Afbeelding
Foto:

Voor u gelezen: Simpel en smaakvol: 140 nieuwe recepten van chefkok Ottolenghi

De Israëlisch-Britse chefkok Yotam Ottolenghi (Jeruzalem, 1968) schreef onder meer recepten voor 'The Guardian', bezit restaurant 'Nopi' in Londen en wordt internationaal gezien als de specialist in het ontwerpen van (vegetarische) recepten met het gebruik veel verse groenten.

In 2017 ontving hij de Johannes van Damprijs. Deze internationale prijs wordt uitgereikt door de Universiteit van Amsterdam aan hen die zich internationaal onderscheiden door een bijzondere bijdrage aan de ontwikkeling van de gastronomie.

De chefkok stelde na eerder verschenen culinaire uitgaven recent 'Simpel' samen, een kookboek waarin simpele gerechten centraal staan.

Het luxe gebonden boek bevat 140 nieuwe recepten verdeeld over tien rubrieken. Naast koken met veel verse groenten en fruit is er een hoofdstuk gewijd aan de bereiding van diverse soorten vlees en vis (denk bijvoorbeeld aan gebraden voorjaarskip met ingemaakte citroen en vissticks in kokoskorst). Het overzicht met veel gebruikte 'Ottolenghi' kruiden als rozenharissa, tahin, zwarte knoflook, ingemaakte citroen en gemalen kardemon vormt een handige toevoeging.

Handig dat de auteur aangeeft waar je deze ingrediënten kunt kopen (zie bladzijde 299 voor een uitgebreid overzicht). Overigens zijn veel gebruikte kruiden 'gewoon' in de supermarkt te koop.

Uitnodigend

Een apart hoofdstuk is gewijd aan desserts en taarten. De werkbeschrijvingen van roompudding met geroosterde aardbeien en rabarber, amandelcake met bosbessen en citroen en vijgenclafoutis met tijm zien er uitnodigend uit en worden vergezeld van prachtige foto's.

Ottolenghi sluit af met simpele maaltijdsuggesties voor doordeweekse en feestelijke dagen en een register met alle recepten gerangschikt op hoofdingrediënt.

Alle recepten kregen een eigen letter met kleurcode mee. Aan het gebruikte icoontje is in één oogopslag te zien wat je kunt verwachten bij het maken van het gerecht. De letters van 'Simpel' staan voor: 'snel te maken, ingrediënten: niet meer dan 10, maak van tevoren, provisiekast en eenvoudiger dan u denkt.'

Een prachtig uitnodigend kijk-, lees- en kookboek, met duidelijke stap voor stap beschrijvingen.

Simpel
Ottolenghi
2018, Fontaine Uitgevers
230 blz., € 29,99
ISBN 9789059568266

+ Schitterende foto's
+ Stap voor stap beschrijvingen