Afbeelding
Foto:

Jarenlange soepele samenwerking in de maritieme cluster

In het wereldje van de beroepsvisserij is Scheepswerf en Machinefabriek Padmos geen onbekende. Integendeel, vanuit vissersplaatsen als Urk en landen als Frankrijk en België is er belangstelling voor de scheepsontwerpen die het Stellendamse bedrijf ontwerpt en bouwt. Maar beseffen bewoners van Goeree-Overflakkee wel wat er aan de Deltahaven gebeurt? Met welke innovatieve concepten Padmos aan de weg timmert? En dat dit gebeurt in de vorm van een maritieme cluster, waarin eilandelijke bedrijven soms al decennialang met elkaar samenwerken?

Padmos was een belangrijke speler bij de realisering van het pulsvissen. De Stellendamse werf bouwde de helft van de huidige pulsvloot om en produceerde en leverde 95 procent van de uitrusting voor de schepen die bij collega-scheepswerven zijn omgebouwd. Daarnaast kreeg het bedrijf vele ogen op zich gericht na de uitreiking van de prestigieuze prijs 'Schip van het Jaar' voor het visserschip MDV-1, dat Padmos ontwierp en bouwde.

Een scheepsconcept dat tot de nodige interesse leidde én veel drukte aan de Deltahaven. Momenteel is Padmos bezig met het bouwen van vier schepen voor Urker vissers, van wie er twee onder Nederlandse vlag varen, één onder Engelse vlag en één onder Franse vlag. Het zijn krachtige, multifunctionele schepen, die bovendien te boek staan als duurzaam en energiezuinig.

Rugdekking

"Wij fungeren als hoofdaannemer en hebben contact met klanten", zegt projectleider Walter van Harberden. "Daarbij hebben we prima rugdekking van diverse leveranciers uit de directe omgeving. Denk aan IJtama, ons vaste scheepstimmerbedrijf, Wetec, dat praktisch alle elektrische inbouwklussen oppakt, schildersbedrijf Schavicast en Delta Isolatie voor het isolatiewerk. Denk ook aan uitzendbureau DS People, dat voor extra mankracht kan zorgen als we daar behoefte aan hebben. Oosters, Mostacon, Coöperatie Westvoorn, Centa, Redert, Roeleveld, Scheepvaart en Transport College, allemaal leveranciers die op de Stellendamse haven zitten, en waar we veel en prettig zaken mee doen."

De partners in de maritieme cluster zijn vrijwel allemaal in Stellendam gevestigd, sommige op minder dan een steenworp afstand. Met een aantal van die partners werkt Padmos al dertig, veertig jaar samen.

Van Harberden: "We werken zo veel mogelijk samen met lokale ondernemers en toeleveranciers. We versterken elkaar. De samenwerking verloopt heel soepel, je kunt op elkaar rekenen. Ach, we kennen elkaar zó goed. Padmos werkt trouwens niet alleen samen in de uitvoering, maar ook als het om scholing gaat. We doen veel samen met scholen op het eiland: meeloopdagen, stages, BBL-trajecten… We zijn een van de deelnemers aan de beroepscampus, ook om aan jongeren te laten zien dat je met ijzer- en laswerk hele mooie dingen kunt maken."

Eilandmentaliteit

De projectleider van Padmos noemt de eilandmentaliteit als belangrijk element in de samenwerking. "We werken bijvoorbeeld veel voor sleepvaartbedrijven in de Rotterdamse haven. Die doen graag zaken met ons omdat we van aanpakken en doordouwen weten op Goeree-Overflakkee. En dat horen we vaker. We willen dat beeld graag vasthouden, met mensen uit de buurt gaat dat heel goed."

Voor de sleepvaartbedrijven die Walter van Harberden noemde, verzorgt Padmos onderhoudswerk. Dat is het werk waarmee het familiebedrijf zich van oudsher vooral mee bezighoudt. Het ontwerpen en bouwen van schepen is daarnaast door de jaren heen een steeds prominentere rol gaan spelen. "We bouwen al zestig jaar nieuwe schepen. Onze ontwerpen slaan goed aan. Ze vallen in de smaak omdat ze energiezuinig en duurzaam zijn. Daarnaast proberen we esthetisch gezien er ook wat moois van te maken, de klant moet er wel 25 jaar mee naar zee."

Specifieke kennis

"We zijn een klein bedrijf met veel specifieke kennis op visserijgebied, als het gaat om verschillende soorten visserij in diverse landen. We hebben de kennis in huis en het ontwerpen van schepen doen we volledig in eigen beheer. Omdat we nauw betrokken zijn bij de prestaties en scheepsbewegingen van onze ontwerpen, zijn we ook in staat verdere verbeteringen door te voeren."

Het is druk op en rond de werf aan de Deltahaven. Nu is veel aandacht gericht op de vier vissersschepen voor Urk. En aan de voorbereidingen van de bouw van drie grote kotters voor Belgische opdrachtgevers.

<kader>

Historie Padmos

Padmos is in 1930 gestart in een tot werkplaats verbouwd dubbel woonhuis aan de haven van Bruinisse. Het was de vader van de huidige eigenaar, Hans Padmos, en opa van zijn mede-eigenaar, Leon Padmos, die vissersschepen van motoren en lieren voorzag en voor het onderhoud zorgde. Vanaf het begin zaten daar ook schepen van Goeree-Overflakkee bij.

De vestiging in 'Bru' bestaat nog steeds, op een andere locatie. Maar het zwaartepunt van de activiteiten ligt sinds 1973 in Stellendam.

Het familiebedrijf is groot geworden doordat het openstaat voor nieuwe ideeën en technieken. Bovendien heeft het alles in huis; Padmos is een totaalaanbieder, inclusief engineering, met bijna negentig jaar ervaring.

Padmos heeft een eigen lierenfabriek, in Bruinisse, en is dealer voor twee grote scheepsmotormerken ABC en Mitsubishi.

Tekst: Kees van Rixoort

Foto's: Padmos

Afbeelding