Vooral in het weekend weer regenachtig

Januari 2019 heeft inmiddels alweer een vertrouwd temperatuuroverschot opgebouwd van 3 graden. Als we de balans opmaken op 31 januari verwacht ik dat we al met al nog iets boven normaal uitkomen. Ook dit seizoen wil het maar niet vlotten om de winter op de kaart te krijgen in de Benelux. Weliswaar is er veel kou aanwezig op hoge breedten, maar voorlopig krijgt deze omvangrijke koudebuffer boven het noorden van Europa geen kans om zuidwaarts uit te stromen richting Lage Landen. Het onvolprezen Amerikaanse weermodel zinspeelt al enige tijd op een duidelijke verkilling vanaf 20 januari.

Mocht een rug van hoge luchtdruk zich nadrukkelijk gaan manifesteren op de oceaan en zich kunnen uitbreiden richting IJsland en Groenland, terwijl een verzameling lagedrukgebieden vol met koude lucht boven Scandinaviƫ in stelling wordt gebracht, dan kan een flink deel van de Noord-Europese koude uiteindelijk tot aan Zuid-Frankrijk uitstromen. Het punt is evenwel dat zich steeds weer hogedrukgebieden ontwikkelen op de winteronvriendelijke stekken, zoals bij Ierland en bewesten Frankrijk. Daardoor blijft de aanlandige component in de wind steeds maar zachte oceanische lucht aanvoeren richting Nederland. Voor echte winterkoude met oostenwind moet de druk juist laag zijn ten zuiden- of zuidwesten van Nederland.

Vooral op donderdag was het een dagje wat frisser weer in de achterkamer van 'n wegtrekkende depressie. Vrijdag maken we ons alweer op voor naderende storingen uit het westen met vooral in het weekend regen. Met name de zaterdag kan regenachtig en dus somber verlopen en ook zondag is het nog povertjes buiten. In totaal zou er zo'n kleine tien millimeter water per vierkante meter kunnen vallen op de Eilanden.

Uiteraard waait de wind uit de westhoek en bereikt vooral boven open gebieden regelmatig kracht 5-6. De temperaturen zijn eigenlijk niet noemenswaardig en bivakkeren steeds in het traject 5-10 graden. Tot pakweg 20 januari is er dus geen zicht op flink kouder, of zelfs winters weer in onze contreien. Het is niet eens onrealistisch te veronderstellen dat de winter helemaal niet meer verschijnt in deze lauwe louwmaand, maar een eventueel koud(er) regime is niet helemaal uit te sluiten zoals net al opgemerkt. Het zou dan om de 'vuile' wintervariant kunnen gaan, dus met kou vanuit het noorden vergezeld van een aantal sneeuwbuien.