Noah Rolink en Julius Bremer met rechts docent Michael Dekker.
Noah Rolink en Julius Bremer met rechts docent Michael Dekker. Foto: Wim van Vossen

Ondernemerschap leren op de middelbare school

Ondernemersvaardigheden, waar doe je die op? In de praktijk van alledag, natuurlijk. Tijdens het starten van een onderneming en het uitbouwen van de bedrijfsactiviteiten. Precies dat kan ook al op de middelbare school. Vanuit de schoolbanken van de RGO bijvoorbeeld. Net echt? Nee, echt!

Michael Dekker is docent economie op de RGO. "Sinds vier jaar hebben wij het vak Business & Technology op het rooster staan. Daarin combineren we economie en techniek in het vijfde leerjaar van het vwo. Verplicht, twee uur per week." Met het vak, waarvoor ruimte in het rooster ontstond, wil de RGO de strikte scheiding tussen de eindexamenprofielen doorbreken.

Productideeën

Wat doen de leerlingen tijdens de lessen Business & Technology? "De leerlingen gaan tijdens een brainstormsessie individueel een probleem formuleren. Bijvoorbeeld: die winkelwagentjes zijn wel diep om zware artikelen uit te tillen, of al die nutteloos uitgeprinte kassabonnetjes brengen wel milieuschade met zich mee. Vervolgens gaat iedereen, weer individueel, een oplossing voor zijn probleem verzinnen, om die via een speeddatesessie binnen een minuut te pitchen aan de klasgenoten. Die oplossingen zijn productideeën. In totaal zijn er dertig. Wat de leerlingen de meest interessante ideeën vinden, kunnen ze aangeven met post-its. Die gaan ze vervolgens in groepjes uitwerken."

"Een belangrijke vraag is hoe je het productidee op de markt krijgt", vervolgt Dekker. "De eerste stap is een marktonderzoek. Is er vraag naar het product? De leerlingen schrijven een enquête uit, of benaderen een expert. Ze maken ook een technisch ontwerp: een tekening. Dan zijn we onderhand in december aangeland en is het tijd om het product idee te presenteren aan een panel van vier lokale ondernemers. Dat is natuurlijk spannend, daarom oefenen de leerlingen de week ervoor met Maureen van Leeuwen van Straal! De echte pitch levert feedback op. Vaak is die opbouwend, maar er komen ook kritieke punten naar voren."

Dus: er is een productidee, naast een marktonderzoek en feedback van echte ondernemers. De volgende stap is het maken van een ondernemersplan en, afhankelijk van het idee, bijvoorbeeld het verder uitwerken van het technisch ontwerp of het maken van een website. "We bezoeken ook bedrijven als Solaes, TBP, Deltawind, Kenbri en XSARUS. Alles draait om ondernemerschap én de technische component", zegt economiedocent Dekker. Hij heeft een suggestie voor eilandelijke ondernemers: "Kom met uw probleem. Dan kunnen wij er tijdens de lessen Business & Technology mee aan de slag in plaats van met de problemen die we zelf verzinnen."

Lees verder op pagina 9.