Afbeelding
Foto: Wim van Vossen

Mentorproject koppelt ervaren ondernemers aan de nieuwe lichting

Nieuw is het idee niet. In 2005 bestond er al een Mentorproject Goeree-Overflakkee. De (toen nog) vier gemeenten werkten samen met de Rabobank, de Kamer van Koophandel en enkele grote ondernemingen aan een project om de ervaring van door de wol geverfde ondernemers over te brengen op volgende generaties.

"De economie draaide goed, maar er zaten toch mensen thuis met een WW-uitkering", blikt Jan Verhage van de Rabobank terug. "De gemeenten op het eiland, de Kamer van Koophandel en wij zochten een andere insteek om mensen uit die uitkering te helpen. Er waren wel werkzoekenden die een bedrijf wilden starten. Maar, zo gaven ze aan, van zaken als marketing, sales en aanverwanten hadden ze vaak geen kaas gegeten."

Speeddates

Elk van de vier gemeenten stelde 3.000 euro beschikbaar, in totaal 12.000 voor heel Goeree-Overflakkee. Als iedere gemeente twee mensen uit een uitkeringspositie haalde, was dat al terugverdiend. Voor deze pilot werd de Stichting Mentorproject opgericht. Mentoren (senior-ondernemers met ervaring) en mentees (jonge ondernemer) kwamen bij elkaar in speeddates. In drie minuten vertelden zij elkaar wat de mentee zocht en wat de mentor kon bieden. De mentor en mentee van keuze verbonden zich voor een jaar. Niet elke match leverde iets blijvends op, maar enkele van de toenmalige mentees zijn grote ondernemers geworden.

Het Mentorproject heeft tot circa 2012 bestaan. De economie ging weer draaien, het gevoel was dat iedereen eigenlijk 'blind' kon ondernemen. De fuserende gemeente Goeree-Overflakkee had alle aandacht vooral even voor de eigen beslommeringen nodig en trok de handen van het project af, waardoor de cashflow weg was en het project strandde.

Iets meer dan een jaar geleden stelden enkele van de betrokkenen van toen vast dat de economie weliswaar weer minstens net zo lekker draait als in 2004/2005, maar dat veel jongere ondernemers kennis missen. Kennis op het vlak van ICT, verduurzaming, proceskosten, reclame op en buiten sociale media. De inzichten zijn veranderd. De gemeente Goeree-Overflakkee – inmiddels weer stevig in het zadel –, de Rabobank en de Federatie Ondernemers Goeree-Overflakkee (FOGO) zijn gaan kijken of het project nieuw leven kan worden ingeblazen.

Smart Water

Het doel van de FOGO, welke in 2013 gestart is, is het behartigen van de belangen van alle ondernemers op Goeree-Overflakkee. Sinds de gemeentelijke herindeling is het belang van samenwerking groter dan ooit. Door een federatie te vormen waarbinnen de al bestaande ondernemersverenigingen een plek vinden kan er met relatief weinig middelen een sterk front gevormd worden. Smart Water is een visie op de regionale economische ontwikkeling van Goeree-Overflakkee tot 2050. De visie is door de FOGO, de gemeente Goeree-Overflakkee, de provincie Zuid-Holland en de Rabobank Zuid-Hollandse Eilanden ontwikkeld. Aan de visie is een economische strategie verbonden, waarmee de kaders voor de uitvoering van Smart Water worden vastgesteld.

Verhage: "Stel dat een deel van het Smart Water-budget 10.000 of 12.000 euro wordt geoormerkt voor het Mentorproject, dan is de financiële hobbel genomen. Eén persoon uit het voormalige bestuur van het Mentorproject wil graag weer participeren. Naast deze oudgediende zorgen twee of drie nieuwe krachten voor verse inbreng. De formule wordt gehandhaafd, maar wel aangepast. Het idee is ondernemers sneller in hun kracht te krijgen, te begeleiden en in de nieuwe wereld te laten zien dat ze kunnen meedoen. Meestal gaat het om starters, de deelname van doorstarters is ook mogelijk. In tegenstelling tot het 'Mentorproject 1.0' zal nu meer moeten worden 'gevist': de Kamer van Koophandel mag persoonsgegevens niet meer zomaar verstrekken. In de marketing moet men meer 'trekken'."

Campus

De bestaande stichting en statuten die er nog 'liggen', moeten opnieuw naar de notaris. "Misschien gaat het mentorproject wel een andere naam krijgen, ik heb geen idee. De slechte dingen die niet (meer) goed zijn uit het oude project moet je niet als 'virus' meenemen naar het nieuwe project. De partijen moeten toch allemaal weer hun handtekening zetten, dus naar de notaris moet je toch."

Een belangrijke partij in wat voor het gemak maar even 'Mentorproject 2.0' wordt genoemd is de campus die gebouwd gaat worden op de oude EduDelta-locatie. RGO en Prins Maurits gaan gezamenlijk zorgen voor een brede onderwijsinstelling.

"Ondernemingen verbinden zich aan de nieuwe campus", schetst Verhage. "Ik stel me een 'Jansen-lokaal' voor, waarbij ondernemer Jansen ook participeert, mensen opleidt en hen gelijk begeleidt naar een nieuw mentorproject. Zo kan het breder worden getrokken dan in het verleden gebeurde. Je kunt iemand opleiden en naar je toe trekken. We moeten tegenwoordig meer om ons heen kijken. Strategisch haakt het mentorbeleid aan bij de al bestaande strategieën van zowel de gemeente als de ondernemers."

Taart bakken

Wat misschien oude wijn in nieuwe zakken lijkt, herbergt een wijze van denken die veel breder is dan wat begin deze eeuw werd gedaan. "Van brandjes blussen, kortcyclisch iemand op weg helpen naar in de volle breedte kijken waar de aansluiting zit. Via de opleiding is het contact er al voordat iemand feitelijk ondernemer is geworden, voordat hij of zij de inschrijving bij de Kamer van Koophandel heeft gedaan. Met dit nieuwe Mentorproject is men voorbereidend bezig sinds begin 2019. In de woorden van Verhage: de ingrediënten voor een goede taart zijn aanwezig, maar de taart moet nog even worden gebakken."

Jan Verhage.
Afbeelding
Afbeelding