Wethouder Tea Both en gedeputeerde Berend Potjer namen de strategie in ontvangst tijdens de partnerdag H2GO.
Wethouder Tea Both en gedeputeerde Berend Potjer namen de strategie in ontvangst tijdens de partnerdag H2GO. Foto: Wim van Vossen

Volgende stap met waterstof

Meer dan dertig Nederlandse en internationale partijen, die waterstof zien als een belangrijke brandstof voor de toekomst, zijn sinds eind 2017 samen aan de slag om zich in te zetten voor ontwikkeling van waterstofprojecten op Goeree-Overflakkee (H2GO). Er is nu een vervolgstrategie.

Deze richt zich op het in gang zetten van zowel de productie als de afzet van waterstof, in combinatie met elektriciteit. Verschillende zelfstandige projecten worden in de strategie benoemd, waaronder het realiseren van een vulpunt bij waterstoftankstation Greenpoint in Oude-Tonge. De andere projecten richten zich op de verwarming gebouwde omgeving (Stad aan 't Haringvliet) en het verduurzamen van de scheepvaart en de landbouw. Ook is er aandacht voor onderwijs. Goeree-Overflakkee kan een belangrijke rol vervullen bij het opleiden van waterstoftechnici die de komende jaren hard nodig zijn.

De ontwikkelingen in Goeree-Overflakkee zijn van belang voor de energietransitie in het hele land. Zoals bij alle baanbrekende innovaties moeten er veel financiële, juridische, maatschappelijke en technische barrières overwonnen worden.