Depressie en medicijngebruik

Een stukje over depressie schrijven is natuurlijk niet het meest vrolijke dat ik ooit heb gedaan. Aan de andere kant: Er zijn heel veel mensen, ook jonge mensen, die in min of meerdere mate wel eens neerslachtige gevoelens hebben. Is dat een tijdsbeeld? Was dit vroeger anders?

Wat wel een tendens is, die een ieder van ons zal herkennen, is dat we vanaf jongere leeftijd steeds minder vaak buiten komen. De elektronica beheerst een steeds groter deel van onze dagbesteding. Veel aspecten zijn overigens positief, maar een nadeel is het minder buiten komen. Daarbij is voor het werkende deel onder ons het vaak ook heel lastig om beweging in ons dagelijkse patroon in te passen. Wandelen, fietsen, sporten. Ik kan hier zelf over meepraten. Het lijkt ook wel of heel veel van ons op het werk steeds meer moeten doen en er ook meer verwacht wordt. Of zeuren we maar wat?

Feit is wel dat er dus veel mensen zijn met depressieve gevoelens. Dat is overigens niet altijd meteen een depressie, maar wel iets om aandacht aan te besteden. Een aantal dingen die al kunnen helpen zijn: Vroeg opstaan en vaste etenstijden (regelmaat), niet te hoge eisen aan uzelf stellen, meer bewegen / sporten en praten, liefst met een vertrouwd persoon. Praten is een zeer belangrijk onderdeel hiervan. Soms echter lukt het niet om die neerslachtige gevoelens kwijt te raken, ondanks bovengenoemde dingen. Soms is dan ook medicatie nodig. Dit is uiteraard aan de arts om dit samen met u te overwegen. Voordat ik nu direct verder ga over medicatie, wil ik hier ook een ander veel gebruikt middel noemen: St. Janskruid. Dit wordt soms ook zelf gebruikt bij depressieve klachten en zolang u geen andere geneesmiddelen gebruikt, kan dit vaak geen kwaad. Echter in combinatie met geneesmiddelen kan dit wel problemen veroorzaken. Mocht u daar overigens vragen over hebben, schroomt u dan niet om contact op te nemen met uw apotheker.

Terug naar de medicatie, die dus soms nodig is bij een depressievere periode. Vaak is een tijdelijk steuntje in de rug nodig en als u daar samen met uw arts voor kiest, krijgt u dan anti-depressiva voorgeschreven. Hiervan zijn een aantal groepen met specifieke eigenschappen, waar ik u hier niet teveel mee zal vermoeien. Bij het grootste deel van deze middelen is het gebruik vaak een half jaar tot een jaar. Daarna kan weer worden afgebouwd, zodat het lichaam weer kan ontwennen. Soms moeten ze langduriger worden gebruikt. Bij het beginnen met deze middelen is het belangrijk om te beseffen, dat ze vaak niet direct werken. Bij de start is er wel degelijk een effect, maar de daadwerkelijke respons begint pas na ca. 2 weken en is vaak pas optimaal na 4 tot 6 weken. Een nadeel is dat de bijwerkingen vaak wel direct beginnen. Deze gaan ook vaak later weer weg, maar daar moet u dan even doorheen. Bij last van hoofdpijn kan het middel vaak beter 's avonds worden ingenomen. Dit is wel afhankelijk van om welk middel het gaat.

Naast de middelen die werken bij of tegen een depressie, zijn er ook middelen die juist depressieve gevoelens kunnen veroorzaken. Dat is vervelend, maar ook die middelen krijgt u vaak niet voor niets. Dit laatste is wel belangrijk om te beseffen, zowel voor u als voor u zorgverleners. Niet voor niets houden de apothekers en huisartsen (en verpleeghuisartsen) zogenaamde medicatiereviews. Daarbij spreken / praten we met u als cliƫnt, wisselen we relevante gegevens uit, ordenen we deze en hebben we onderling verdergaand overleg. Op zie manier kijken we vanuit twee beroepsgroepen met hun eigen opleiding, ervaring en discipline naar uw ziektebeelden en geneesmiddelen. Naast dat we in de apotheek de eerste keer dat u een medicijn krijgt allerlei extra controles uitvoeren (denk aan onder andere doseringscontrole, juistheid van het middel in combinatie met uw aandoening en andere medicatie en de vorm van het middel), is deze review zeer belangrijk. Immers, de review wordt momenteel uitgevoerd bij mensen die 75 jaar of ouder zijn, 7 of meer geneesmiddelen gebruiken en een slechtere nierfunctie hebben. Zelfs aan al deze mensen komen we niet jaarlijks toe, maar we proberen er ca. 100 per apotheek of 30 per huisartspraktijk te includeren. Waarom nog een keer kijken? Uw lichaam, hoe vervelend ook, verandert bij het ouder worden. Medicatie en doseringen die eerder heel normaal waren, moeten nu misschien worden aangepast. Daarnaast zijn er vaak veel nieuwe inzichten bij de ziektebeelden en medicatie die u gebruikt. Dit leidt soms tot het toevoegen van medicatie, maar vaak ook tot een vermindering. Belangrijk daarbij bent u zelf! Alleen u kunt ons vertellen of u daadwerkelijk de middelen gebruikt en of u ze zo gebruikt als voorgeschreven. Natuurlijk kunt u zichzelf ook aanmelden voor zo'n review. De meeste verzekeraars vergoeden dit als u aan een aantal criteria voldoet.

Mocht u vragen hebben over uw medicijnen of al uw medicijnen eens door willen nemen, maak dan gerust een afspraak met uw apotheker.