Afbeelding
Foto:

Afscheid van een verbinder en motivator

"Jan is een voorbeeld van coöperatief bankieren. Hij is een verbinder, een motivator, een organisator en een netwerker met een maatschappelijke kant en met oog voor wederkerig resultaat. Hij is ook een gezellige, opgeruimde vent, die houdt van lekker eten." Met deze woorden nam Caspert van der Wel, directievoorzitter van Rabobank Zuid-Hollandse Eilanden, afscheid van Jan Verhage, die de Rabobank 21 jaar diende.

Voor de 65-jarige pensionado was een Winteravondbijeenkomst georganiseerd in het Rabobank-gebouw in Heinenoord. Tijdens deze drukke bijeenkomst, op donderdag 28 november, was er veel lof voor Verhage, de selfmade man die meer dan veertig jaar werkzaam was in het bankwezen en de laatste jaren bij de Rabobank aan de weg timmerde als adviseur Coöperatie & Duurzaamheid. "We gaan je missen", aldus Van der Wel.

Verhage, de man van de persoonlijke contacten, had gezorgd voor een spreker die inging op digitale technologie en ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Die spreker was Jarno Duursma, gepresenteerd als trendwatcher, futurist en auteur.

Duursma had het over de snel veranderende wereld, waarin de digitalisering verder voortschrijdt en we meer en meer te maken krijgen met kunstmatige intelligentie. Computers beantwoorden vragen en voeren gesprekken. Het gaat ze steeds beter af om stemmen en emoties te analyseren en daarop in te spelen. Waarmee het ongemak dat menselijk contact met zich mee kan brengen, is weggepoetst. "Maar als je minder met elkaar in gesprek bent, kun je vaardigheden verliezen", zei Duursma, die ook de voorbeelden van hoofdrekenen en navigeren aanhaalde.

Luxeproduct

Volgens Duursma heeft digitalisering voordelen, maar moeten we het menselijke niet uit het oog verliezen. "Laten we omarmen waar we als mensen beter in zijn dan software en laten we die vaardigheden uitbouwen." Hij noemde waarden als aandacht, nabijheid, empathie, liefde en concentratie. "Menselijk contact wordt een luxeproduct. Daarom gaat de Rabobank Jan enorm missen."

Verhage was de motor achter onder meer de jongerenraad van de Rabobank, de Ondernemersprijs, de Cultuurprijs en de GO Classic. Ook droeg hij zijn steentje bij aan de totstandkoming van de FOGO en het glasvezelconvenant. Hij bedankte alle aanwezigen voor de discussies en de samenwerking en meldde dat hij niet gaat stilzitten, nu hij met pensioen is, maar meer tijd zal besteden aan onder meer het gouverneurschap van de Rotary, Energieke Regio en natuurlijk zijn gezin. Verhage gaat ook meer kilometers maken op zijn racefiets.

Tekst: Kees van Rixoort

Fotografie: Adri van der Laan