De burgemeester stond in haar toespraak stil bij de stand van zaken op Goeree-Overflakkee.
De burgemeester stond in haar toespraak stil bij de stand van zaken op Goeree-Overflakkee. Foto: Wim van Vossen

Burgemeester Ada Grootenboer roept op om vooral aandacht te blijven houden voor elkaar: Zorgen om geweld en overschrijden grenzen tijdens oud en nieuw

GOEREE-OVERFLAKKEE – De Nieuwjaarstoespraak van burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman, dinsdagavond uitgesproken op een druk bezochte gemeentelijke receptiebijeenkomst in De Staver in Sommelsdijk, kenmerkte zich enerzijds in een opsomming van positieve accenten. Zoals saamhorigheid, burgerkracht, inzet van hulpdiensten en van vrijwilligers op het eiland. Anderzijds was er gezien de signalering van een neerwaartse spiraal, in haar woorden uitgedrukt met 'onbegrijpelijk en onacceptabel' van geweld richting hulpverleners. Daar aan toevoegend een verontrustende toename van zwaar illegaal vuurwerk met als gevolg slachtoffers, letsel en heel veel schade rond de jaarwisseling.

Door Jaap Ruizeveld, foto's: Wim van Vossen

Op beide onderwerpen ging de burgemeester dieper in. "Het aantal incidenten van geweld tegen politiemensen, bijvoorbeeld, is verdubbeld. Ik sta van harte achter het wetsvoorstel dat minister Grapperhaus aan de tweede kamer heeft voorgelegd, waarin de straf voor het hinderen van hulpverleners wordt verhoogd". Voor wat betreft de incidenten met zwaar vuurwerk, de explosies en de impact daarvan rond de jaarwisseling, gaf Ada Grootenboer aan zich oprecht af te vragen of wij dit feest met zoveel inzet van hulpverleners en gemeentelijke medewerkers, met genoemde gevolgen, op deze wijze nog kunnen blijven vieren.

Morele grenzen

De kenmerken van een feest zijn namelijk soms ver te zoeken. Dat er kennelijk in de ogen van velen tijdens de jaarwisseling geen fysieke en morele grenzen meer zijn, vind ik onbegrijpelijk. Volgens mij zijn we dicht bij het punt dat het op deze manier niet langer beheersbaar, maar ook niet langer maatschappelijk acceptabel is. Ik hoop en verwacht dat, mede door het verloop van de afgelopen jaarwisselingen, de maatschappelijke en politieke discussie hierover verder zal worden gevoerd en wij met elkaar zoeken naar een andere invulling".

Terugblik

In haar terugblik op 2018 stelde de burgemeester: "Het was een bewogen jaar met wereldwijd, maar ook in ons land, gebruik van veel geweld. Mondiale samenwerkingsverbanden brokkelen af en de instabiliteit die daaruit voortvloeit, baart de politici en bestuurders zorgen. Ook op Goeree-Overflakkee gebeurde er veel het afgelopen jaar. Er waren verschillende ernstige verkeersongevallen. Sommigen met dodelijke afloop. Veiligheid in het algemeen - en in het bijzonder de verkeersveiligheid, misschien wel specifiek op de provinciale wegen op ons eiland - heeft daarom ook in 2019 weer onze volle aandacht. De afspraken over aanpak van de N59 met Rijkswaterstaat en de provincie Zuid-Holland zijn in een vergevorderd stadium. De burgemeester stipte vervolgens signalen aan over persoonlijk leed in de gemeente. Mensen die worstelen met hun lichamelijke of geestelijke gezondheid. Anderen voelen een grote leegte omdat ze een dierbare moeten missen. Verdriet is soms plotseling heel dichtbij".

Gezette stappen

In het kort presenteerde Ada Grootenboer vervolgens enkele positieve onderwerpen. Er zijn flinke stappen gezet in de jeugdzorg. Op fort Prins Frederik is en wordt veel werk verricht en geïnvesteerd, om er weer een mooie cultuurhistorische en recreatieve voorziening van te maken. Het Ouddorpse strand werd het schoonste strand van Nederland en is samen met Veere, Schouwen-Duiveland en Westvoorne benoemd tot beste duurzame kustbestemming ter wereld. Er zijn definitieve afspraken gemaakt tussen onderwijs, ondernemers en overheid over de ontwikkeling van de Onderwijscampus voor vmbo en mbo in Middelharnis en ook kwam er een dertiende buurtpreventieteam in Dirksland. De burgemeester schetste de vernieuwingen in de lokale politiek. De gemeenteraadsverkiezingen brachten een aantal nieuwe raadsleden. In het college van B&W kwamen twee nieuwe wethouders. Met een nieuw coalitieakkoord wordt in grote lijnen de ingezette koers voortgezet.

Dank

Uiteraard waren er ook de waarderende- en dankwoorden voor allen die zich inzetten voor de eilandelijke samenleving. Naast de professionele krachten een accent op de inwoners, die zich op vrijwillige basis en in de mantelzorg inzetten voor de medemens. Applaus klonk er vanuit de zaal voor hen en voor de medewerkers van brandweer, politie en de ambulancedienst. Zij zijn bij nacht en ontij beschikbaar als er op Goeree-Overflakkee hulp nodig is. Onze samenleving zou zonder hen niet hetzelfde zijn.

Vooruitkijken

Vooruitkijkend staat er voor de gemeente dit jaar veel op de agenda. De doorontwikkeling van Goeree-Overflakkee, met verdere verduurzaming en met een groeiend aantal inwoners. Mede met initiatieven van inwoners en ondernemers staat die insteek niet stil. Het illustreert het draagvlak, de betrokkenheid en saamhorigheid in onze samenleving. De gemeente kan en wil daarbij faciliteren en ondersteunen. Want alleen samen komen we verder. Er moet nog veel gebeuren. Zoals het bereiken van snel internet in het buitengebied. Vanuit dat signalement - moderne communicatietechnieken - maakte Ada Grootenboer een bruggetje naar de noodzaak van het investeren in persoonlijke contacten. "Alleen tijdens een gesprek zien we wederzijdse emoties. Dat is nodig om contact te houden met elkaar. Om écht te weten wat we voelen en bedoelen. Zonder persoonlijke contacten zou onze economie stilvallen. Hoe handig en nuttig soms ook, ik durf te stellen dat social media ons wat minder sociaal maken.

Aandacht voor elkaar

Aandacht voor elkaar is een gedeelde verantwoordelijkheid van ons samen. Van inwoners, ondernemers en overheid. Samen zullen we alert moeten blijven op onze omgeving. Om aansluiting te houden met de wereld om ons heen, die snel verandert. Dat kan alleen als we een vitale democratie zijn op Goeree-Overflakkee. Het zal - vaker dan voorheen - nodig zijn om de tijd te nemen voor de opvoeding van onze kinderen, omdat de ruimte daartoe niet meer vanzelfsprekend is. Het gevaar dat tijd voor onszelf, voor onze familie en voor onze omgeving de sluitpost op de begroting van onze agenda's vormt, ligt steeds vaker op de loer. Schrijnende voorbeelden van het negeren van dat gevaar zien wij dagelijks.

De versnelling in de samenleving doet de paradox ontstaan waarbij de vooruitgang die ons ten goede komt, ons bedreigt. Dat vereist onze discipline en energie om enerzijds op hoge snelheid bij te blijven, en anderzijds de tijd te nemen voor onszelf en de mensen om ons heen. Laten wij aandacht blijven houden voor elkaar", herhaalde de burgemeester..

In de rij bij het aanbieden van de beste wensen aan burgemeester en wethouders.