Afbeelding
Foto:

Rijksscholengemeenschap Middelharnis laat zowel leerlingen als hun ouders met de computers omgaan!

Het verschil tussen de jaren '80 en nu komt duidelijk naar voren in een artikel over computerles. Dit artikel stond in Eilanden-Nieuws van 14 oktober 1983.

Het experiment zoals dat op de Rijksscholengemeenschap te Middelharnis wordt gehouden door zowel leerlingen als hun ouders met de computer vertrouwd te maken, is landelijk en zelfs in tweeërlei opzicht uniek te noemen! Nóg verrassender is het als men weet dat de 6 lescomputers door de ouders via de Oudercommissie zijn betaald; er kwam tienduizend gulden voor op tafel!

De schoolleiding, docenten en met hen ook de ouders, hebben terdege onderkend dat de computer een steeds grotere plaats zal gaan innemen en dat de confrontatie ermee steeds veelvuldiger en nadrukkelijker zal zijn. Alhoewel 'computerkunde' geen verplicht vak is, hebben enkele enthousiaste docenten met het oog op de 'computervolle' toekomst het vak toch opgevoerd en bij de leerlingen bleek dat geweldig aan te slaan. In eigen tijd volgen ze de cursus die gegeven wordt door de heren Garst (docent wis- en natuurkunde) en dhr. Brinkman, conrector en leraar scheikunde.

Eenzelfde enthousiasme hebben de ouders tentoongespreid. Zestig van hen haakten in op de geboden mogelijkheid óók nader met de computer kennis te maken. Om de ouders-cursisten voldoende aandacht te kunnen geven, zullen een vijftal cursussen met 12 deelnemers, van elk 4 lesavonden, worden gehouden. De cursus is derhalve helemaal volgeboekt en stellig zal dat ook gelden voor de vervolgcursus die eraan gekoppeld zal worden.

De cursus leidt zeker niet op tot een hogere kennis van alles wat des computers is, wel wordt een basis gelegd voor verdere ontplooiing. Zij die de cursus hebben gevolgd, durven een verdere confrontatie met de computer aan, omdat ze hebben ervaren dat alle schijn van geheimzinnigheid omtrent de computer misplaatst is. De computer kan niet meer dan waartoe de mens hem heeft geprogrammeerd. Hij kan niet méér dan de mens, maar de computer kan het heel veel sneller: dát en niet anders is de kracht van de computer.

Leerlingen en ouders hebben dat inmiddels aan de praktijk kunnen toetsen. In anders ledige tussenuren zijn de meest geïnteresseerden soms met de computer bezig, gegrepen als ze zijn door de enorme techniek die er in schuil gaat.