Afbeelding
Foto:

Voor u gelezen: Broeder Ezel – debuutroman ND columniste Liesbeth Goedbloed

'Samen zouden ze de berg opgaan. Hij droeg de gasfles naar boven en het houten pakzadel, de paardenkleden en de lijnen van de tent. En zij droeg de lucifers en het zakmes. Stenen zou ze daarboven wel vinden en stenen voor een lange tafel.'

Anna gaat samen met Broeder Ezel op reis. Onderweg torst ze de zware last van de herinneringen aan de gebeurtenissen rondom de dood van haar jongere broertje met zich mee. Zo vangt ze de tocht aan naar de top van de Monterossa; 'een stompe berg die als een molshoop onder de hemel lag.'

Onderweg raakt Anna steeds meer gehecht aan het gezelschap van Broeder Ezel. Met zijn wijze zwijgende uitstraling raakt Anna zo vertrouwd, dat ze haar diepste gedachten en gevoelens steeds meer onder ogen durft te zien.

En uiteindelijk wordt het Broeder Ezel die de route bepaalt. Flashbacks naar de gebeurtenissen rondom de dood van Anna's broertje Jens worden verweven met de beschrijving van een intense dwaaltocht door de Italiaanse bergen. Anna wordt verteerd door schuldgevoelens en wil boete doen. Broeder Ezel speelt een belangrijke rol in haar plannen om genoegdoening te vinden. De tocht voert aanvankelijk langs klaterende beekjes en groene wouden, maar allengs verandert het landschap en het stel moet een weg zien te vinden langs diepe kloven, doornige struiken en steeds steilere paden. Langzaam nadert het gezelschap de top. Daar vindt een adembenemende ontknoping plaats.

Symboliek

'Broeder Ezel' heeft enerzijds de feeërieke sfeer van een sprookje door de mooie, bijna verstilde natuurbeschrijvingen. Anderzijds is de rauwe werkelijkheid van het belaste leven van Anna steeds tastbaar aanwezig.

De schrijfster bedient zich van symboliek; zoals de slang die zich vanuit het bos bij het gezelschap voegt en mee naar boven reist op de rug van Broeder Ezel. En bij de ontmoeting onderweg met een onbekende gastheer die aan tafel het brood breekt.

Schuld en boete zijn belangrijke thema's. Het verhaal begint dan ook met de herinnering die in Anna's geheugen staat gegrift. 'Jens' rossige haar deinde als koperrood wier op het water. Zijn krullen waren verdwenen, zijn haar was langer dan anders, het glansde, de zon scheen erop. Naast hem in het water lagen zijn armen wijd uitgespreid, alsof het vleugels waren die hij had uitgeslagen.' Anna torst de last met zich mee dat ze er niet is geweest voor haar broertje toen hij haar nodig had. 'Toch was hij neergestort en zij, Anna, was er niet geweest om haar broertje op te vangen.'

Om de diepere betekenis van de verschillende verhaallijnen, de symboliek en de boodschap van de debuutroman van Liesbeth Goedbloeds te kunnen ontrafelen, is het aan te raden 'Broeder Ezel' te herlezen.

'Broeder Ezel' is een aangrijpend verhaal met een soms grappige toets, dat vooral veel materiaal tot overpeinzen geeft.

Broeder Ezel
Liesbeth Goedbloed
2018, uitgeverij Mozaïek
192 blz., € 19.90
ISBN 9789023955269