Afbeelding
Foto:

Bouwen en bewaren

Een Bijbelboek dat niet zo bekend is, maar wat inhoud betreft van grote waarde is. Dominee Zoet heeft in de zomer van 2012 en 2013 de stof uit dit Bijbelboek bepreekt. In het Woord vooraf schrijft hij dat hij met vreugde hieraan terugdenkt. In negentien hoofdstukken gaat de schrijver door dit hele Bijbelboek.

Nehemia heeft de herbouw van de stad Jeruzalem op een getrouwe wijze ter hand genomen, want de roeping tot dat werk kreeg hij van de Heere. Maar niet alleen de roeping, maar ook de gaven, de kracht en de wijsheid, het geduld en de liefde ontving Nehemia van de Heere, bovenal het geloof om bouwend en vertrouwend op de Heere dit mooie, maar ook moeilijke werk te doen. Telkens wijst ds. Zoet erop dat Nehemia in zijn leven een type, een beeld is van de Meerdere Nehemia, de Heere Jezus Christus. Daarom is het boek Nehemia in 2018 nog hoogst actueel, want Hij gaat door met het bouwen van Zijn Kerk tot op de dag van vandaag. Het werk van Nehemia was met alle gebrek, maar het werk van Christus is volmaakt. En dat is het wonder dat zondaren Hem leren kennen, liefhebben, gered en gezaligd worden, vanwege Zijn volbrachte en volkomen werk. Dominee begint bij Nehemia 1 en vervolgt het hele boek Nehemia op de voet, telkens met een thema dat bij de inhoud van dit boek past: bouwplannen, herbouw van Jeruzalems muren, beproevingen bij het bouwen van de muren, sociale problemen in Jeruzalem, de listige omleidingen van de boze, vastendag en gebedsdag, de stad weer bewoond, blijde en droeve gebeurtenissen en een nadere reformatie.

Kenmerkend voor het leven van Nehemia is bidden en werken. Als het moeilijk wordt, krijgt hij van de Heere volharding om toch door te gaan. In de toepassing op onze tijd laat de schrijver zien, dat ondanks alle kerkelijke breuken en zorgen op het kerkelijk erf, God doorgaat met Zijn werk. Op een heldere wijze laat de auteur dit telkens zien. De Heere voltooit het bouwwerk van Zijn Kerk ook in de 21e eeuw.

Om u een beeld te geven wat u in dit waardevolle boek kan verwachten, een kort citaat uit de laatste preek (blz. 267)…

Aan het begin, in Nehemia 1, ontmoetten we een biddende Nehemia. Nu aan het eind van het Bijbelboek, als we afscheid van hem nemen, ontmoeten we hem opnieuw in de binnenkamer. Hij verheft zich niet op iets van zichzelf. Hij slaat zichzelf niet op de borst en geeft ook geen opsomming: 'Dit heb ik gedaan en dat heb ik gedaan'. Nehemia is groot in de genade, en daarmee is hij klein voor God en de mensen. Hij is er diep van door drongen dat al zijn werk en al zijn ijver in de dienst van God onvolkomen is, dat hij daarmee voor God niet kan bestaan. Daarom bidt hij telkens opnieuw: 'Gedenk mijner, mijn God ten goede. Denk aan mij toch in genâ, om Uw goedheid de eer te geven.' Genade maakt geen grote mensen, maar genade maakt juist kleine mensen die gaan roemen in de Heere alleen. Het is de Heere Wiens werk ik roemen zal. Zo mogen we eindigen, niet in Nehemia, maar in de God van Nehemia. De heeft deze man van het gebed willen gebruiken. Hij heeft het werk van zijn handen willen zegenen voor het aardse Jeruzalem. Straks komt het nieuwe Jeruzalem dat neerdaalt uit de hemel als een bruid die voor haar man versierd is. Zalig, wie dan ten aanzien van dat nieuwe Jeruzalem mag horen: 'Wel, goede en getrouwe dienstknecht, over weinig zijt gij getrouw geweest, over veel zal Ik u zetten; ga in, in de vreugde uws Heeren' (Matth. 25:21). Als je dat mag horen uit Zijn mond is het door genade alleen. Dan is het:

Die, na kortstondig ongeneugt',

Mij eindeloos verheugt.

Wilt u meer weten over dit onbekende, maar belangrijke Bijbelboek, dan is het het aanschaffen meer dan waard.

Ds. D. Zoet (1971) is Hersteld Hervormd predikant te Ouddorp. De opbrengst van het boek is bestemd voor de verbouwing van het verenigingsgebouw 'Eben-Haëzer in Ouddorp. Het boek is te bestellen bij: Boekhandel Akershoek, Hoenderdijk 9, 3253 AK Ouddorp en in de Bibliotheek 'Eben-Haëzer'. De bibliotheek is geopend op donderdag van 15.30 tot 16.30 uur en van 18.30 tot 20.30 uur, alsmede op vrijdag van 19.00 tot 20.00 uur. Tel.: 0187-683896. E-mail: ebenhaezer.ouddorp@gmail.com. Het is een uitgave van Den Hertog onder ISBN nr. 9.789.033.129.278; Prijs € 24,90.