Afbeelding
Foto: Wim van Vossen

'Er komt veel bij kijken, bij het starten van een kinderopvang'

In een halfjaar tijd heeft Kinderopvang Flakkee zijn bestaansrecht meer dan bewezen. De start-up van Monique Riemslag Baas, op 2 januari 2019 begonnen aan de Vroonweg in Dirksland, telt inmiddels drie medewerkers. De dagopvang voor 0- tot 4-jarigen en de buitenschoolse opvang voor 4- tot 13-jarigen trekken nu al enkele tientallen kinderen. "Ik mag echt niet klagen."

"Ik ben er vanaf maart vorig jaar mee bezig. Het idee was er, maar je moet het wel uitwerken, onderzoek doen, vergunningen aanvragen", zegt Monique. "Er komt veel bij kijken, bij het starten van een kinderopvang. Ik wilde eigenlijk in september opengaan, maar het is januari geworden: beter wat later en goed dan halfbakken."
Ze werkte al bijna twintig jaar in de kinderopvang, in Barendrecht en op Goeree-Overflakkee. Jaren geleden oriënteerde ze zich al eens in Dirksland. Kinderopvang was er toen nog niet in het dorp, maar voor Monique was de tijd nog niet rijp om te starten. "Veel leidinggevende capaciteiten had ik toen nog niet. Bovendien was Dirksland veel kleiner. Ik had wel 10 procent van de kinderen moeten trekken. Dat is erg veel."

Huiselijk

Dus vervolgde ze haar loopbaan in loondienst als pedagogisch medewerker en locatiemanager. Door de ervaring in al die jaren ontwikkelde ze een eigen visie op het werk. Sommige dingen zou ze anders doen als ze een eigen kinderopvang had. "Dat huiselijke bijvoorbeeld", wijst ze om zich heen naar wat in Dirksland is gerealiseerd. "Dat zag je nergens. Het moet als thuis voelen, vind ik. In een huiselijke sfeer voelt een kind zich eerder thuis. En bij een gevoel van veiligheid kan het zich het beste ontwikkelen. Hier is het heel kleinschalig en kunnen we flexibel zijn in het belang van het kind." Bijvoorbeeld door de ruime openingstijden en de mogelijkheid om te ontbijten.
Wat was er allemaal nodig om Kinderopvang Flakkee te kunnen starten? In de eerste plaats: marktonderzoek, een ondernemingsplan en financiering. Het eerste wees uit dat Dirksland groeit, dat de potentiële klantenkring dus blijft toenemen en dat er kansen zijn, zeker als de prijsstelling aantrekkelijk is. De financiering was gauw geregeld. Monique: "Door gedegen onderzoek en mijn ervaring in de kinderopvang was de financiering geen probleem. Zou ik in deze branche geen ervaring hebben gehad, dan was het niet zomaar gelukt."
Maar er moest nog meer gebeuren om een succesvolle start-up van de grond te krijgen. Monique had een pand gevonden, dat een paar jaar had leeggestaan. Een verbouwing was noodzakelijk. "We hebben heel veel zelf gedaan. Met veel hulp van mijn familie en vrienden, ik heb hier samen met mijn moeder staan behangen." De GGD moest het resultaat beoordelen op onder andere aantallen vierkante meters en veiligheid. Verder waren er vergunningen nodig – "Dat kost tijd" – en het creëren van een huiselijke, rustige inrichting van de ruimtes in het pand.
Gekwalificeerd personeel werven is ook een stap die je moet zetten als kersverse ondernemer in de kinderopvang. Evenals het werken aan je bekendheid. "Ik heb een website en een logo laten maken. Er is een folder verspreid, we zijn actief op Facebook en Kinderopvang Flakkee heeft een paar keer in de krant gestaan. Dat werkt, maar de beste reclame gaat van mond tot mond."
En dan is er nog de voorwaarde om onderscheidend te zijn. Dat gebeurt niet alleen met de huiselijke sfeer, maar bijvoorbeeld ook met de wekelijkse uitstapjes voor de kinderen die de buitenschoolse opvang bezoeken. "Vooral op het eiland, want er is zó veel te doen."
De start-up van Monique Riemslag Baas is een succes. Ze heeft extra personeel aangenomen om de gestegen vraag te kunnen beantwoorden. En zelf structureert ze haar werkzaamheden anders door vanaf september een dag 'op de groep' in te leveren voor een dag administratie en management, taken die ze nu nog tussen de bedrijven door uitvoert.

Vertrouwen

Ze kijkt met tevredenheid terug op haar sprong naar zelfstandigheid. "Het is wel een stap, maar ik vond het nooit spannend of eng. Ik was vanaf het begin enthousiast en had er vooral zin in. Ik heb er altijd vertrouwen in gehad, gewoon omdat ik weet wat ouders belangrijk vinden voor hun kinderen. Het mooiste van mijn werk? Dat zijn de kinderen. Ze komen binnen als baby van drie maanden en gaan weg als tiener. In die periode hebben ze een hele ontwikkeling meegemaakt. En het gezin ook. In dit werk sta je naast de ouders en de kinderen. Het is een kwestie van vertrouwen."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding