Afbeelding
Foto:

Kerst in de loopgraven van Ieper

'En plotseling, aan dat tafeltje voor twee op het buitenterras van een chic hotel aan de voet van Drakensbergen, weet ze precies wat haar meer dan zes maanden geleden heeft bezield om aan boord van een schip te klimmen en weg te varen, het onbekende tegemoet.'

Irma Joubert schreef de kerstvertelling 'Een trommeltje vol herinneringen' voor de bundel 'De beste kerstverhalen van Mozaïek'.

Traditiegetrouw verschijnt elk jaar een bundel kerstverhalen van deze uitgeverij. Dit jaar een verzameling van de beste verhalen van de afgelopen jaren, aangevuld met twee nieuwe vertellingen. De verhalen verschillen onderling wat betreft de tijd waarin het zich afspeelt.

'Een zoon' van Nine de Vries speelt zich af in Israël vlak na de opstanding van Christus. "'Mama, kent u ook volgelingen van De Weg?' Mijn dochter heeft vaker opmerkingen gemaakt over het volk dat achter die zogenaamde 'masjach' aanloopt, die ene, die zichzelf de weg noemde en schandelijk aan zijn einde kwam. Ik herinner me die dag nog goed. Rond het middaguur werd het donker en het bleef zo lang donker dat ik bang was dat het nooit meer licht zou worden. Later ging het gerucht dat hij weer levend was. Ik haal mijn schouders op. Mijn stem klinkt korzelig: 'Moet dat nu?' 'Davied heeft zich bij hen aangesloten'. Ik vergeet mijn kleinzoon. Ik vergeet dat mijn dochter net een kind gebaard heeft en haar rust hard nodig heeft. Ik vergeet dat het midden in de nacht is. Mijn hart drukt de andere organen aan de kant, blaast zichzelf op tot het pijnlijk strak staat.'"

'Prikkeldraad', het verhaal van Ineke Kraijo speelt zich af op 24 december 1917, in de loopgraven van Ieper. 'Als lamgedronken eenzaamheid een geur had, dan was het deze.'

In 'Vijf letters maar' maken we kennis met de belevingswereld van Marieke, een gevoelig meisje dat stottert.

In totaal bevat de bundel 16 verhalen van auteurs als Irma Joubert, Joke Verweerd, Els Florijn en Arie Kok.

De meeste verhalen verschenen, zoals gezegd, eerder in oudere bundels, twee nieuwe vertellingen werden toegevoegd. Voor wie de bundels van Mozaiek al kent heeft dit nieuwe exemplaar dus niet zoveel verrassingen meer. Wel een mooi cadeau voor degenen die de kerstverhalen van Mozaïek nog niet kennen.

De beste kerstverhalen van Mozaïek
2018 Uitgeverij Mozaïek, Utrecht
160 blz., € 12,50
ISBN 9789023955856