Na zaterdag minder koud met neerslag

De gemiddelde temperatuur over december 2015 lag op zo'n kleine 5,3 graden boven de norm tot en met afgelopen maandag. Dit zeer royale temperatuuroverschot wordt duidelijk afgeroomd de komende tijd. Het is namelijk al een stuk minder zacht tot in het komende weekend op Flakkee. De bijna zwoele zuidwestenwinden maakten plaats voor een wat koudere oostenwind die vooral later ook nog toeneemt. Een hogedrukgebied is het dat zich vooral tijdens het tweede deel van de week ontpopt boven Scandinavië. Met een matige oostenwind wordt relatief koude continentale lucht meegenomen, vooral rond vrijdag. Gedurende de nachten kan het tot lichte vorst komen en op vrijdag is het ook overdag dicht bij het nulpunt. De matige ooster maakt het dan nog extra koud voor het gevoel met een windchill tot ongeveer -5 graden.
Waarschijnlijk wordt de nacht naar zaterdag 't koudst met 'n minimum van rond -3 graden in onze omgeving. Het middecemberwintertje poetst alweer vrij snel de plaat als depressieperikelen vanuit het westen komen. Na een zowat droge week komt er vooral op zondag neerlag samenhangend met een oceaanstoring. Er is een kansje dat het enige tijd wat kan sneeuwen vanwege het restant kou dat nog in de buurt 'hangt'. Uiteindelijk zal de regen wel de overhand krijgen en loopt de temperatuur weer op rond zondagmiddag.
Dan is weer een bijna vertrouwde decembertemperatuur haalbaar van om en nabij de 9 graden. Dat milde en wisselvallige weer houdt het waarschijnlijk uit tot rond Kerst en wellicht zelfs tot aan het nieuwe jaar.
Momenteel is er geen zicht op 'n uitgesproken koud regime in de periode tussen kerst en de jaarwisseling. Van het net genoemde ruime 5 graden temperatuuroverschot zal er zo'n slordige 3 overblijven op de 31e. Zo zien we maar weer eens dat flinke winterkoude in de laatste maand van het jaar zeer zeldzaam is. In 2009 en 2010 lukte het bijna de hele maand en gemiddeld kwam december 2010 zelfs uit op -1 graad.
Deze maand is het exact 40 jaar geleden dat we aan de vooravond stonden van de legendarische winter 1978/'79. Grootschalige ijzelperikelen en sneeuwjachten tot een echte blizzard aan toe waren zoal de ingrediënten toentertijd in de Lage Landen.