Gert-Jan de Blois.
Gert-Jan de Blois. Foto: Mariska Hanegraaf

Ambtenaar van toen is nu ondernemer: Blij met nieuwe uitdagingen, blijven innoveren

Gert-Jan de Blois is een man die van uitdagingen houdt. Drie jaar geleden begon hij de succesvolle start-up G.J. de Bois Watertechnologie. "Die naam? Eerst had ik het idee: ik verhuur mijzelf. Dan is mijn naam voldoende. Maar met Watertechnologie erachter zegt het wat meer."

De Blois (41), die woonachtig is in Dirksland, heeft een achtergrond in de civiele techniek en de elektrotechniek. Hij werkte bij ingenieursbureau Haskoning en maakte bijvoorbeeld een aansluitplan voor de glastuinbouw op de bestaande riolering in gemeente Westland. Dat was een groot project. Voor het Erasmus Medisch Centrum, dat een serieus probleem had met de afvoer van overtollig regenwater, ontwierp hij een nieuw rioleringsplan mét waterberging op het dak.
"Maar ik miste de praktijk, het was vooral papierwerk waar ik mee bezig was", zegt De Blois. "En ik wilde ook wel wat dichter bij huis werken. Zo kwam ik terecht bij de gemeente Goedereede, als beleidsadviseur water, riolering en openbare verlichting. Bij de gemeentelijke herindeling heb ik me beziggehouden met het samenvoegen van de verschillende systemen. Ik ben graag aan het pionieren en orde aan het scheppen in de chaos. Als dat is gebeurd, zoek ik weer een nieuwe uitdaging."

Via het netwerk

Als beleidsadviseur water en riolering van de gemeente Goeree-Overflakkee kreeg Gert-Jan de Blois de vraag of hij een grote klus wilde doen voor Xylem, een grote rioolpompenfirma: interim manager voor de afdeling monitoring en control. "Via het netwerk, de contacten: zo werkt dat." Het was hét moment om de gemeente vaarwel te zeggen en als zelfstandige verder te gaan. Andere opdrachtgevers, waaronder de gemeente Oosterhout, wisten het bedrijf ook te vinden.
Via Xylem verzorgt de Dirkslandse ondernemer ook trainingen voor onder andere medewerkers van gemeenten en waterschappen. Van monteurs tot beleidsadviseurs. Die krijgen tijdens de lessen te horen hoe ze hun grondwatermeetnet, gemalen, pompen en weerstations zo efficiënt en effectief mogelijk kunnen besturen en beheren. De trainingen brengen De Blois overal in het land, en ook in België. Pas was hij nog in het stadion van FC Twente voor zo'n instructiesessie. "Het gaat om het borgen van kennis, het verhogen van de bedrijfszekerheid en het besparen op de kosten."
Gelukkig deed zich algauw weer een nieuwe uitdaging voor, wederom via contacten in het netwerk. Deze keer was het de vraag uit de agrarische hoek naar pompen op zonne-energie en peil-gestuurde drainage. "Door de klimaatveranderingen zitten we soms met te veel water en soms met te weinig. Als het nat is gaat het water zo de sloot in en als het droog is moeten boeren beregenen. Dat laatste is niet meer nodig als je via peil-gestuurde drainage water vasthoudt en toevoegt. Het is zo te regelen dat het vocht bij de wortels van het gewas blijft." Bij dit initiatief zijn onder meer gemeenten, waterschappen, TTW uit Oude-Tonge, technisch instituut Deltares en ook de Rabobank betrokken.
Dit alles neemt een aardige vlucht. Het is nog maar de vraag hoelang G.J. de Blois Watertechnologie nog een eenmansbedrijf is met een kantoortje boven de schuur thuis. "Als dit doorzet, is de stap nabij dat ik personeel nodig heb. Ik heb wel een plan-B in gedachten."

Plezier

Gevraagd naar zijn visie achter de ontwikkeling van zijn startup, zegt De Blois: "Laat 't maar gebeuren. Als 't niet meetbaar, toetsbaar en te plannen is en ik heb er plezier in, dan vind ik het ook goed. Een meerwaarde betekenen voor je klant, dat vind ik belangrijk. Voor mij hoeft het niet per definitie commercieel te zijn." Ter illustratie en als achtergrond vertelt hij dat hij voor de zending van zijn kerkelijke gemeente een drinkwaterproject heeft uitgevoerd in West-Papua en jeugdwerk heeft gedaan in de Oekraïne.
Gert-Jan de Blois veranderde via zijn netwerkcontacten van ambtenaar in ondernemer. Het bevalt hem goed. "Het ondernemerschap geeft natuurlijk ook onzekerheden. Maar ik houd ervan om dingen op te pakken, risico's te nemen, te bepalen welke kant het op moet en snel te handelen. Blijven innoveren is ook belangrijk. Als klein bedrijfje kun je snel schakelen. Aan de andere kant moet je niet te ver voor de troepen uit lopen. De vrijheid om te kunnen vernieuwen, dat vind ik het mooiste van het ondernemerschap. Ja, mooier dan geld verdienen. Ik vind het ook fijn dat ik als zelfstandige flexibel met mijn werktijden kan omgaan. Zo kan ik ook aandacht aan mijn gezin besteden."

Heel pragmatisch

De start-up lanceren, drie jaar geleden, ging soepel. "Ik had drie maanden om mijn werk bij de gemeente af te ronden. Daarna heb ik een vliegende start gemaakt: inschrijven bij de Kamer van Koophandel, een bedrijfsnaam, een logo, een website. Binnen twee, drie weken had ik alles verzonnen en het is daarna niet meer veranderd. Heel pragmatisch allemaal. LinkedIn is voor mij trouwens heel belangrijk, daar ontmoet je elkaar. In het begin ging ik ook wel naar beurzen en netwerkbijeenkomsten, maar daar heb ik nu bijna geen tijd meer voor."

Tot slot wil Gert-Jan de Blois nog kwijt dat eilandelijke bedrijven elkaar best wat meer mogen opzoeken. Daar is alle reden voor, want: "We hebben hier zó veel mooie bedrijven. Er zijn veel meer koppelingen te maken." Bovendien: "Als het om infrastructuur gaat loopt Nederland voorop in de wereld. En in Nederland loopt Goeree-Overflakkee weer voorop…" Aan nieuwe uitdagingen dus geen gebrek.

Afbeelding