College geeft begin 2019 route naar opstellen van Grondstoffenbeleid

GOEREE-OVERFLAKKEE – Op twee fronten kwam donderdag het onderwerp Afvalverwijdering aan de orde. Zo was er de raadsbrief van het college op schriftelijke vragen van het CDA (lijst Medelingen) en op de agenda stond het Rekenkameronderzoek Grip op afval. In de raadsbrief werd enerzijds de forse toename van het gratis aanbod afval op de twee Milieustraten in Middelharnis en Goedereede gesignaleerd en werd anderzijds informatie gegeven over het aangaan van een gemeenschappelijke regeling met de Regionale Afvalstoffen Dienst (RAD) in de Hoeksche Waard.

Door Jaap Ruizeveld

De PvdA-fractie (Eijkenduijn) had naast deze genoemde ingangen nog een motie opgesteld met de titel Afval loont dan toegespitst op de vragen aan het college om een voorstel te ontwikkelen op basis van het belonen van het inleveren van afval. Deze werd betrokken bij het Rekenkameronderzoek Grip op Afval. Veel discussie was er in de raad. Behalve de indieners van de motie wilden de overige fracties eerst weten welke stappen het college zet om tot een Grondstoffenbeleid te komen. Wethouder Markwat zegde toe dat er in januari 2019 een raadsbrief komt met daarin gegevens over de route die gevolgd wordt richting het gewenste Grondstoffenbeleid. Vervolgens komt er in het eerste kwartaal nog een startnotie over de aanpak waarover de raad zich kan buigen.

Stimuleren

Duidelijk wilde de raad nadruk leggen op een goede stimulerende communicatie. Informatief om bewoners nog meer bewust te maken van hetgeen ook zij kunnen doen bij het aanbieden van afval. Deze informatie van de wethouder was voldoende om enerzijds de motie nu als sympathiek te duiden maar anderzijds te wachten op de toegezegde documenten begin 2019. Dat er stappen gezet moeten worden om de doelstellingen te halen was duidelijk. Een integrale aanpak is daarvoor noodzakelijk.

CDA-vragen

Nog terug naar de CDA-vragen en de beantwoording van het college in de raadsbrief: De fractie wilde weten of het besluit dat inwoners hun afvalstoffen op de milieustraten gratis kunnen aanleveren zonder financiële dekking is genomen. Het college antwoordt dat bij de doorrekening van het beleidsplan werd ingeschat dat het verlies van de inkomsten, voor een deel zou worden gecompenseerd uit lagere kosten bij de afvalinzameling. De doelstelling was een betere scheiding van restafval en minder afval in de 'groene container'. Bij het opstellen van begroting 2018 is op basis van de toen bekende inzamelgegevens een inschatting gemaakt van de te verwachten extra kosten naar aanleiding van het "gratis maken" van de milieustraat.

Inflatiepercentage

Een bijstelling van deze kosten heeft in de begroting 2018 al geleid tot een kostendekking van 91%. Op basis van de huidige inzamelgegevens is het nu duidelijk, dat de eerder gemaakte inschatting van de financiële consequenties te laag is geweest, waardoor er een bijstelling van de inzamelkosten nodig is. Dit wordt, zoals genoemd, veroorzaakt door het fors toegenomen aanbod van afval op de milieustraat en helaas heeft het niet geleid tot lagere inzamelkosten van het restafval middels de groene container. Deze trend is nu doorgerekend in de begroting 2019.Verhoging van de afvalstoffenheffing zou een mogelijkheid zijn maar in de Kadernota 2019 is bepaald dat het tarief maximaal het inflatiepercentage mag stijgen. Dit uitgangspunt is gehanteerd bij het berekenen van het tarief 2019.