 graden, maar dat blijft zeker niet zo. Het is duidelijk minder zacht geworden aan het eind van deze week, maar meer dan wat marginale kou zit er voorlopig niet in. Later kan de kou wel gaan doorzetten vanuit noordoost. Zelfs winterweer is mogelijk. Medio komende week (de fase 22-23 januari) lijkt de dynamiek tijdelijk toe te nemen in de lucht.

Veel kou stroomt dan namelijk uit via Canada richting Newfoundland en komt in contact met het milde water van de oceaan. Gevolg is dat zich diepe depressies ontwikkelen in die regio en vervolgens in de straalstroom worden opgenomen en richting Noorwegen worden getransporteerd. Voor 23 januari wordt een zeer diepe depressie in die Noorse omgeving verwacht met een kerndruk van rond 950 millibar. Op hoogte wordt weliswaar een portie koude lucht meegenomen, maar aan de grond (zeeniveau) wordt er eerst nog milde lucht aangevoerd. De verwachting is dat genoemde depressie via onze omgeving doortrekt naar Zuid-Frankrijk. Aan de noordkant van de cycloon kan dan koudere lucht binnen gaan lekken uit oost.

Na een buiige donderdag en een wat meer opklarende vrijdag, knapt het weer in het weekend nog wat meer op. Het zal nagenoeg droog blijven en het is beduidend 'frisser' op de Eilanden met amper 4 graden. In een rustiger wordende atmosfeer is er meer ruimte voor opklaringen waardoor de nachten sterk afkoelen. Vooral in de nacht naar zondag kan het tot lichte, mogelijk matige vorst komen in het duingebied. Mocht 't langer uitklaren en de wind valt voldoende weg, zijn minima tot bijna -5 graden haalbaar op ooghoogte.

Ook overdag levert de temperatuur in en komt dus op maximaal 3-4 graden uit gedurende de middag. De wind belandt in de (zuid)oosthoek dit weekend en is meest zwak tot matig. Tijdens de volgende week blijft het in eerste instantie nog rustig en vrij koud met middagtemperaturen iets beneden de 5 graden. Halverwege de week zijn er mogelijk toenemende neerslagkansen en naar gelang het exacte traject dat de te verwachten depressie volgt, komt aansluitend de koudere luchtstroom op gang.