Afbeelding
Foto:

'Goed en snel internet is essentieel voor de economische ontwikkeling van het eiland'

Eind mei startte Glasvezel buitenaf een campagne in het buitengebied van Goeree-Overflakkee en de kernen Achthuizen, Den Bommel en Stad aan 't Haringvliet. Vóór 23 september moet 45 procent van de inwoners een glasvezelabonnement afsluiten. Hoewel het enthousiasme groot is, zijn de aanmeldingen nog onvoldoende om tot aanleg over te kunnen gaan. Glasvezel buitenaf zet nu samen met de gemeente, woningcorporaties, zorginstellingen en andere lokale belanghebbenden de schouders eronder om glasvezel te realiseren.

Veel bewoners hebben al gekozen voor het aanbod van Glasvezel buitenaf. Het bedrijf is samen met de lokale verkopers en ambassadeurs, zoals FOGO en Smart Water, én met ondersteuning van de gemeente Goeree-Overflakkee, woningcorporaties en zorginstellingen goed bezig om nog meer bewoners te bereiken met het aanbod. Tea Both, wethouder gemeente Goeree-Overflakkee: "We lopen op het eiland zo voorop met allerlei ontwikkelingen. Om dat door te zetten is de aanleg van glasvezel onmisbaar. Laten we er samen voor zorgen dat het eiland niet achterblijft bij de rest van Nederland."

Ook vanuit de ondernemers wordt er hard getrokken aan de realisatie van een glasvezelnetwerk op het eiland. De FOGO en Smart Water zetten zich beide in om zowel bewoners als ondernemers te mobiliseren. Veel van de eilandelijke ondernemers zijn zelf woonachtig in een kleine kern of in het buitengebied en ondervinden de dagelijkse struggles door slecht internet. Maar niet alleen in de buitengebieden is de vraag naar goed werkend internet hoog. Edith Zuiderent van Onwijs is gevestigd op een bedrijventerrein in Oude-Tonge. Zij ervaart dagelijks de hinder van slecht internet. Edith: "Wij werken nu met hotspots omdat de verbinding via de kabel te weinig capaciteit heeft om ons bedrijf te kunnen draaien. Goeree-Overflakkee is een prachtig eiland waar je prachtig kunt wonen en recreëren. Het zou fantastisch zijn als we een goed werkende internetverbinding kunnen toevoegen aan die opsomming. De ondernemer kan ondernemen en de kinderen kunnen voor hun schoolwerk uit de voeten." Kortom, het gebrek aan een goede internetverbinding is zeer ongunstig voor een ondernemer.

Dé proeftuin

Maar ook de boeren in het buitengebied laten hun stem horen. Eelco van Putten, agrariër en mede-eigenaar van Van Putten agro bv, geeft aan dat ook onder de boeren de wens groot is om een goede internetverbinding te realiseren. "De tijd verandert en wij moeten met de tijd mee. Landbouw is van oudsher een belangrijke bron van bestaan en beeldbepalend geweest op ons eiland. Op dit moment wordt er volop gewerkt aan energiebesparende vernieuwingen en andere innovatieve projecten. Flakkee is benoemd als dé proeftuin om pilots en experimenten uit te voeren voor de energietransitie. Maar zonder snel internet zullen wij als vanzelf worden ingehaald door andere gebieden uit de omgeving."

Marlies Mulder, actief als verbinder voor Smart Water, onderschrijft het fundamentele belang van een goede internetverbinding ook. "Flakkee heeft zoveel potentie, laten we die potentie dan ook ten volste benutten en ervoor zorgen dat wij niet als enige gemeente achterblijven op het gebied van deze infrastructuur. Om Flakkee leefbaar te houden, hebben we goed internet nodig. Een goed ondernemersklimaat brengt meer welvaart met zich mee, wat uiteraard goed is voor eenieder op het eiland."
Glasvezel buitenaf biedt de inwoners van het buitengebied van Goeree-Overflakkee en van de drie kernen die zich nog niet hebben aangemeld, tot 23 september alsnog de mogelijkheid zich aan te melden. Piet Grootenboer, directeur Glasvezel buitenaf licht toe: "Wij hebben een goed aanbod met uitstekende dienstaanbieders. We zien genoeg potentie in zowel het buitengebied als de drie kernen. Daarom willen wij, de inwoners die zich nog niet hebben aangemeld, de kans geven zich nog aan te melden zonder extra kosten." Aanmelden kan door een abonnement af te sluiten bij één van de zes dienstaanbieders: Caiway, CBizz, Delta, Helden van Nu, Kliksafe of Online.nl.