De achterkant van je nieuwe onderneming verdient ook aandacht!

Leuk en spannend, je eigen onderneming starten! Natuurlijk wil je je dan volop storten op de inhoud van je bedrijf – die mooie producten of diensten ontwikkelen en aan de man/vrouw brengen. Vergeet echter niet ook de 'achterkant' goed te regelen. Misschien saai, maar o zo nuttig. In deze column een aantal aandachtspunten.

Mr. Cora Blaak-Looij BA, advocaat-partner bij VLDW Advocaten

Bescherm je IE-rechten en zorg voor een originele bedrijfsnaam

Over IE-rechten heb ik het in deze columns al eerder gehad, daarom kort: zorg voor een originele bedrijfsnaam (check o.a. in het Handelsregister en bij het BBIE of die leuke naam niet al bezet is). Registreer zelf je woordmerk en logo (beeldmerk) in het merkenregister. Heb je een uitvinding gedaan, onderzoek dan of het zinvol is om een octrooi aan te vragen, of dat je juist beter met NDA's (geheimhouding), een i-DEPOT en wellicht licenties kunt werken en zorgen dat je de markt voor blijft.

Contracten en opdrachtbevestigingen

Leg de afspraken die je maakt met je leveranciers en klanten goed vast. Wat ga je leveren? Aan welke eisen voldoen je werkzaamheden? Wat is wel inbegrepen en wat niet? Hoeveel revisierondes van je ontwerp of tekst? Zorg dat je algemene voorwaarden (zie ook hierna) op tijd van toepassing worden verklaard, dus vóór of bij het sluiten van de overeenkomst. Het is heel verstandig om je modelcontract/-opdrachtbevestiging en eventuele arbeidsovereenkomsten juridisch te laten reviewen.

Goede algemene voorwaarden

Investeer in goede, op maat gemaakte, algemene voorwaarden. Dat hoeft (ook bij ons) echt niet zo duur te zijn, spreek een vaste prijs af. Vaak genoeg komen we van internet geknipte en geplakte algemene voorwaarden tegen met bepalingen die helemaal niet aansluiten bij de ondernemingspraktijk van de gebruiker. En dan heb je er, mocht je ze een keer echt nodig hebben, vaak helemaal niets aan. Bijvoorbeeld voorwaarden die alleen gaan over verkoop van producten, terwijl de discussie nu juist gaat over het monteren van onderdelen en de vraag of er bij die werkzaamheden fouten zijn gemaakt. Of 'kleine lettertjes' met aansprakelijkheidsuitsluitingen die je richting consumenten helemaal niet mag gebruiken omdat ze op de zwarte of grijze lijst met (nagenoeg) verboden bepalingen staan in het consumentenrecht. Die worden dan 'gewoon' gepasseerd in een discussie met een consument.

Andere aandachtspunten

Tot slot nog wat losse punten om over na te denken.

> Is er een vergunning nodig voor jouw activiteiten? Gelden er speciale voedsel- of gezondheidseisen?
> Zijn er subsidiemogelijkheden waar je gebruik van kunt maken? Wbso, Innovatiebox, lokaal?
> Welke bedrijfsvorm past het beste bij je nieuwe bedrijf? Hoe risicovol is je nieuwe onderneming? Heb je al een ander bedrijf en/of bezittingen die je buiten de risicosfeer van je nieuwe plannen wilt houden?
> Beschik je over de juiste verzekeringen?
> Zorg dat op je website originele eigen teksten en beeldmateriaal staan, pas op voor auteursrechtinbreuken. "Het stond gewoon 'op Google'" is te makkelijk...
> Ook onmisbaar zijn een privacystatement voor je website en relaties, en o.a. verwerkingsovereenkomsten als je met verwerkers werkt (zie ook hulpbijprivacy.nl).