Afbeelding
Foto:

Proeven aan 'het echte leven' begint al op school

Contacten PM met bedrijfsleven in belang van leerling, school en ondernemer

Samenwerking tussen bedrijven betekent ook samenwerking met scholen. CSG Prins Maurits heeft ruim 300 bedrijven in de database staan, van incidentele contacten tot intensieve samenwerkingspartners. De laatste jaren is de samenwerking verder gestructureerd. Daar worden onderwijs, ondernemers, leerlingen én de regio wijzer van.

Halverwege dit decennium besloot de Prins Maurits, die al druk bezig was de leerlingen op pad te sturen om praktijkervaring op te doen, de contacten met de bedrijven wat te stroomlijnen. "Tot een jaar of vijf geleden kregen we regelmatig te horen: 'Het is misschien een beetje vreemd, maar ik ben deze week al vijf keer door de Prins Maurits benaderd'", roept beleidsmedewerker Pieter Brandwijk in herinnering. "Wij hebben toen een coördinator Buitenschools Leren aangesteld. Daardoor kan de acquisitie beter worden gemonitord. Bij sommige bedrijven kunnen meer doelgroepen terecht. Als dat slim wordt georganiseerd, leggen we de druk minder bij de bedrijven en kan beter inzichtelijk worden gemaakt, in overleg met de coördinator, op welk moment welke leerlingen naar buiten gaan."

Kelluf

De PM is met vmbo, mavo en havo een van de bijna tachtig Vecon Business Schools in Nederland. Dit certificaat staat voor de inspanningen die de school verricht op het terrein van ondernemerschap. Leerlingen starten hun eigen miniondernemingen. Zo hebben enkele leerlingen van de PM onlangs vanuit het vak Bedrijfseconomie hun eigen Kelluf-T-shirts gelanceerd. 'Kelluf', voor wie het dialect niet helemaal machtig is, betekent netjes, opgeknapt.

"Wat we hiermee willen uitdragen, is dat je trots kunt zijn dat je hier vandaan komt", zeggen Havoleerlingen Luuk Hage en Oscar Boogaard. "We hebben dit bedacht achter de keukentafel toen we voor Bedrijfseconomie een fictief of realistisch bedrijf moesten introduceren." Op de zwarte Kelluf-shirts staat in witte letters de tekst: 'Zak mar zaege'. "Je merkt dat steeds minder jongeren Flakkees spreken. Wij zijn nog steeds trots op Flakkee." De PM was als partner aanwezig op het VBGO-congres dat eind november werd gehouden. De leerlingen zijn daar zelf aan het netwerken geweest. "Het gaat erom dat de leerlingen zelf bedenken wat ze nodig hebben en wie ze nodig hebben om de shirts met de gewenste opdruk gedrukt te krijgen", schetst Pieter Brandwijk.

Eind november vond de markt plaats waarop Havo3-leerlingen in het kader van hun verrijkingsvak opdrachten konden aannemen van bedrijven, instellingen en ondernemers waarmee ze tot de zomervakantie bezig zijn. "Het gaat van detailhandel tot techniek, van stichtingen tot de gemeente." Zo komt van de Prins Johan Friso School in Herkingen het verzoek in mei of juni een sportdag op de school te organiseren, vraagt modewinkel 2B op D'n Diek om een marketingcampagne gericht op jongeren (die dan wel moet wedijveren met het al gebruikte '2B is Your Place2B') en wil Bouwcenter Esselink in Middelharnis dat havisten een leskist over duurzame bouw voor de groepen 7 en 8 van de basisschool maken. De gemeente Goeree-Overflakkee wil de jeugd bewust maken van het belang van afvalscheiding. Aan de leerlingen van de PM de taak om een actie te bedenken die dit bewustzijn op gang brengt of vergroot.

Netwerksamenleving

De PM bereidt de leerlingen voor op een plaats in een netwerksamenleving. Om dat te bereiken, moet de school zélf deel uitmaken van en een bijdrage leveren aan dat netwerk, aldus Brandwijk. Vanuit het vmbo Zorg & Welzijn wordt samengewerkt met CuraMare/ Nieuw Rijsenburgh, vanuit Groenbeheer & Onderhoud met Zuidwester, voor Economie met de Wereldwinkel en voor Techniek wordt samengewerkt met Woongoed Flakkee en aannemersbedrijf Wielhouwer. "De leerlingen zijn met reële vraagstukken bezig. In het keuzevak Webshop binnen Economie & Ondernemen komt het bijhouden van een nieuwe website voor de drie O's (overheid, onderwijs, ondernemen) aan de orde."

Hoe mooi alles wat de PM doet onderwijstechnisch en beleidsmatig ook mag kloppen, feit is dat de CSG Prins Maurits net als elke middelbare school te maken heeft met 12- tot 18-jarigen. Pubers dus. "Ik zal nooit vergeten hoe het ging toen we hier net mee startten", blikt de PM-beleidsmedewerker terug op de beginnende samenwerking met de lokale ondernemers. "Op een zaterdag werd ik gebeld door een partner. Leerlingen hadden een mailtje verstuurd dat bijna in straattaal was opgesteld. De leerlingen waren zich van geen kwaad bewust. Aan de andere kant viel dat volledig verkeerd. In plaats van meteen te stoppen, hebben we dat kunnen omdraaien door goed met onze partner in gesprek te gaan en aan te geven dat hier veel tijd en aandacht aan moest worden besteed: let op, dit is onderdeel van het leerproces. De maandag erna zijn de leerlingen erop aangesproken door de opdrachtgever. Dat leidde tot een flinke clash. Dat is bijgelegd. Aan het eind van hun periode bij die opdrachtgever noemden de leerlingen als grootste leermoment dat zij nooit meer op die manier een e-mail moesten versturen. Door dat aan de voorkant duidelijk te maken en daar redelijk over te zijn, maak je dat bespreekbaar. Als ze door die externe opdrachtgever op hun vingers worden getikt, is het leerrendement vele malen groter dan als wij dat doen."

Arbeidsethos

De PM realiseert zich dat het arbeidsethos van Goeree-Overflakkee enorm wordt gewaardeerd. "Om dat zo te houden, moeten we blijvend veel investeren. Onze leerlingen zijn niet anders dan de leerlingen van vijftig kilometer verderop, maar we kunnen wel het verschil maken. Dat zit in communicatie, trouw en hoe je jezelf presenteert. Wij hebben daar als school een rol in."

Daartoe behoort aanschouwelijk maken hoe interessant deze regio eigenlijk is. "In Dirksland reden veel leerlingen elke dag met de bus of op de fiets langs zo'n donker gebouw met de letters TBP erop. Als je ze vertelt dat ze daarmee een van dé hightech-producenten van microchips in hun achtertuin hebben, gaat het wel leven. Door met zo'n bedrijf contact te onderhouden, bied je de leerlingen een mooie gelegenheid om iets bijzonders over en van de regio te leren. Je moet dat als school wel voor ze organiseren. Daar hebben we in de afgelopen jaren veel aandacht aan besteed. De PM ontwikkelt op dit moment het Technasium, de bèta-variant van het gymnasium. De PM is op dit moment kandidaat voor de titel Technasium, de bèta-variant van het gymnasium. Het examenvak Onderzoek & Ontwerpen wordt toegevoegd, waarbij externe opdrachten verplicht zijn. Doordat de PM deze vormen van onderwijs al aanbiedt kan men volgend schooljaar vanaf klas 1 havo en vwo gaan opbouwen. Dat is een enorme bijdrage aan deze regio."

Tekst: Edwin Wendt

Fotografie: Edwin Wendt en CSG Prins Maurits

Afbeelding
Afbeelding
Luuk Hage (links) en Oscar Boogaard.
PM-leerlingen op het congres van de VBGO.