Dromen, durven, doen

Na een mooie zomer is voor de meesten ook de vakantie achter de rug. Een periode om tot rust te komen, maar ook een periode waarin de meeste ideeën tot stand komen. Soms leiden deze ideeën, in combinatie met visie, maar vooral lef, tot nieuw ondernemerschap. Er ontstaat dan een nieuwe, jonge onderneming, de zogenaamde start-up en dat is dan ook het thema van deze editie.

Mogelijkheden zijn er vele, we zitten midden in een maatschappij waarin de energietransitie, digitale transformatie, mobiliteit en het klimaat centraal staan en dat vraagt om nieuwe ideeën en innovatie. Daarnaast ontstaat er een platformeconomie, waarin hele sectoren veranderen. We kennen allemaal de recente voorbeelden van geslaagde start-ups, zoals booking.com, uber, airbnb, Facebook en Adyen.

Ook op ons eiland wordt er vol ingezet op innovatie en ondernemerschap en zijn er vele kansen en mogelijkheden. In deze editie komen verschillende voorbeelden aan bod, recente start-ups, maar ook ondernemers die terugkijken op een geslaagde start-up. Ook ziet u dat ze te maken krijgen met dezelfde zaken: een ondernemersplan, financiering, het aannemen van personeel, vergunningen etc. Het is goed om te beseffen dat de (nieuwe) ondernemer in deze zaken ondersteuning kan krijgen van gevestigde ondernemers. Dit kan o.a. door een beroep te doen op het daarvoor opgezette mentorproject.

Ook kan dit uiteraard door lid te worden van een van de ondernemersverenigingen en het bezoeken van de netwerkavonden. De daar aanwezige ondernemers helpen graag nieuwe ondernemers met tips, adviezen, het delen van kennis en het leggen van contacten. De nauwe banden en het stimuleren van samenwerking en nieuw ondernemerschap zorgen er bovendien voor dat deze bijeenkomsten veelal erg gezellig zijn.

Graag zie ik u dan ook op één van deze bijeenkomsten en wens allen veel leesplezier en inspiratie bij deze GO!

Jan de Blok
Voorzitter OVG