Peter van Helden.
Peter van Helden. Foto: Mirjam van der Boom

Hart van Goeree-Overflakkee maakt zich sterk voor leefklimaat

'Onze drijfveer is dat we samen evenementen in stand houden'

Hart van Goeree-Overflakkee, voortgekomen uit de Stichting Evenementen Middelharnis, bestaat uit een samenwerking die kenmerkend is voor ons eiland. Niet alleen ondernemers, maar betrokkenen binnen de diverse geledingen van Goeree-Overflakkee – van onderwijs tot pensionada – hebben zich met elkaar verenigd in Hart van Goeree-Overflakkee. Het doel is eenduidig: het organiseren van evenementen in de gemeente, vooral in Middelharnis en Sommelsdijk, die bijdragen aan een goede woon-, werk- en leefomgeving.

Voorbeelden van dergelijke evenementen die de club achter Hart van Goeree-Overflakkee organiseert, zijn de Sint-intocht, Avondvierdaagse, Havendag, de 112-dag, Holle Bolledag, de kermis (in combinatie met andere evenementen) en concerten in de kerk aan de Voorstraat.

"Dat wat aan de andere kant van het eiland de Stichting Kop van Goeree-Overflakkee organiseert, doen wij aan deze kant van het eiland", vertelt Peter van Helden, voorzitter a.i. Samen met de overige leden van het bestuur – Fred van Leersum, Carin van Buren, Caroline van Drenth, Ab van der Valk, Maritha van der Valk, Esmee van Reede en Miranda Volaart – zet Peter zich in om de evenementen in beide dorpskernen levendig te houden.

"Daarbij werken we steeds weer met andere partijen samen, dat doen we zeker niet alleen en bij grote evenementen kan dat ook niet eens", zegt Peter. "We verdelen binnen het bestuur de taken per evenement, anders werkt het ook niet. Denk maar aan het GO Legpuzzel Kampioenschap, de Pepernotenmarkt en de Lampionoptocht. Ook de Secret Santa Lichtjes Parade neemt veel tijd in beslag."

Secret Santa Lichtjes Parade is een nieuw evenement op ons eiland, die de Stichting samen met Middelharnis Centrum en Plattelandsjongeren Flakkee organiseert. Deze vindt plaats op 20 december. Om 18.00 uur start die avond een bonte stoet van verlichte tractoren vanaf het industrieterrein, vergezeld door een kerstman en een tractor met aanhanger waarop een dj van Happy Music gezellige kerstmuziek zal draaien.

Deze bijzondere stoet rijdt via het terrein van Hernesseroord naar het parkeerterrein van Keukencentrum Tieleman, waarna een rondje door Middelharnis en Sommelsdijk volgt. Tijdens die toer wordt ook Nieuw Rijsenburg gepasseerd. Tot slot eindigt de stoet onderaan D'n Diek bij het Diekhuusplein, waar alle tractoren zich opstellen. Een jury beoordeelt onderweg en op het Diekhuusplein wat het mooist verlichte exemplaar is.

'Lichtpuntje'

Door Secret Santa Goeree-Overflakkee worden mensen op Goeree-Overflakkee die financieel of emotioneel een zwaar jaar achter de rug hebben, verrast met een 'lichtpuntje' in de vorm van een mooi kerstpakket. Dat pakket is samengesteld door een andere eilandbewoner die zich heeft opgegeven om een 'Secret Santa' te willen zijn. Stichting Hart van Goeree Overflakkee coördineert het geheel en vult de pakketten eventueel nog aan met een verwennerij die op ons eiland te verzilveren is. Op de dag van de Lichtjesparade rijdt de arrenslee rond. De chauffeurs van de arrenslee brengen de pakketten rond en bezorgen onverwacht het cadeau. Uiteraard blijft alles 'secret'.

Er zijn inmiddels 75 aanbieders en 30 mensen die zijn aangemeld voor een cadeau, dat dus een pakket afgestemd op het gezin is. Het idee achter Secret Santa is niet nieuw. "In Dordrecht bestaat het al. We vonden het principe zo leuk dat we het hier ook hebben geïntroduceerd. De Stichting Hart van Goeree-Overflakkee draait uitsluitend op vrijwilligers en is afhankelijk van subsidie van de gemeente en sponsors. Daarom hebben we ook voor dit goede doel gekozen."

Naam gemaakt

Al met al organiseert Hart van Goeree-Overflakkee zo'n tien tot twaalf evenementen per jaar. "We vinden het erg belangrijk dat er wat gebeurt in Middelharnis en Sommelsdijk, en wij niet alleen. De gemeente en haar inwoners en ondernemers zeker ook. Dat is onze drijfveer en met deze evenementen hebben we nu naam gemaakt."

Leuk initiatief is ook de kennisquiz voor de groepen 8 van de basisscholen, die eind maart 2020 gehouden gaat worden. "Dat is in het verleden door een bestuurslid gedaan en willen we nu als Hart van Goeree-Overflakkee oppakken. Sowieso willen we zoveel mogelijk mensen erbij betrekken, dat verbindt onderling."

En soms lukt een evenement niet. Dat hoort er ook bij volgens Peter. "We hebben twee jaar lang Muzikaal Menheerse georganiseerd en daar bleek onvoldoende draagvlak voor te zijn. Soms heeft dat ook met tijdgebrek te maken. Zo gaan we nu de Havendag ook niet meer doen, dat is voor ons alleen té veel werk."

Maar absolute succesnummers waren er ook, zoals de Landbouwdag. "Het agrarische achterland op ons eiland is groot. Van de belevenis daarvan hebben mensen soms geen enkel idee. Ook de Holle Bolledag, nu voor de vierde keer gehouden, is een succes. En uiteraard ook het eens in de vijf jaar tijdens een jubileumjaar terugkerende Flakkeese Vrijheidsfeest, zoals volgend jaar als het 75 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd. De samenwerking met het Streekmuseum in Sommelsdijk zorgt vooral tijdens de Holle Bolle Dag ook hierbij voor onvergetelijke momenten. De Stichting Maatschappelijke Belangen Sommelsdijk (SMB) heeft vaak hele creatieve ideeën en deze vormen een mooie aanvulling op ons werk", besluit Peter.

Tekst en fotografie: Mirjam van der Boom