Migratie

De afgelopen week is er in de Tweede Kamer gedebatteerd over een pact voor migratie. Verschillende malen werd een dergelijk debat min of meer tegengehouden, maar ten langen leste kwam het er toch van. In VN verband is een overeenkomst opgesteld om de migratie in de toekomst beter te regelen. De vraag is of een dergelijk pact gewenst is.
In de eerste plaats moet worden vastgesteld dat de wereldbevolking in deze eeuw zal groeien naar ongeveer 10 miljard mensen. Er komen dus nog rond de 3 miljard mensen bij. Vooral in Afrika zal de groei heel erg sterk zijn. Op dit moment is dit continent reeds de sterkste groeier in de wereld. De grote hoeveelheid mensen zal ergens moeten wonen, leven en eten. Afrika is een rijk continent aan grondstoffen, bodemgesteldheid en natuur. Het is bepaald niet zo dat heel Afrika een woestijn is. Integendeel, er is heel veel aanwezig om een goede samenleving op de bouwen.
In de tweede plaats moet echter worden vastgesteld dat Afrika en het Midden-Oosten behept is met corruptie, terreur en hele sterke tegenstellingen. Het is niet eenvoudig om in dergelijke landen te wonen. Er zijn dus heel veel mensen die graag naar andere landen willen gaan. Via de smartphone weten de mensen in Afrika en het Midden-Oosten dat ons deel van de wereld zeer welvarend is en dat er mogelijkheden zijn voor de opbouw van een rustig leven. Het is dus niet vreemd dat een grote stroom mensen naar het westen wil vertrekken. Het VN pact onderkent dit en wil die migratie in goede banen leiden. Opmerkelijk is echter wel dat migratie wel heel positief geduid wordt. Meerdere politici en wetenschappers hebben erop gewezen dat dit pact bedoeld is om migratie verder te bevorderen en in goede banen te leiden. Op zichzelf is daar ook weer niets mis mee, maar de westerse wereld kan geen miljarden mensen opvangen. Dat moet in de landen zelf gebeuren. Het is daarom best te begrijpen dat sommige partijen niet staan te juichen bij dergelijke overeenkomsten. Het zou zomaar kunnen dat via de rechter westerse landen gedwongen worden om veel meer migranten op te nemen. Dat VN-verdragen of pacten rechtskracht kunnen krijgen weten we inmiddels. De SGP moest op grond van een VN-verdrag vrouwen toelaten tot de kieslijsten. Pacten zijn dus niet neutraal. Ze hebben een invloed en daar kan het een en ander over worden gezegd.
In de derde plaats was het opvallend het overgrote deel van de Tweede Kamer positief was over dit pact. Hetzelfde geldt trouwens ook voor allerlei maatregelen om het klimaat te beïnvloeden. Er is kennelijk een grote politieke meerderheid voor dit soort zaken. Dit is opvallend omdat juist in Frankrijk een vrij massaal verzet is opgekomen tegen dergelijke politieke besluiten. De Franse samenleving is in rep en roer. Het zou zomaar kunnen dat in Nederland ook iets dergelijks zal plaatsvinden. De lasten die migratie en klimaatverandering met zich brengen zijn niet gering. Het is de vraag of daar in de toekomst voldoende draagvlak in de samenleving voor valt te vinden. We weten inmiddels dat in verschillende landen de populisten deze dingen nadrukkelijk op de politieke kaart hebben gezet. Ook in Nederland zullen klimaat en migratie de komende verkiezingen beheersen. Hoe dit allemaal zal uitpakken weet niemand. Maar dat het weleens heel verstrekkend zou kunnen zijn, moet niemand verbazen. In de Verenigde Staten werd onverwachts Trump verkozen. Iets dergelijks zou in Europa ook kunnen. Of we daar echter beter van worden is de vraag. Er wacht een roerig voorjaar. De Heere echter regeert. Dat is de rust in roerige tijden.

Ds. W. Visscher