Met raad en daad

Kerstman

Kunt u mij iets vertellen over de oorsprong van de kerstman? Waar komt die figuur eigenlijk vandaan?

Toen de emigranten uit Europa met boten vol naar het lokkende Amerika trokken, waar nog volop ruimte was, namen zij in hun weinige bagage wel hun oude tradities mee. Zo bleven de kolonisten uit Nederland er door de jaren heen tegen vijf december hun Sint-Nicolaas inhalen en hun kinderen cadeautjes geven. Ook in hun nieuwe woonplaatsen langs de Hudson als Nieuw-Amsterdam, Haarlem en Breukelen. Zelfs toen later de Engelsen kwamen en de plaatsnamen veranderden in New York, Harlem en Brooklyn, trok de Goedheiligman er in december langs de huizen en bracht er zijn goede gaven. De Britten bekeken die Sinterklaas eerst met grote verbazing, doch weldra kwam er de nabootsing: het was december en het sneeuwde tegen Kerstmis, dus ontstond er een goedgeefse figuur in een wijde rode mantel voortgetrokken op een slede, die de zakken met kerstgeschenken rondbracht aan verscheidene families. Zo werd Sinterklaas tot `Santa Claus', zijn paard een rendier en zijn huisadres een klein dorpje in het koude Finland in plaats van in het warme Spanje. En de Amerikanen hebben het New Yorkse gebruik overgenomen en verder uitgedragen, tot zo omstreeks eind 19e eeuw die Kerstman opdook in Duitsland, ongeveer gelijktijdig met Père Noël in Frankrijk. En nu probeert die veramerikaniseerde namaak-Sint onze originele vijf eeuwen oude Spaanse bisschop nog te verdringen ook....

Luchtiger oliebol

Ik heb er elk jaar moeite mee om de oliebollen even luchtig te krijgen als mijn moeder ze vroeger bakte. Hierbij mijn recept. Weet u soms wat ik verkeerd doe?

Dat recept is goed, maar u gebruikt een keukenmachine die wel alle bestanddelen door elkaar mengt, maar er geen lucht doorslaat. U kunt uw beslag alleen meer luchtig krijgen als u dat enige tijd op de ouderwetse toer met de hand bewerkt en die hand daarbij flink omhoog haalt, zodat er werkelijk lucht in uw deeg komt. Gebruik ook lauwe melk i.p.v. koude uit de koelkast. Laat verse gist in een kopje melk oplossen, alvorens die door uw beslag te doen. Voeg de eieren pas toe als de massa gaat binden. Als ze daarna glad is, mogen de basterdsuiker en het zout erbij en dan moet u het beslag zeker nog 8 à 10 minuten met de hand blijven kloppen, alvorens u de (tevoren gewassen, geweekte en uitgelekte) krenten en rozijnen er door mag roeren. Tot slot een theedoek er over en op een warm plekje, waar het niet kan tochten, laten rijzen tot het bijna helemaal gerezen is. Nu nog even met een houten lepel doorroeren. Het deeg zakt wel ineen, maar u dekt het weer af met de doek en laat het verder rustig rijzen. Controleer met een stukje brood of de olie de juiste temperatuur heeft voor u gaat bakken en houd haar op die temperatuur, want de olie kan snel afkoelen. Meng geen water of bier door dit beslag, want juist de melk dringt tijdens het bakken de olie terug, zodat u niet van die vettige oliebollen krijgt, meer de ouderwetse die u zo graag at.

Vindersloon

Heb ik recht op een beloning van 10%, nu ik een gestolen auto vond?

Volgens Art. 5, lid 10 van het Burgerlijk Wetboek heeft de eerlijke vinder recht op 'een redelijke vergoeding'. Alleen er wordt niet over een percentage gesproken. Over het algemeen wordt uitgegaan van ongeveer tien procent van de waarde van de vondst.

Kriebelkloven

Wat kan ik beginnen tegen jeukende kloven in mijn hielen?

Mogelijk ontbreekt er iets aan uw voeding. Experimenteer niet verder met die huismiddeltjes, maar vraag uw huisarts een verwijsbriefje voor een huidspecialist. Die kan na onderzoek de juiste diagnose stellen.