Afbeelding
Foto:

Voor jou gelezen: Een warm geheim

Een boek met twee verhalen, geschreven door M.H. Karels-Meeuse. Het boek begint met Thijs en Thera in Nederland en eindigt met Victor en Vera in de Oekraïne. Thera en Vera hebben allebei een geheim. Een warm geheim. Wat zou het zijn?

Nederland

'Mijn oom Jaap gaat naar de Oek,' zegt Thijs. Zijn blonde kuif staat recht overeind. Thera loopt met hem mee naar school. De rugtas wipt op haar rug. Haar bruine krullen wippen mee. Thijs kijkt opzij. 'Weet je wat de Oek is?' vraagt hij. 'Mmm,' zegt Thera. Thijs lacht. 'Ha, ik merk het al. Je weet niet eens niet wat de Oek is.'
Maar Thijs zal zijn klas er wel meer over vertellen. Hij gaat een spreekbeurt houden over de 'Oek'. Of toch niet? Misschien lachen ze hem wel uit. Net als met lezen. Toen hij las: De soep loop… loopt in de tuin. Zij ziet een …gum. Nee, dat vond Thijs niet leuk. Bij hem 'dansen de letters' soms. Thera gaat graag naar haar oma. Het is gezellig bij oma. Ze woont in een huis met andere oude mensen. Oma vertelt dat ze een verrassing heeft gemaakt voor Thera's verjaardag.
Als Thera jarig is weet niet of ze deze verrassing wel echt leuk vindt. En op school merkt ze dat de andere kinderen erom lachen. Dat is niet leuk!!
Met de klas gaan Thijs en Thera kleding en andere spullen inzamelen voor de Oekraïne. Het is daar vaak koud en veel mensen zijn er arm. De actie gaat goed. Er worden veel spullen meegebracht. Warme truien, jassen, laarzen en nog veel meer. Dan krijgt Thera een goed idee! Een warm geheim, waar ze ook een beetje buikpijn van heeft.

Oekraïne

Victor en Vera wonen in de Oekraïne. Victors vader is soldaat en Victor schept veel op over de oorlog en het front. Vera vindt dit niet leuk. Haar vader heeft op zijn werk een ongeluk gehad en kan daardoor niet meer werken. Hij ligt veel op bed. Thuis is het niet altijd makkelijk. Maar dan is er ineens de buurvrouw Irina. Zij vindt het gezellig als Vera met haar meegaat een kerk schoonmaken. In de kerk staan ook veel dozen met spullen uit Nederland. Buurvrouw Irina belooft dat Vera mag helpen om alles wat daarin zit uit te zoeken. Als de buurvrouw nog aan het schoonmaken is, begint Vera vast met kijken in de dozen. Wat veel kleren! Maar wat is dat? Het lijkt wel een apart cadeautje. Wat spannend. Snel stopt ze het pakje ver weg in een kast. Het is haar geheim. Een warm geheim in de kast.
Een leuk verhaal dat gaat over kinderen uit groep 4. Onderwerpen als eerlijk zijn en zorg dragen voor anderen komen aan de orde. Het boek heeft een duidelijk christelijke strekking.
Er staan mooie tekeningen in het boek en ook de voorkant ziet er gezellig uit.

Prijs: € 9,95
ISBN: 9789033129117
Uitgeverij: Den Hertog
Leeftijd: van 6-8 jaar.