Afbeelding
Foto:

Van China tot Afrika en de Arabische wereld

Christenen lijden onder zware geloofsvervolging in 73 landen

ERMELO – Christenen lijden in zeker 73 landen in de wereld onder zware tot extreme geloofsvervolging. Dat meldt Open Doors, een organisatie die zich wereldwijd inzet voor vervolgde christenen, op basis van de Ranglijst Christenvervolging die vandaag is gepubliceerd.

Van de 150 landen die Open Doors onderzocht in het kader van de Ranglijst Christenvervolging wordt dit jaar duidelijk dat in bijna de helft van deze landen christenen zware, zeer zware of extreme vervolging ondervinden vanwege hun geloof. "Vervolging wordt intenser, gruwelijker. Tegelijkertijd blijft het aantal christenen dat wordt vervolgd stijgen. We schatten dat nu één op de negen christenen wordt vervolgd ", zegt Open Doors-directeur Maarten Dees. Twee jaar geleden was dat nog één op de elf. In de 50 landen op de Ranglijst Christenvervolging worden in totaal meer dan 245 miljoen christenen vervolgd om hun geloof.

Asia Bibi

Noord-Korea voert sinds 2002 de Ranglijst Christenvervolging aan. Ondanks de memorabele ontmoeting tussen Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump is er geen enkel teken van verbetering te bespeuren voor de 300.000 christenen in het land. Afghanistan staat op nummer 2 van de lijst, gevolgd door Somalië en Libië. Pakistan staat op nummer 5, waarbij Asia Bibi het duidelijkste voorbeeld is van christenvervolging in dat land. De klopjacht op haar werd geopend nadat deze christelijke vrouw na ruim negen jaar in de dodencel werd vrijgesproken van godslastering van de profeet Mohammed. Massale protesten tegen de vrijspraak en posters met haar portret met een strop om de nek werden getoond om te laten zien dat een grote menigte het niet met het vonnis eens was. Bibi werd vrijgelaten uit de gevangenis, maar verblijft nog altijd op een geheime locatie. De advocaat die haar verdedigde, Saif-ul- Malook, vluchtte na de vrijspraak naar Nederland.

Controle op godsdienst

In onder meer China en Vietnam zijn nieuwe wetten aangenomen die elke uiting van godsdienst proberen te beheersen. In China was de situatie in de afgelopen tien jaar niet zo slecht als nu, sommigen zeggen zelfs dat de situatie niet zo erg is geweest sinds het einde van de Culturele Revolutie in 1976. China steeg van plaats 43 naar 27. Christenen ondervinden de gevolgen dat sinds vorig jaar religieuze zaken zijn ondergebracht bij de communistische partij. Hardhandig optreden tegen christenen gebeurt door het hele land bij zowel staatskerken als niet-geregistreerde (huis)kerken. "Het zijn heftige ontwikkelingen", stelt Dees. "Kerksluitingen en arrestaties kwamen weer vaker voor. Op ouderen wordt zichtbaar druk uitgeoefend door hen sociale voordelen te ontzeggen als ze hun geloof in God trouw blijven. Kerken moeten posters ophangen waarop staat dat mensen onder de 18 jaar niet naar binnen mogen.
Kerkdiensten worden gemonitord door de staatstelevisie en spionnen. Een aantal rooms-katholieke kerken
werd gedwongen afbeeldingen van Jezus Christus te vervangen door foto's van president Xi. "

Daling van Irak

Irak verdween uit de top-10 naar de 13e plaats op de Ranglijst Christenvervolging. In 2018 ondersteunde Open Doors het herstellen van 1.200 huizen in Irak. Daardoor konden zeker 25.000 christenen terug naar hun huizen in Mosoel en Noord-Irak. Toch is nuance van de ogenschijnlijke verbetering van de situatie op zijn plek. "IS heeft terrein verloren, waardoor de verstikkende klem van deze groep op het land deels is verdwenen", legt Dees uit. "Maar het aantal christenen dat in Irak werd gedood om zijn geloof nam toe en christenen hebben nog altijd veelvuldig te maken met fysiek en lichamelijk geweld, bedreigingen en seksuele intimidatie. Hierdoor zijn er nog steeds christenen die het land ontvluchten, wat de kerk in Irak verzwakt."