Met raad en daad

Groente of fruit?

Ik kreeg onenigheid met mijn groenteman, want die noemt zelfs aardbeien en radijsjes groenten. En in Parijs zeiden ze, dat we twee groenten moesten bestellen als we aardappelen bij de maaltijd wilden eten! Wat is nu groente, wat is fruit en wat zijn aardappelen dan?

In principe is fruit (van het Latijnse woord frux, dat vrucht betekent) een verzamelnaam voor alle vruchten en schijnvruchten die merendeels aan houtige gewassen en (op de zaden na) voor menselijke consumptie worden gekweekt. Men onderscheidt hard fruit (appel, peer, enz.), zacht fruit (abrikoos, druif, kers, pruim, enz.), klein fruit (bessen, bramen, dadels, vijgen en rozebottels) en beschouwt eveneens de eetbare noten (w.o. amandelen en tamme kastanjes) als fruit. In het spraakgebruik worden aardbeien en meloenen tot het fruit gerekend, alhoewel deze volgens de meeste tuinbouwers evenals tomaten tot de groenten behoren. Onder groenten verstaat men verder alle voor ons als voedsel geteelde plantenstengels, bladeren en bepaalde wortels en een aantal als zodanig bruikbare vruchten als bonen, erwten, kolen en diverse knollen en ook paddenstoelen. Zo zijn asperges en bleekselderij een stengelgroente, maar worden ook komkommers, paprika's, radijsjes en artisjokken, waarvan de geopende bloemknop als delicatesse genuttigd wordt, als groentesoorten beschouwd. In Frankrijk worden de knollen van de aardappelplant als groenten beschouwd en daarom ook als zodanig op het menu vermeld. Daardoor krijgt u in tal van Parijse restaurants of wel aardappelen of een andere groente (en dan geen piepers) bij de hoofdschotel. Vertelt de kelner u dat er twee groenten bij het vlees worden geserveerd, dan kan een van die twee wel uit een schaal aardappelen bestaan. Zo niet, dan kunt u afzonderlijk aardappels als tweede groente bestellen. De opvattingen verschillen dus per land.

Vreemde zweep

Waar komt dat eigenaardige woord 'karwats' toch vandaan?

Dit werd oorspronkelijk anders gespeld, met een b i.p.v. een w en dat duidt op het Russische alfabet. De Russen ontleenden het woord carbac aan het Turkse 'kirbac' voor hun stevige leren zweep met knop.

Mistig

Wat is het verschil tussen mist, dichte mist, heiig en nevel?

Mist is een lage wolk die ontstaat als waterdamp in afkoelende lucht om ons heen te groot wordt om onzichtbaar te blijven, bijv. als de onderste luchtlaag 's nachts zo ver afkoelt dat verzadiging optreedt. Heiig zegt men als bij warm weer de lucht een beetje wazig is en huizen in de verte minder helder te zien zijn. Bij een zicht van hooguit 2 km spreekt het KNMI van nevel en bij minder dan 1000 meter van mist. Is het zicht minder dan 200 meter, dan waarschuwt De Bilt voor dichte mist en wordt het minder dan 60 meter, dan wordt gewaarschuwd voor zeer dichte mist.

Sterke corsage

Mijn zoon trouwt in de koude februarimaand. Wat is dan de sterkste bloem om als corsage te gebruiken?

Kies dan orchideeën. Die zijn er ook in verschillende tinten.