Afbeelding
Foto:

Neem en lees: Mijn God is getrouw

'Mijn God is getrouw', wat Hij mij in het donkere dal van kanker leerde, door Paul D. Wolfe. De schrijver van dit boek was 28 jaar oud, studeerde theologie en was bijna een jaar getrouwd toen hij de boodschap kreeg dat hij kanker had. Wat vertelt hij in dit boek?

Hij begint met de diagnose, daarna de behandeling en genezing van zijn ziekte. In het bijzonder legt hij de nadruk op de geestelijke lessen die hij in deze moeilijke, maar ook rijke periode leerde. Wolfe laat zien dat als we lijden juist aan het licht komt hoe het in geestelijk opzicht met ons hart gesteld is. Hij werd geconfronteerd met de vraag wat nu eigenlijk de bron van onze diepste vreugde is. In dit boek getuigt de auteur van de trouw van God, Wiens beloften zeker waar zijn. Hij vindt het ook een goede reden om te bidden en ons te verheugen, zelfs te midden van het lijden.

Paul Wolfe woont met zijn vrouw Christy en hun drie kinderen in Fairfax, Virginia. Hij is predikant van de New Hope Presbyterian Church. Hij draagt dit boek aan zijn vrouw en kinderen op.

In het voorwoord schrijft Sinclair B. Ferguson van de First Presbyterian Church, Columbia, SC USA, het volgende:

'Ik ben blij dat Paul nu, tien jaar na zijn ziekte, de gelegenheid had om zijn verhaal in boekvorm te gieten. Als je eenmaal enkele bladzijdes gelezen hebt en het verhaal binnen getrokken bent, zul je begrijpen dat dit boek geen verdere aanbeveling van mij nodig heeft. Met eenvoud, bescheidenheid en niet zo'n klein beetje droge humor, vertel Paul het verhaal van Gods voorzienigheid in zijn leven. Hij laat zien waar Gods wijsheid zichtbaar wordt op zijn levensweg – voor zover hij dit zelf kan onderscheiden – en verhaalt de bewijzen van Gods getrouwheid. Dat doet hij niet op triomfantelijke wijze, maar vanuit het diepe besef dat er in het plan van zijn hemelse Vader nog steeds vruchtbaar werk voor hem te doen is (naar Fil. 1:22), aangezien de Heere de deskundigheid van artsen en chirurgen gebruikt heeft om zijn leven te sparen. Zijn dienstwerk en nu ook dit boek vormen een eersteling van deze oogst…'

Dit is het verhaal van een jongeman en zijn pijn, zijn worstelingen en zijn reis door een dal van diepe duisternis. Maar tegelijk is het een verhaal van liefde; Pauls liefde tot Christus, de liefde tussen hem en zijn vrouw Christy en de liefde in hun familiekring. Dit boek getuigt ervan wat het betekent te behoren tot de levende gemeenschap van Christus' volk, de gemeente.

Zelf schrijft Paul in zijn woord vooraf hoe hij tot de beslissing is gekomen om dit boek te schrijven. Het komt voort uit het verlangen om de lessen die wij in onze strijd tegen kanker leerden, op te schrijven en zo met anderen te delen.

Dit boek is niet bedoeld als een uitputtende bespreking van het thema 'lijden'. De lezer die dat verwacht zal teleurgesteld worden. Het is deels biografisch en deels onderwijzend, terwijl de focus ligt op de waarheden die er voor onszelf uitsprongen.

Er zijn maar weinig mensen die nog nooit door kanker geraakt zijn, op welke manier dan ook. En natuurlijk is geen mens geheel onbekend met welk vorm van lijden dan ook. Er zijn talloze donkere dalen waar mensen doorheen moeten gaan. Verdriet is er in alle soorten en maten. Ieder van ons krijgt persoonlijk te worstelen met de realiteit van het lijden in dit leven. Het Evangelie van Jezus Christus heeft hier veel over te zeggen. Daarom ben ik ervan overtuigd dat er midden in het lijden lessen liggen die door iedereen geleerd en toegepast kunnen worden. Ik bid dat dit boek daaraan zal bijdragen.

Het boek bestaat uit drie delen: De ontdekking, De beruchte boodschap, Wie heeft de touwtjes in handen, Geestelijke interpunctie.

Het tweede deel kreeg als titel mee: Volhouden, met als ondertitel: De behandeling, Het hartonderzoek en… Je bent nooit alleen.

Deel drie heet: Leven; Sinds die tijd, Oog in oog met de vloek en… Alles laat ik aan U over.

Dit boek is niet alleen bestemd voor hen die op de een of andere manier met deze ziekte in aanraking zijn gekomen, maar juist ook om de trouw van God te mogen ervaren als we voor het oog lichamelijk gezond zijn, maar hoe staan we er geestelijk voor? Het is geschreven vanuit de Amerikaanse situatie en wellicht in andere bewoordingen, maar de warmte, de liefde en het vertrouwen, dat telkens naar voren komt, is navolgingswaardig.

Neem, lees, overweeg en laat Hem besturen, waken, 't is wijsheid wat Hij doet, zo zal Hij het alzo maken, dat u zich verwonderen moet!

Mijn God is getrouw, wat Hij mij in het donkere dal van kanker leerde, door Paul D. Wolfe, is een uitgave van De Banier, onder ISBN nr. 9. 789.087.180.935; vertaald door Th. Van Eijzeren. Prijs € 19,95.