Afbeelding
Foto:

Ontwikkelingen per dorp: Middelharnis en Dirksland groeien hard, Ooltgensplaat grootste daler in 2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Er zijn behoorlijke verschillen tussen de dorpen op Goeree-Overflakkee. De ene groeit gestaag, terwijl andere juist krimpen. De cijfers zijn gebaseerd op het aantal inwoners van 1 januari 2013 (toen de gemeente Goeree-Overflakkee is gestart) tot 1 januari 2019.

Achthuizen: 1.104 inwoners

Het kleinste dorp op het eiland heeft het meeste last van krimp. In dit dorp is het aantal inwoners de afgelopen in zes jaar met 77 personen gedaald. Het dorp heeft nu 1.104 inwoners, dat is wel een kleine stijging met 5 personen ten opzichte van een jaar geleden. In een reportage vorig jaar zeiden bewoners dat ze hopen dat er nieuwe huizen worden gebouwd om op die manier nieuwe bewoners aan te trekken, dat is belangrijk om de basisschool en de voetbalvereniging in het kleinste dorp op het eiland in stand te houden.

Den Bommel: 1.707 inwoners

Het inwonersaantal in het dorp van Olie B. Bommel is stabiel en schommelt al jaren rond de 1.700 inwoners. Op dit moment staat de teller op 1.707. Goed nieuws voor het dorp is dat de gemeente in het dorp een proef doet om meerdere zaken in één keer aan te pakken. Zo heeft het strandje een metamorfose ondergaan, worden de Kaai en de Voorstraat opnieuw ingericht, wordt het oude gemeentehuis opgeknapt en er komt woonstrategie om nieuwe bewoners aan te trekken.

Dirksland: 5.728 inwoners

Dirksland is de grootste groeier op het eiland. De afgelopen zes jaar kwamen er gemiddeld ieder jaar ruim honderd nieuwe bewoners bij. Dat is met name te danken aan alle nieuwbouwprojecten die de afgelopen jaren zijn gerealiseerd. Wat betreft aantal inwoners zijn alleen Middelharnis, Sommelsdijk en Ouddorp groter. Maar het is niet uitgesloten dat Dirksland in de toekomst groter wordt dan Ouddorp.

Goedereede: 2.292 inwoners

In de enige echte stad op het eiland is er met name de afgelopen twee jaar weer sprake van groei. In zes jaar tijd is het aantal inwoners met 127 gestegen. Er wonen nu bijna 2.300 mensen. Goedereede is een populaire plaats om te wonen, dat blijkt wel uit het feit dat er weinig verhuisd wordt. Dit jaar worden de definitieve plannen voor de nieuwbouw op de locatie van het voormalige gemeentehuis bekendgemaakt. Daar komen naar verwachting ruim 20 koopwoningen.

Herkingen: 1.222 inwoners

De jachthavens en het uitgestrekte Grevelingenmeer maken Herkingen een populaire plaats onder watersporters. Het aantal bewoners is redelijk stabiel en schommelt rond de 1.220, de teller stond op 1 januari op 1.222, dat is 19 minder dan zes jaar geleden. In de meeste plaatsen op het eiland zijn er twee of meer basisscholen. Herkingen is een uitzondering, in het dorp is er maar één basisschool: de christelijke Prins Johan Frisoschool. Daar zitten kinderen uit kerkelijke en niet-kerkelijke gezinnen samen in de klas.

Melissant: 2.141 inwoners

In het 'geitedurp' is het aantal inwoners licht gedaald sinds 2013. Er wonen nu 19 mensen minder dan zes jaar geleden. Voor een dorp met ruim tweeduizend bewoners zijn er veel verenigingen, denk aan de schaatsclub, damvereniging, voetbal, gym, tennis en de golfbaan. Goed voor onderlinge contacten en de samenhang in het dorp. Daar wordt sowieso veel aandacht aan geschonken, zo werd onlangs de eerste 'gouden geit' uitgereikt, een onderscheiding voor iemand die veel betekent voor het dorp.

Middelharnis: 7.433 inwoners

Wat betreft het aantal inwoners heeft Middelharnis buurdorp Sommelsdijk in 2017 ingehaald. Die trend heeft zich vorig jaar doorgezet. Na Dirksland is Middelharnis de grootste 'groeier' van de afgelopen jaren, het dorp groeide in 2018 met 141 inwoners. Sommelsdijk groeide ook, maar minder hard, daar kwamen er vorig jaar 37 mensen bij. De komende periode zal Middelharnis waarschijnlijk verder groeien, want er wordt flink gebouwd op verschillende locaties. De grootste dorpen op het eiland hebben ook de meeste aantrekkingskracht op nieuwkomers, waardoor de verschillen tussen Middelharnis en kleine plaatsen, zoals Achthuizen, toenemen. In Middelharnis kwamen er de afgelopen zes jaar bijna 500 inwoners bij, in Achthuizen daalde het aantal met bijna tachtig personen.

Nieuwe-Tonge: 2.381 inwoners

Het is een terugkerend onderwerp tijdens bijeenkomsten van de dorpsraad. De wens om een flink aantal nieuwbouwwoningen te realiseren. Er zijn weliswaar al geruime tijd plannen voor uitbreiding van het dorp, maar dat heeft tot op heden nog niet tot actie geleid. In 2018 is het aantal inwoners weliswaar met 18 gegroeid, maar kijkend naar de langere termijn is het aantal bewoners met ruim zestig personen afgenomen de afgelopen zes jaar. Een inwoner van het dorp zei onlangs in de krant van woningbouwvereniging Woongoed GO: "We moeten oppassen dat het geen spookdorp wordt."

Ooltgensplaat: 2.678 inwoners

Het dorp aan het einde van de Langeweg is de grootste van de 'kleine dorpen'. Het aantal inwoners is groot genoeg om belangrijke voorzieningen in stand te houden en is redelijk stabiel door de jaren heen. Vorig jaar is het aantal inwoners met 25 gedaald. Daar staat tegenover dat er, ondanks deze daling, in 2019 ruim dertig mensen meer wonen dan in 2013. De wat afgelegen ligging van het dorp is wel lastig voor mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer. Wie bijvoorbeeld van Ooltgensplaat naar Herkingen wil reizen, is met de bus is ongeveer anderhalf uur onderweg. Met de auto is het ruim 20 minuten rijden.

Ouddorp: 6.005 inwoners

In Ouddorp is de laatste flink gebouwd. Dat is terug te zien in de statistieken, het aantal inwoners is in zes jaar tijd met 288 gestegen. Vooral in 2017 en 2018 is het dorp flink gegroeid. Vorig jaar steeg het aantal inwoners met 108. Ook nu wordt er op verschillende plaatsen gebouwd, vooral in de omgeving van De Vliedberg. Dus de verwachting is dat de kustplaats de komende jaren verder groeit.

Oude-Tonge: 4.818 inwoners

Oude-Tonge is de grootste plaats aan de Oostkant van het eiland, het trekt ook mensen uit omringende dorpen die er wekelijks hun boodschappen doen. De afgelopen jaren is er geen grootschalige nieuwbouw geweest. Dat is waarschijnlijk de oorzaak van het stabiele aantal inwoners, dat schommelt al jaren rond de 4.800 inwoners. In 2018 kwamen er 19 nieuwe inwoners bij, maar door dalingen in de voorgaande jaren is het inwoneraantal de afgelopen zes jaar met 15 gedaald. Op dit moment staan er meerdere nieuwbouwprojecten op stapel. Daar is vraag naar, van het project Molenpolder, een nieuwbouwwijk met 100 woningen, is tijdens de eerste verkoopavond al ruim zestig procent verkocht.

Sommelsdijk: 7.267 inwoners

Na een aantal jaar krimp op een rij, was er vorig jaar plotseling sprake van groei, het aantal inwoners steeg met 37. Dat is nog niet genoeg om op het peil te komen van zes jaar geleden, toen woonden er 74 mensen meer in het dorp dan nu. Op de locatie waar verzorgingshuis De Goede Ree heeft gestaan komt een nieuwe woonwijk, dus dat kan zorgen voor een impuls van het aantal inwoners. De gemiddelde leeftijd in het dorp is 44 jaar, dat is vrij hoog. In buurdorp Middelharnis is de gemiddelde inwoner 42 jaar oud.

Stad aan 't Haringvliet: 1.355 inwoners

Er wordt nauwelijks grootschalig gebouwd in de kleine dorpen op het eiland. Stad aan 't Haringvliet is de uitzondering op de regel. Met dank aan de nieuwe wijk is het aantal inwoners in het dorp met 55 gestegen in 2018. Na jaren van krimp is het inwoneraantal daardoor terug op het niveau van zes jaar geleden. Dit jaar worden er nog meer huizen opgeleverd, dus zal het inwoneraantal waarschijnlijk verder stijgen. De nieuwbouw is mede tot stand gekomen door de inzet van de actieve dorpsraad. Er staat alweer een volgend project op stapel. Stad als eerste dorp op het eiland aardgasvrij maken.

Stellendam: 3.494 inwoners

In de enige plaats op het eiland met een Noordzeehaven schommelt het aantal inwoners rond de 3.450. Het huidige inwoneraantal bestaat uit 32 mensen meer dan zes jaar geleden. Het dorp heeft veel voorzieningen, denk aan het zwembad, de horeca en het rijke verenigingsleven. In een interview in deze krant kenmerkte een stel dat vanuit Hellevoetsluis naar Stellendam was verhuisd het dorp zo: "Stellendam is gemêleerd, men is hier erg van leven en laten leven, terwijl men ook naar elkaar omkijkt."


Gemiddelde leeftijd

De gemiddelde leeftijd binnen de gemeente Goeree-Overflakkee is 43 jaar. In Dirksland zijn de bewoners het jongst, daar ligt het gemiddelde op 40 jaar. In Oude-Tonge en Achthuizen zijn de mensen ouder, daar zijn de inwoners gemiddeld 45 jaar.